Αναταραχή και απεργία στο ΧΥΤΥ Κόσιης [vid]

Αναταραχή και απεργία στο ΧΥΤΥ Κόσιης [vid] | Newsit.com.cy

Αρνούνται να εργασθούν, προβαίνοντας σε απεργία, λόγω της μη ανανέωσης της σύμβασης εργασίας που έχουν και η οποία έχει λήξει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ήτοι με την εκπνοή του έτους 2017.

Στα αιτήματά τους είναι η ανανέωση και υπογραφή των συλλογικών τους συμβάσεων και δεν προτίθενται να επανεκκίνησουν εργασίες εφόσον δεν λάβουν κάποια σχετική απάντηση. Εξάλλου, τα φορτηγά στο ΧΥΤΥ Κόσιης, για να αδειάζουν τα απορρίμματα δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο, οποτε αυτά επιστρέφουν γεμάτα πίσω, με αποτέλεσμα άνω των 300 ως και 400 τόνοι απορριμμάτων δεν τυγχάνουν επεξεργασίας στην εν λόγω μονάδα.

Εν τω μεταξύ η ανάδοχος κοινοπραξία, η εταιρεία Helector, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι οι διατάξεις σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2016 συνεχίζει να τελεί σε ισχύ, θεωρεί πρόωρο να εισέλθει σε συζήτηση αναφορικά με περαιτέρω τροποποιήσεις, καθώς αναμένει να οριστικοποιηθεί η τροποποίηση της σύμβασης της εταιρείας, η οποία και συζητείται με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2017, βρίσκεται ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας η συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί μεταξύ του Συμβουλίου του ΧΥΤΥ και του εργολάβου, αναφορικά με την μείωση της τιμής για την επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Η στάση εργασίας ξεκίνησε αυθόρμητα στις 5:00 π.μ. τα χαράματα και κράτησε για 3 μόλις ώρες, ενώ εν συνεχεία έγινε σύσκεψη, με παρουσία και των Συντεχνιών, οπότε και απεφασίσθη όπως η στάση εργασίας μεταβληθή σε 24ωρη απεργία, ήτοι και οι δύο βάρδιες.

MM