«Πόλεμος» Navtex στην ΑΟΖ – Η κυπριακή απάντηση στο «Οικόπεδο 10»

«Πόλεμος» Navtex στην ΑΟΖ – Η κυπριακή απάντηση στο «Οικόπεδο 10» | Newsit.com.cy

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τουρκική NAVTEX, με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τη διενέργεια άσκησης του Πολεμικού της Ναυτικού από τις 11-18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα προχώρησε στην έκδ0οση αντι-NAVTEX, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

Παράλληλα, έγκυρες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η τουρκική NAVTEX δεν αφορά ανανέωση προηγούμενης, αλλά νέα, η οποία δεσμεύει επιφανειακά τη θαλάσσια περιοχή και δεν επηρεάζει τους προγραμματισθέντες ερευνητικούς σχεδιασμούς.

Το βάθος και η έκταση στα οποία θα διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευτεί από τη NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διευκρίνισαν περαιτέρω πως δεν πρόκειται για ανανέωση προηγούμενης τουρκικής NAVTEX και αντι-NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, τίθεται από το βράδυ του Σαββάτου σε ισχύ η κυπριακή Navtex που δεσμεύει περιοχή εντός του τεμαχίου «10» και που αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων για λογαριασμό της εταιρείας.

Στο μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη που εκμίσθωσε η ExxonMobiL δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο.


MM