ΑΟΖ: Καταπλέει από Λεμεσό προς τεμάχιο «10» το Med Surveyor

ΑΟΖ: Καταπλέει από Λεμεσό προς τεμάχιο «10» το Med Surveyor | Newsit.com.cy

Το Med Surveyor, το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, σύμφωνα με το Onalert.gr, έβαλε το μεσημέρι του Σαββάτου μπρος τις μηχανές με πορεία το νότο, με απώτατο προορισμό το Τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται να φτάσει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με ενεργειακές πηγές των ΗΠΑ, τις οποίες επικαλείται η ιστοσελίδα Hellas Journal, θεωρείται ειλημμένη απόφαση η έναρξη των ερευνών στο συγκεκριμένο τεμάχιο, ενώ την ίδια ώρα το ερευνητικό σκάφος «Ocean Investigator» παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού.

Να θυμίσουμε ότι στις 15/3, το «Med Serveyor», το δεύτερο ερευνητικό σκάφος το οποίο είχε ναυλωθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum, που προηγουμένως βρίσκονταν στην ΑΟΖ του Ισραήλ, όπου διεξήγαγε άλλες έρευνες, είχε καταπλεύσει προς το λιμάνι Λεμεσού με στόχο τη διενέργεια ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το «Med Serveyor» είχε δέσει σε κρηπίδωμα το οποίο βρίσκεται στο χώρο διαχείρισης της DP World Limassol, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο και το «Ocean Investigator».

Αμφότερα τα σκάφη της κοινοπραξίας των δύο ενεργειακών κολοσσών θα παρέμεναν δεμένα στο λιμάνι προκειμένου να πραγματοποιήσουν κάποιες φορτώσεις κρίσιμων για τις εργασίες τους υλικών και εξοπλισμού και εν συνεχεία θα απέπλεαν για το τεμάχιο «10».

Παρά το γεγονός ότι είχαν δηλωθεί ότι θα παρέμεναν στο λιμάνι μέχρι τις 24 Μαρτίου, εντούτοις, αυτό αναμένονταν να εξαρτηθεί και από την ροή των εργασιών, οπότε δεν αποκλείονταν να γίνει ο απόπλους σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και γίνεται για το «Med Serveyor».

MM