Θάνατος 24χρονης Οδύσσειας Ιακώβου: Σε εξέλιξη ποινική από την Επιθεώρηση Εργασίας – Ποιες οι προβλεπόμενες ποινές για την εργοδοσία

Θάνατος 24χρονης Οδύσσειας Ιακώβου: Σε εξέλιξη ποινική από την Επιθεώρηση Εργασίας – Ποιες οι προβλεπόμενες ποινές για την εργοδοσία | Newsit.com.cy

Υπό εξέλιξη βρίσκεται πλέον ποινική διαδικασία διεξαγόμενη από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας μετά από το τραγικό θάνατο της 24χρονης Οδύσσειας Ιακώβου, το περασμένο Σάββατο, στον Στρόβολο.

Δείτε το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ:

Υπενθυμίζουμε πως η αδικοχαμένη υπέστη ακαριαίο θάνατο, ενώ κατέβαλε προσπάθεια να κατεβάσει κάποια μπουκάλια με νερό από το ράφι, στο εστιατόριο όπου εργοδοτείτο. Κάποια στιγμή όμως το ράφι έγειρε απότομα, καθώς πιστοποιήθηκε ότι δεν ήταν βιδωμένο στον τοίχο, καταπλακώνοντάς την.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Δ/ντη του τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος παραχώρησε δηλώσεις στο SigmaLive, η διαδικασία άρχισε στη βάση της σχετικής νομοθεσίας που αφορά τον Περί Ασφάλειας στην εργασία Νόμο. Βάσει αυτού, σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιος Γιαννάκη, θα υπάρξει διερεύνηση για ποινικές ευθύνες των εργοδοτών που ενδέχεται να προκύπτουν από το τραγικό περιστατικό.

Ο κ. Γιαννάκη, επίσης ανέφερε πως στο παρόν στάδιο είναι σημαντικό να μην δοθούν πολλές λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, εάν και εφόσον βέβαια υπάρξει τεκμηρίωση βάσει στοιχείων, πως προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Ως προς τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας, ο κ.Γιαννάκη ανέφερε πως οι προβλεφθείσες ποινές ανέρχονται σε πρόστιμο 80 χιλιάδων ευρώ χρηματικής ποινής ή 4 χρόνια ποινή φυλάκισης ή/και τα δυο μαζί, αναλόγως της εκτίμησης του δικαστηρίου. Το Τμήμα, εξάλλου, ανέφερε, ότι έχει επιτυχία σε ποσοστό της τάξεως του 95%, σε υποθέσεις τις οποίες  έχει στείλει ενώπιον Δικαιοσύνης.

Εκ παραλλήλου ο κ. Γιαννάκη σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά, στα 30 χρόνια υπηρεσίας του στο Τμήμα που συμβαίνει ένα τέτοιο μοιραίο περιστατικό, συμπληρώνοντας πως «Ευχή όλων, να μην κλαίμε μια μάνα 24 χρονών…».

Δυστυχώς, επιβαρυντικό της βαθύτατης οδύνης είναι το γεγονός ότι η αδικοχαμένη Οδύσσεια ήταν παντρεμένη και μητέρα ενός 3χρονου παιδιού.

MM