Οι Υποθέσεις προσηλυτισμού αγγίζουν τον Ηγούμενο Εφραίμ: «Άκουγαν το σατανά ηχογραφημένο…όποιος πολεμά τον γέροντα παθαίνει καρκίνο»

Οι Υποθέσεις προσηλυτισμού αγγίζουν τον Ηγούμενο Εφραίμ: «Άκουγαν το σατανά ηχογραφημένο…όποιος πολεμά τον γέροντα παθαίνει καρκίνο» | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυρίου Ανδρέα Νεάρχου, πατέρα μοναχού ο οποίος μονάζει στη Μονή Βατοπεδίου, δήλωση η οποία έχει πλέον κατατεθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ισχυρίζεται ότι το 2001, περίοδο που είχε αποταθεί στον τότε Μητροπολίτη Πάφου και νυν Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ενημερώνοντας τον σχετικά με τα όσα συνέβαιναν με τον γιο του στο Άγιον Όρος και ζητώντας τη βοήθεια του, αυτός του απάντησε χαρακτηριστικά: «Ανδρέα έμπλεξες με θεοκάπηλους και θεομπαίχτες και κάμε ότι μπορεί να γλυτώσεις το παιδί σου από αυτούς τους ανθρώπους».

Ο κ. Νεάρχου, στη δεύτερη δίκη αναφορικά με τις διευρυμένες καταγγελίες για προσηλυτισμό του γιου του, στρέφεται κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, και της ίδιας της μονής Βατοπεδίου, ως νομικής οντότητας.

Ενδεικτικά σε άρθρο στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» του Βάσου Βασιλείου, αναφέρεται πως σε ένα άλλο απόσπασμα της δήλωσης του κ. Νεάρχου αναφέρονται τα παρακάτω, ενδεικτικότατα του κλίματος που βίωνε τόσο ο γιος του, όσο και ολόκληρη η οικογένειά τους, αρχής γενομένης από ένα απλό ταξίδι αναψυχής στο Άγιον Όρος:

– Φίλος του γιου μου, μου είπε ότι στο πλαίσιο της κατήχησης άκουσαν μαζί κασέτα στην οποία υπήρχε ηχογραφημένη συζήτηση μεταξύ του σατανά και ενός πνευματικού. Συνεχίζοντας, μου ανέφερε ότι και αυτός μπήκε στη Μονή Βατοπεδίου για να μονάσει, αλλά τον επισκέφθηκε ο πατέρας του, που κατάφερε να τον μεταπείσει και να φύγει από τη Μονή. Μου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω τη γνώμη του Χρίστου (γιος του Ανδρέα Νεάρχου), γιατί με βάση τη δική του εμπειρία έκαμαν τον γιο μου να με βλέπει σαν τον μεγαλύτερο του εχθρό.

– Τον Νοέμβριο του 2001 ο γιος του, Χρίστος, ταξίδεψε στο Άγιον Όρος όχι για να μονάσει, αλλά για επίσκεψη. Οι ενέργειες του ηγουμένου και των συνεργατών του, άλλαξαν τα σχέδια του γιου του, ο οποίος προγραμμάτιζε να επισκεφθεί την Κύπρο τα Χριστούγεννα και τελικά τον εξανάγκασαν να παραμείνει στη μονή για δοκιμασία. «Συγκεκριμένα, μου είπε ότι στην παρουσία του γέροντα Εφραίμ αναδύθηκε καπνός από το δισκοπότηρο, γεγονός που ερμήνευσε ο γέροντας Εφραίμ σαν το σημάδι της θείας κλήσης για ένταξη στον μοναχισμό».

– Ο γιος μου έδωσε παράτυπα τον μοναχικό όρκο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις δεσμεύσεις παραμονής στο μοναστήρι μέχρι τελευταίας πνοής, υπακοή στον γέροντα μέχρι θανάτου, παρθενία, σωφροσύνη, ακληρία και αποκήρυξη όλων των συγγενών του. Τα ως άνω διαφαίνονται και μέσω αποσπασμάτων του βιβλίου «Ευχολόγιο το Μέγα».

– Λόγω των απαγορευτικών και περιοριστικών κανονισμών της Μονής, του καθεστώτος πλήρους υπακοής και των δεσμεύσεων του μοναχικού όρκου, αλλά και λόγω της ακραίας άσκησης της εξουσίας του γέροντα Εφραίμ, που του επιβλήθηκαν σαν προέκταση και αποτέλεσμα της ως άνω αναφερόμενης ηθικής βίας, έχει σταδιακά δομηθεί ένα ισχυρό αόρατο ψυχολογικό δίχτυ που έχει εγκλωβίσει τον γιο μου στη συγκεκριμένη Μονή και τον απομάκρυναν πλήρως από την οικογένεια του. Οι φοβίες, οι απειλές και εκβιασμοί που άσκησαν οι εναγόμενοι έχουν αφαιρέσει από τον γιο μου οποιαδήποτε δυνατότητα για επιθυμία και απόφαση για εγκατάλειψη της συγκεκριμένης Μονής ή και του μοναχισμού.

– Ο γιος μου υπέστη ψυχολογική χειραγώγηση τέτοιας φύσεως, που είχε ως αποτέλεσμα να απολέσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα λήψεως ελεύθερων αποφάσεων για τον εαυτό του και την προσωπική του πορεία με την ελεύθερη χρήση της λογικής και της κρίσεως του.

– Ο γιος μου, μου είπε να σταματήσω να αντιδρώ, διότι όποιος πολεμά τον γέροντα παθαίνει καρκίνο.

Με ράσο αντί για καθηγητής Μαθηματικών

Σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε στο άθρο του Βάσου Βασιλείου, ο γιος του Ανδρέα Νεάρχου μετέβη το 1998 στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να φοιτήσει στη σχολή Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ενώ δύο χρόνια μετά, το έτος 2000, οι σπουφές του γιου του, αλλά και εν γένει η ζωή του παιδιού είχε μια φυσιολογική εξέλιξη.

Όλα όμως έμμελε να αλλάξουν με δραματικό μάλιστα τρόπο, όταν το 2000 πραγματοποίησε ένα ταξίδι ο γιος του μαζί με έναν άλλον φοιτητή εκ Πάφου στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα δε με τα όσα έχει καταθέσει ο κ. Νεάρχου ο άλλος ο φοιτητής εκ Πάφου που συνόδευε τον γιο του ήταν συνεργάτης του επίσης κυπριακής καταγωγής ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ευρύτερα γνωστού στην Ελλάδα από την μετέπειτα καταδίκη του και φυλάκισή του από την ελληνική δικαιοσύνη, για το περιώνυμο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, το οποίο αφορούσε σε ανταλλαγές εκτάσεων με το ελληνική δημόσιο.

Το καλοκαίρι του 2001 επεσκέφθη με φίλο του τη μονή Μαχαιρά, όπου συνάντησε τον νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία. Ο κ. Νεάρχου θεωρεί ότι ο τότε ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά διαδραμάτισε ρόλο στην απόφαση του γιου του να ακολουθήσει τον μοναχισμό.

Τον Οκτώβριο του 2001 ο γιος του ταξίδεψε εκ νέου στην Ελλάδα, διαμένοντας στην Αθήνα, όπου φέρεται να είχε συνάντηση με συνεργάτη του ηγουμένου Εφραίμ ο οποίος «προέβλεψε» πως θα ακολουθήσει τον μοναχισμό.

Εξάλλου, το 2001 ο κ. Νεάρχου επεσκέφθη τον γιο του στη μονή Βατοπεδίου, όπου στο μεταξύ είχε αρχίσει να διαμένει, όπου τον εντοπίζει αλλά αλλαγμένο, με τον πατέρα να περιγράφει πλέον τον γιό του ως φοβισμένο και ανήσυχο.

Ζήτησε από τον ηγούμενο Εφραίμ να επιτρέψει στον γιο του να ολοκληρώσει τις σπουδές του αλλά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νεάρχου, ο ηγούμενος του απάντησε σε έντονο ύφος ότι ο γιος του είναι ενήλικας και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και συνέχισε οργισμένος με την ερώτηση: «Γιατί αντιτίθεσαι κ. Ανδρέα, ο μοναχισμός είναι προστυχιά;».

Ο κ. Νεάρχου κατέθεσε πως εντός Απριλίου 2003 ο γιος του τού τηλεφώνησε για πρώτη φορά από την ημέρα που μπήκε στη Μονή, και ζήτησε επίμονα να αποσύρει την αγωγή, την οποία είχε πλέον καταχωρήσει, προειδοποιώντας τον πως σε διαφορετική περίπτωση θα έκοβε μαζί του κάθε επαφή και δεν θα του ξαναμιλούσε.

Ο γέροντας Εφραίμ φέρεται να είπε στη σύζυγο του κ. Νεάρχου τα εξής: «Τι πήγατε και εκάμετε; Δεν θα καταφέρετε τίποτε και θα ρεζιλευτείτε. Και εσύ ως μάνα δεν σκέφτηκες και στενοχώρησες το παιδί σου, ενώ ήταν ευτυχισμένο. Αν δεν αποσύρεις την αγωγή, δεν θα σου ξαναμιλήσει το παιδί σου». Τότε εκείνη του απάντησε λέγοντας ότι είναι αδιανόητο ως άνθρωπος του Θεού να μην αφήσει τον γιο της να της μιλήσει ξανά και αυτός της έκλεισε αμέσως το τηλέφωνο.

MM