Καμπανάκι ΑΚΕΛ προς Κυβέρνηση για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων και ΓεΣΥ

Καμπανάκι ΑΚΕΛ προς Κυβέρνηση για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων και ΓεΣΥ | Newsit.com.cy

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του ξεκίνησε ένα κύκλο επισκέψεων σε όλα τα νοσοκομεία για να δουν ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση ενόψει και της αυτονόμησης και της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Όπως ανέφερε, η κατάσταση που συναντούν είναι πολύ ανησυχητική υπό την έννοια ότι υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων κλινικών κάτι που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες ανάγκες σε υποδομές, εξοπλισμού, προσωπικό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι δεν δίδεται η απαραίτητη σημασία στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που είναι απαραίτητη για να εφαρμόσουμε ΓεΣΥ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως για να γίνει κατορθωτή η αυτονόμηση και να μπορέσει να ανταγωνιστεί ο δημόσιος τομέας τον ιδιωτικό, χρειάζεται να δαπανηθούν λεφτά και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η Κυβέρνηση και να μεριμνήσει όπως «εκείνες οι εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν αποκοπεί από τον τομέα της υγείας τα τελευταία της υγείας θα πρέπει να επιστρέψουν αν θέλουμε πραγματικά τα νοσοκομεία από την μια να λειτουργήσουν σωστά και ολοκληρωμένα και από την άλλη να στελεχωθούν με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό».

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε, ούτε αυτονόμηση θα γίνει, ούτε ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί, και αν αυτό εφαρμοστεί χωρίς να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα θα έχουμε κατάρρευση του δημόσιου τομέα.

Υπόθεση διπλού φονικού
——-
Ερωτηθείς σχετικά με τον χειρισμό του ζητήματος της διπλής δολοφονίας στον Στρόβολο, ο κ. Κυπριανού είπε πως υπάρχει πρόβλημα το οποίο έχει διαφανεί από τη γενικότερη συμπεριφορά απέναντι στη δολοφονία αυτή. Σημείωσε ωστόσο, πως πέραν από την επισήμανση του προβλήματος, τις λύσεις θα πρέπει να τις δώσουν άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις.

Πρόσθεσε πως όλοι όσοι ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να εξετάσουν ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρχει η απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη καθώς και η απαραίτητη εχεμύθεια. Σημείωσε πως οι δημοσιογράφοι, όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται, δεν μετέφεραν προς τα έξω ειδήσεις που γεννούσε το μυαλό τους, αλλά δίνονταν πληροφορίες από κάποιους αρμόδιους αλλά και «αρμόδιους».

Ο κ. Κυπριανού είπε πως πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο επαγγελματισμό, κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στην κυπριακή κοινωνία, και να έχουμε σεβασμό και να μην διαρρέουμε πράγματα με τη μεγαλύτερη ευκολία.

MM