Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα – Από 3 ως 6 σεντ το λίτρο

Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα – Από 3 ως 6 σεντ το λίτρο | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πολίτη»,  εντός του 2019 οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθούν από 3 έως 6 σεντ το λίτρο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στο διεθνές εμπόριο.

Στόχος είναι ν’ αγοράζεται από το εξωτερικό και να προστίθεται στα καύσιμα ικανή ποσότητα βιοκαυσίμων και να ικανοποιηθεί η υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να καλύπτει από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές.

Ήδη μικρές ποσότητες βιοκαυσίμων προστίθενται στα συμβατικά καύσιμα και πωλούνται στην Κύπρο. Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, η Κύπρος υποχρεούται να καλύπτει την 01/01/2020 το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές από ΑΠΕ. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, απέχει πολύ από τον στόχο και η Κυβέρνηση φαίνεται να οδεύει προς τη λύση της ανάθεσης στις εταιρείες πετρελαιοειδών της υποχρέωσης ν’ αρχίσουν εντός του 2019 την εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων βιοκαυσίμων και να τις σμίγουν με ποσότητες συμβατικών καυσίμων, ώστε να «πιάσουμε» τον στόχο του 10%.

Αυτό μεταφράζεται σε κόστος πολλών εκατομμυρίων, καθώς τα βιοκαύσιμα είναι πιο ακριβά από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και γι’ αυτό τον λόγο το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το Υπ. Ενέργειας προβλέπει αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 2-3 σεντ το λίτρο και της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 5-6 σεντ το λίτρο.

Πηγή: Πολίτης

MM