Λίγες αλλά σημαντικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων

Λίγες αλλά σημαντικές συμβουλές για την περίοδο των Χριστουγέννων | Newsit.com.cy

Διανύουμε την περίοδο των Χριστουγέννων κατά την οποία αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα των καταστημάτων και άλλων υπηρεσιών στα εμπορικά αστικά κέντρα, ως εκ τούτου επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για πρόληψη των ληστειών, διαρρήξεων και των κλοπών σε καταστήματα και άλλα υποστατικά, οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων συμβουλεύονται όπως λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας τους αλλά και των ιδίων, ιδιαίτερα κατά τη μεταφορά χρημάτων από τις εισπράξεις του καταστήματος.
Παρατίθεται ακολούθως σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται να λαμβάνουν:
Οι μεταφορές χρημάτων, θα πρέπει να γίνονται πάντοτε με αυτοκίνητο και ποτέ με μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο. Καθ’ όλη τη διαδρομή, οι πόρτες του οχήματος θα πρέπει να είναι κλειδωμένες και τα παράθυρα κλειστά.
Κάθε μεταφορέας χρημάτων, είναι προτιμότερο να συνοδεύεται από δεύτερο πρόσωπο, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι αυτονόητο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Συστήνεται, επίσης, η χρήση ειδικών χαρτοφυλάκων, οι οποίοι να τοποθετούνται σε μη εμφανή σημεία του αυτοκινήτου.
Στη διαδρομή κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, για αποφυγή προσπάθειας ληστείας μέσω εγκλωβισμού του οχήματός μας από άλλα οχήματα.
Φτάνοντας στον προορισμό μας, προτιμάμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας, σε χώρο που να καλύπτεται από κλειστό κύκλωμα βιντεοπαρακολούθησης. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο ή όχημα στην περιοχή, προτού εξέλθουμε του οχήματος με τα χρήματα.
Τα ίδια ισχύουν και για τη φόρτωση των χρημάτων στο αυτοκίνητο, πριν ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας.
Τα δρομολόγια και τις ώρες μεταφοράς των χρημάτων, φροντίζουμε να τα αλλάζουμε συνεχώς. Επίσης θα ήταν καλύτερα να κάνουμε περισσότερες από μία μεταφορές με πιο μικρά χρηματικά ποσά.
Αποφεύγουμε να μεταφέρουμε χρήματα κατά τις νυκτερινές ώρες.
Κατά τις ώρες κλεισίματος του καταστήματος αφήνουμε ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές του καταστήματος.
Φροντίζουμε να είναι καλά κλειδωμένο το κατάστημα μας, έχοντας ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς και δεν αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
Δεν αφήνουμε σε επισφαλή σημεία μεγάλα χρηματικά ποσά, ούτε εκτεθειμένη την προσωπική μας περιουσία, όπως η τσάντα, το πορτοφόλι ή το κινητό τηλέφωνο και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μας.
Εάν τα εμπορεύματα του καταστήματος μας διαθέτουν σειριακούς αριθμούς, καταγράφουμε τηρούμε αρχείο των σειριακών αριθμών τους, ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός και η αναγνώριση των εμπορευμάτων σε περίπτωσης κλοπής τους.
Εάν στο κατάστημα μας υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού ή και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, βεβαιωνόμαστε ότι τα έχουμε θέσει σε λειτουργία, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη που τα καθιστά εκτός λειτουργίας.
Γενικότερα, προτρέπονται οι ιδιοκτήτες και εργατικό προσωπικό καταστημάτων να βρίσκονται σε εγρήγορση, ιδιαίτερα κατά το χρόνο μεταφοράς χρημάτων όταν ανοίγουν ή κλείνουν το κατάστημα τους.
Καλείται το κοινό να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία στον τηλεφωνικό αριθμό άμεσης επέμβασης 112 ή 199, ή τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.
Σημειώνεται τέλος πως, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και υγεία μας, αποφεύγουμε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο, το οποίο ενδεχομένως να αντιδράσει και επιθετικά εναντίον μας. Η διακριτική παρατήρηση των υπόπτων προσώπων και η άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας είναι ο ασφαλέστερος χειρισμός τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών.

MM