ΕΜΕΛ: Ξανά χειρόφρενο με 48ωρη απεργία – «Ζητούμε τα αυτονόητα!» – Άγρια κόντρα Γ. Ελεγκτή με Υπ. Μεταφορών [επιστολές]

ΕΜΕΛ: Ξανά χειρόφρενο με 48ωρη απεργία – «Ζητούμε τα αυτονόητα!» – Άγρια κόντρα Γ. Ελεγκτή με Υπ. Μεταφορών [επιστολές] | Newsit.com.cy

Το πρωί οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στο σταθμό μετεπιβίβασης (παλιό νοσοκομείο Λεμεσού), στέλνοντας το μήνυμα πως δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τα συμφωνηθέντα και δεν μπορούν να επωμίζονται τις επιπτώσεις της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και εταιρείας, σε σχέση με τον υπολογισμό του κόστους που το κράτος καταβάλλει στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως χθες καταβλήθηκε μια ύστατη προσπάθεια στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών της ΣΕΚ Λεμεσού, Γιάννης Τσουρής, «δυστυχώς, μετά από σχεδόν επτά ώρες διαπραγματεύσεων, αυτό που ήρθε ενώπιον μας στο τραπέζι, δεν ήταν αυτό που ζητούσαμε».

Παράλληλα, με φόντο την κινητοποίηση στην ΕΜΕΛ, και με βάση τις καταγγελίες για χρόνιες υπερπληρωμές, ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του συνεπώνυμού του, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείο Μεταφορών, Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον Γ.Ε. ότι τον στοχοποιεί προσωπικά. Ο Γ.Ε. συγκεκριμένα κατηγορεί για υπερπληρωμές το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ ο Γεν. Διευθυντής του Υπ. Μεταφορών, Αλέκος Μιχαηλίδης κάνει λόγο για προσωπική στοχοποίησή του από τον Γενικό Ελεγκτή, κάνοντας λόγο επίθεση που προδίδει…άμυνα, προκειμένου να καλύψει δικά του κακώς κείμενα ή/και παραλείψεις.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με τη σειρά του έκανε λόγο για ένα στημένο παιχνίδι, που ο εργοδότης δεν πλήρωνε, ωθώντας τους εργαζόμενους σε απεργιακά μέτρα προκειμένου να πιεστεί το κράτος. Το Σεπτέμβρη του 2013, η Δ/νση Ελέγχου ενώ διογκωνόταν το πρόβλημα, εισηγήθηκε ξανά αποκοπή πληρωμών, με αποτέλεσμα να ξαναρχίσουν απεργίες, όπου όμως με προσωπική έγκριση του Αλέκου Μιχαηλίδη, το Δεκέμβριο του 2013, τελικά δόθηκαν οι πληρωμές, επί Κολέτσα, Διευθυντή Τμήματος Οδικών Μεταφορών και επί υπουργείας Τάσου Μητσόπουλου.

Δείτε το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στη Λεμεσό Σωτηρούλας Χριστοφίδου, αλλά και τις τοποθετήσεις τόσο του Γενικού Ελεγκτή, όσο και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών:

Στη δημοσιότητα οι επιστολές Γενικού Ελεγκτή 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκου Μιχαηλίδη αναφορικά με την έγκριση πληρωμών από τον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, στους αναδόχους των τακτικών γραμμών λεωφορείων, ενώ ο τότε διατελούντας Διευθυντής Ελέγχου του Υπουργείου και νυν Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαφωνούσε, και διατυπώνει τη θέση ότι ο κ. ο Αλέκος Μιχαηλίδης προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για την παραχώρηση της έγκρισης αυτής, στον τότε Υπουργό, αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο.

«Θεωρούμε αυτό απαράδεκτο από κάθε άποψη και καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να αναλάβει επιτέλους τις κατά νόμο ευθύνες του και να παύσει να τις μεταθέτει σε άλλους, ζώντες και νεκρούς, νυν και πρώην, υφιστάμενους και προϊστάμενους του» προσθέτει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Επίσης σε επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών που κοινοποίησε στο Γενικό Εισαγγελέα, κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωση της περιλαμβάνει σύνδεσμο με τον οποίο δημοσιοποιούνται οι 3 επιστολές του τότε Διευθυντή Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών  από τις οποίες φαίνεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,  ότι ο κ. Αλέκος Μιχαηλίδης είχε δώσει στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (που ήταν τότε η αναθέτουσα αρχή) έγκριση για διενέργεια πληρωμών για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013 , διαφωνούσης της Διεύθυνσης Ελέγχου.

Συνεχίζοντας η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως φαίνεται επίσης ότι ακόμη και μετά την έγκριση αυτή, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ζητούσε από τη Διεύθυνση Ελέγχου να συστήσει τις πληρωμές, κάτι το οποίο δεν έγινε, προσθέτοντας πως τελικά οι πληρωμές προωθήθηκαν με απόφαση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και προσωπική έγκριση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Αλέκου Μιχαηλίδη.

Ο σύνδεσμος μέσω του οποίου η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποιεί τις επιστολές με ημερομηνία 4.12.2013 είναι ο ακόλουθος: 3 επιστολές (PDF)

Περαιτέρω η Ελεγκτική Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2018, την οποία κοινοποιεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στη  Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και τη Διευθύντρια Ελέγχου Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και ΄Εργων.

Στην επιστολή του αυτή, ο Γενικός Ελεγκτής παραθέτει προς υπενθύμιση στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών  τα γεγονότα και τις πληρωμές που αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας υπηρεσίας εσωτερικών οδικών επιβατικών μεταφορών σε τακτικές γραμμές.

Αναφέρεται στις κατά καιρούς υπερπληρωμές που έγιναν προς αναδόχους όταν η Κυβέρνηση τελούσε υπό το βάρος απεργιακών μέτρων για να παρατηρήσει πως «τον Απρίλη του 2017 αποφασίσατε να αρχίσετε την αποκοπή πληρωμών προς την εταιρεία ΟΣΥΠΑ με στόχο να ανακτηθούν οι υπερπληρωμές.

‘Πράγματι, την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2017 αποκόπηκε ποσό της τάξης του €1,5εκ., ποσό φυσικά ανεπαρκές μπροστά στη συσσωρευθείσα υπερπληρωμή της τάξης των 8,5 εκ» συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτοντας πως «τότε, η εταιρεία χρησιμοποίησε και πάλιν το μέτρο της απεργίας και μπροστά σε αυτή την απειλή έγινε η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 27.9.2017, στην οποία αποφασίστηκε να γίνει υπολογισμός του ποσού που πρέπει να αποκόπτεται από τον κάθε Ανάδοχο, ώστε να ανακτηθούν όλες οι υπερπληρωμές, και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις (Plan B) για συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών».

«Προς τούτο το Υπουργείο σας ανέλαβε να ετοιμάσει, σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα, το Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια, ένα σαφές πλαίσιο διαχείρισης του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών προς το κοινό», συνεχίζει.

Ο Γενικός Ελεγκτής στη μακροσκελή επιστολή του αφού αναφέρεται σε νέα σύσκεψη που έγινε στις 15.11.2017 στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κατά την οποία το Υπουργείο Μεταφορών, εξέφρασε τη θέση ότι οι αποκοπές προς τις διάφορες εταιρείες θα πρέπει να είναι τέτοιες έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σημειώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαφώνησε γραπτώς με τη θέση σας αυτή και το σχετικό αιτιολογικό καταγράφεται.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ως ανησυχητική τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ότι «δήθεν έχετε το δικαίωμα, όχι μόνο να μην κάνετε επαρκείς αποκοπές ώστε να ανακτηθούν οι υπερπληρωμές, αλλά και να πληρώνετε πέραν του συμβατικά προβλεπόμενου ποσού».

Σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία που παρέλαβε από το Υπουργείο Μεταφορών, η κατάσταση με την εταιρεία των Υπεραστικών Λεωφορείων είναι παρομοίως τραγική, όπως και με την εταιρεία της επαρχίας Πάφου, και υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων ευρώ στις δύο συμβάσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζοντας αναφέρει πως θεωρεί σημαντικό να τονίσει ότι οι αναφορές του στην επιστολή  προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών με ημερομηνία 12.3.2018 «περί του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων ούτε για σκοπούς εντυπωσιασμού, ούτε φυσικά για σκοπούς εκφοβισμού, δεν έχουν περιληφθεί».

Διευκρινίζει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία ποτέ δεν έχει εισηγηθεί διακοπή των υπηρεσιών, αλλά αυτό που εισηγείται είναι τήρηση των όρων των συμβάσεων και «φυσικά συμμόρφωση σας με την ύψιστη υποχρέωση σας για σεβασμό στη νομιμότητα»

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει περαιτέρω ότι εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι ενδεχομένως να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα «για τα οποία σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει τέλος πως «η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλείται όπως επισπεύσει την απάντηση της στην επιστολή μας ημερ. 12.3.2018 αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου που είναι τοποθετημένοι στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

Εργαζόμενοι: Ζητάμε τα αυτονόητα…

» Εμείς δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης του 2013 και ούτε νέα αιτήματα έχουμε, ούτε αυξήσεις διεκδικούμε» είπε και επανέλαβε ότι «αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».Δυστυχώς, συνέχισε, η πλευρά της εταιρείας δεν ήταν ούτε χθες σε θέση να υπογράψει μια, κατ` αρχήν συμφωνία για επιστροφή των παραχωρήσεων που έκαναν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα ο διάλογος να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Κληθείς να σχολιάσει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία της ΕΜΕΛ για τη διακίνηση τους, ο κ.Τσουρής είπε πως, μπορεί το επάγγελμα των οδηγών λεωφορείων να επηρεάζει τη ζωή αρκετών ανθρώπων, «δεν παύουν όμως να είναι εργαζόμενοι και να έχουν τα δικαιώματα τους, να έχουν το δικαίωμα στην απεργία».

» Εμείς το λαμβάνουμε πάντα υπόψη αυτό, γι αυτό και εξαντλούμε και πέραν των κανονικών ορίων τα περιθώρια μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολούμε τα δικαιώματα μας», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως, σύμφωνα με ενημέρωση, υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία για να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν υπερπληρωμές προς την εταιρεία από το κράτος, ένα θέμα που σύμφωνα και με τον Επαρχιακό Γραμματέα Μεταφορέων της ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστο Χριστοφή, είναι καθοριστικό για τις συγκοινωνίες.

Όπως είπε ο κ.Χριστοφή, «φάνηκε ότι δεν ήταν καμία πλευρά έτοιμη ν` αναλάβει πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα και φαίνεται ότι το μέλλον των συγκοινωνιών είναι θολό και τα πράγματα βλέπουμε πως δεν βαίνουν στο σωστό δρόμο και ίσως τα μέτρα τα οποία θα αποφασίσουμε τις επόμενες μέρες και που σίγουρα θα κλιμακωθούν, θα είναι καθοριστικά για το μέλλον αυτού του κόσμου».

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ εταιρείας – Υπουργείου και τώρα μιλούν για μια διαιτησία η οποία θα καθορίσει ποιός έχει δίκαιο, στο πως χρεώνει, πόσο είναι το κόστος, ποιος πληρώνει και πως πρέπει να πληρώνει», είπε ο κ.Χριστοφή.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι ωστόσο θύματα αυτής της διαφοράς και ζητούν να τους επιστραφούν οι παραχωρήσεις που είχαν κάνει και να εφαρμοστεί, όπως είχε συμφωνηθεί, η Συλλογική Σύμβαση του 2013, υπογράμμισαν οι δυο συντεχνιακοί.Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Επαρχίας Λεμεσού καλεί τους οδηγούς λεωφορείων και την ΕΜΕΛ, όπως βρουν άμεσα λύση στα προβλήματα, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς όπως προβούν άμεσα σε ρυθμίσεις, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές κατά τις πρωινές ώρες και κατά τη λήξη των μαθημάτων τους.

«Σεβόμενοι πάντα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση και των οδηγών λεωφορείων της ΕΜΕΛ, όπως και σεβόμενοι το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, θεωρούμε ότι η κατ’ επανάληψη ταλαιπωρία μαθητών και το χάσιμο διδακτικού χρόνου από απεργίες λεωφορείων, θυματοποιεί τα παιδιά μας και ως εκ τούτου δεν μας βρίσκει σύμφωνους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι εμπλεκόμενοι, προστίθεται, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι μαθητές βρίσκονται σε μια κρίσιμη περίοδο, κυρίως οι τελειόφοιτοι, εν όψη παραμονών των Παγκυπρίων Εξετάσεων και το χάσιμο διδακτικού χρόνου είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η Ομοσπονδία κάνει έκκληση προς τους οδηγούς της ΕΜΕΛ, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ώστε αύριο το πρωί οι μαθητές να μπορούν να μεταβούν στο σχολείο τους απρόσκοπτα.

MM