Μετά την ΕΜΕΛ παρατράγουδα και στον «Ζήνωνα» – Μαθητές χωρίς λεωφορεία στην επαρχία Λάρνακας

Μετά την ΕΜΕΛ παρατράγουδα και στον «Ζήνωνα» – Μαθητές χωρίς λεωφορεία στην επαρχία Λάρνακας | Newsit.com.cy

Η εταιρεία «Ζήνων» αιφνιδιαστικώς αποφάσισε όπως διακόψει επ’ αόριστον δρομολόγια λεωφορείων, τα οποία μάλιστα μετέφεραν μαθητές σε σχολεία, αποσύροντας αριθμό λεωφορείων, λόγω οφειλών, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία σε μαθητές και γονείς.

Από την απόφαση αυτή επηρεάζονται κυρίως μεγάλα χωριά της επαρχίας Λάρνακας.

Περίπου 200 μαθητές και δεκάδες επιβάτες σε αρκετές κοινότητες της ορεινής Λάρνακας επηρεάζονται από τη διακοπή δρομολογίων, στην οποία προέβησαν μέτοχοι της εταιρείας Λεωφορείων Ζήνων, λόγω εσωτερικής διαμάχης με την εταιρεία.

Οι Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας που επηρεάζονται από τον τερματισμό των μαθητικών δρομολογίων είναι μεταξύ άλλων το Ζύγι, η Τόχνη, ο Αγιος Θεόδωρος, το Μαρώνι και ο Ψεματισμένος. Από τον τερματισμό των δρομολογίων επηρεάζονται 140 μαθητές από χωριά της επαρχίας Λάρνακας που φοιτούν στο Γυμνάσιο Λευκάρων, 40 μαθητές που φοιτούν σε περιφερειακά Δημοτικά Σχολεία της περιοχής και δεκάδες επιβάτες.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Εταιρείας «Ζήνων» Λουκάς Λουκά, στην εταιρεία υπάρχει «ένα συνδικάτο μετόχων στην ορεινή Λάρνακας, οι οποίοι ενώ ήταν δηλωμένοι να εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια έναντι αμοιβής, δεν ήθελαν να εργάζονται αλλά να πληρώνονται. Αυτό γινόταν και με τις συζύγους των μετόχων που ήταν δηλωμένες ως οδηγοί λεωφορείων».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και τέσσερις περίπου μήνες η διεύθυνση της εταιρείας έχει αλλάξει και επειδή τα οικονομικά της εταιρείας είναι τραγικά, συμφωνήθηκε όπως ληφθούν ορισμένα μέτρα με στόχο τη διάσωση της». Υποστηρίζει περαιτέρω ότι « επειδή ορισμένοι από τους μετόχους και τις συζύγους τους δεν ήταν συνηθισμένοι να εργάζονται και απλά να πληρώνονται, υπήρξαν διαμαρτυρίες ακόμα και απειλές».

Ανέφερε ακόμα ότι «η εταιρεία ανέφερε στους συγκεκριμένους μετόχους ότι θα πληρώνονταν μόνο για τα δρομολόγια που εκτελούσαν και δεν θα έπαιρναν ολόκληρο τον μισθό τους χωρίς να πραγματοποιούν όλα τα δρομολόγια».

Η κατάσταση στην εταιρεία είναι τραγική, αφού χρωστά περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λουκά είπε ότι «χθες το βράδυ καταβάλλονταν προσπάθειες προκειμένου να πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια στα σχολεία της ορεινής Λάρνακας. Εχουμε ειδοποιήσει και την Αστυνομία για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των οδηγών και των μαθητών, αφού οι συγκεκριμένοι μέτοχοι απειλούν τόσο τους οδηγούς όσο και τους υπόλοιπους μετόχους της εταιρείας».

Εξάλλου, πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τη συντεχνιακή πλευρά αναφέρουν πως «ορισμένοι από τους μετόχους στην ορεινή Λάρνακας αποφάσισαν να αποσύρουν τα λεωφορεία τους λόγω εσωτερικών προβλημάτων με άλλους μετόχους».

Συγκεκριμένα, όπως μας ελέχθη, «στην ορεινή Λάρνακας γίνονταν πράγματα και θαύματα που είναι εις γνώσιν του Υπουργείου Μεταφορών και τα οποία δεν μπορούσαν να συνεχιστούν επ’ άπειρον».

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους σε γραπτή δήλωσή του χαρακτήρισε «απαράδεκτη, προκλητική και ανήθικη συμπεριφορά συγκεκριμένων οδηγών που κρατούν σε ομηρία γονείς, μαθητές και καθηγητές του περιφερειακού γυμνασίου Λευκάρων».

Προστίθεται ότι «με τα καμώματα τους συνεχίζουν να κοκορομαχούν μεταξύ τους, ενώ οι καθηγητές  και οι γονείς αγωνιούν για το μέλλον των μαθητών» και ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται περί απεργίας ούτε στάση εργασίας, είναι φέουδα που πρέπει να γκρεμιστούν».

Ο Δήμαρχος Λευκάρων καλεί «άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει δραστικά μέτρα», αφού όπως αναφέρει «για την ώρα δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση που να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα».

MM