Θάνατος 10χρονου Σταύρου: Αυτό είναι το πόρισμα του Υπουργείου Παιδείας – Πειθαρχική έρευνα κατά δασκάλου

Θάνατος 10χρονου Σταύρου: Αυτό είναι το πόρισμα του Υπουργείου Παιδείας – Πειθαρχική έρευνα κατά δασκάλου | Newsit.com.cy

Πειθαρχική έρευνα εναντίον του εκπαιδευτικού που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και διοίκησης του Τμήματος κατά την ώρα του μαθήματος στο δημοτικό σχολείο του Αλεθρικού, όπου ο άτυχος 10χρονος μαθητής Σταύρος Γιωργαλλής τραυματίστηκε, διέταξε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Σε διάσκεψη Τύπου νωρίς το απόγευμα και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσει ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός θα παραμείνει στη θέση του και η πειθαρχική έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Στο παρόν στάδιο η πειθαρχική θα αφορά ένα άτομο αλλά αν ο ερευνών λειτουργός διαπιστώσει ότι πρέπει να πάρει καταθέσεις από άλλα άτομα και ότι έχουν κι άλλοι ευθύνες μπορεί να προχωρήσει, σημείωσε. «Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι έρευνα που γίνεται. Ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένοχος, να το ξεκαθαρίσουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι εάν προκύψει ανάγκη να απομακρυνθεί ο εκπαιδευτικός, θα γίνει, «προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Να είστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε υποσχεθεί θα το κάνουμε. Θα γίνει αντικειμενική έρευνα και θα βγει στο φως της δημοσιότητας η καθαρή εικόνας του πώς έχει συμβεί στο περιστατικό που είναι και το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτό το παιδί».

Στην ερώτηση εάν ο εν λόγω εκπαιδευτικός ήταν παρών κατά την στιγμή του ατυχήματος, απάντησε ότι «εξ’ όσων δηλώνει ο ίδιος, ναι».

Ερωτηθείς εάν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί στο σχολείο ακολούθησαν το πρωτόκολλο, ο Υπουργός είπε ότι αυτό θα φανεί από την πειθαρχική έρευνα.

Στην αρχική του δήλωση ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «από τα ευρήματα του πορίσματος (της διοικητικής έρευνας) προκύπτει ότι επιβάλλεται η διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας για τον εκπαιδευτικό που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και διοίκησης του τμήματος κατά την ώρα του μαθήματος».

Η φύση της υπόθεσης είναι τέτοια, πρόσθεσε, που ο περαιτέρω σχολιασμός της έκθεσης, στην παρούσα φάση, δεν ενδείκνυται, αφού θα πρέπει να αφεθεί η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

«Τονίζω εμφαντικά  για ακόμη μία φορά ότι τα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία μας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση  και, προς αυτή την κατεύθυνση, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κινηθούμε για περαιτέρω ενίσχυση των τομέων αυτών».

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δύο ιατροί με δύο εις βάρος τους κατηγορίες, βάσει γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας. [Δείτε εδώ αναλυτικά για την παραπομπή των 2 ιατρών].

Το πόρισμα του Υπουργού Παιδείας

«Ως γνωστό την Παρασκευή 11 Μαίου 2018 μετά από τραυματισμό χάθηκε από τη ζωή ένα παιδί, ο μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Αλεθρικού Σταύρος Γιωργαλλής.

Αμέσως διατάχθηκε διοικητική έρευνα για να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό αυτό συμβάν.
Το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο μαθητής παραδόθηκε και το μελέτησα με τους υπηρεσιακούς και τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο.

Από τα ευρήματα του πορίσματος προκύπτει ότι επιβάλλεται η διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας για τον εκπαιδευτικό που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και διοίκησης του τμήματος κατά την ώρα του μαθήματος.

Η φύση της υπόθεσης είναι τέτοια που ο περαιτέρω σχολιασμός της έκθεσης στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται αφού θα πρέπει να αφεθεί η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

Τονίζω εμφαντικά ότι για μια ακόμη φορά τα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία μας, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση και προς αυτή την κατεύθυνση, το αμέσως επόμενη διάστημα θα κινηθούμε για περαιτέρω ενίσχυση των τομέων αυτών».

To πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας».

MM