Ξεκινά τις αγωγές ο Δίπλαρος και παρέμβαση Hope For Children για τη σεξουαλική κακοποίηση μαθήτριας από καθηγητή

Ξεκινά τις αγωγές ο Δίπλαρος και παρέμβαση Hope For Children για τη σεξουαλική κακοποίηση μαθήτριας από καθηγητή | Newsit.com.cy

O Διεθνής, Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, κάνει έκκληση προς κάθε πολίτη να διαχειρίζεται με εχεμύθεια πληροφορίες που αφορούν σε ευαίσθητα θέματα  όπως αυτά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.

Ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρει ότι με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν τις πιθανές συνέπειες που προκύπτουν με τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες σεξουαλικής βίας ενάντια σε παιδιά.

«Χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα μηνύματα που μεταφέρονται είναι χρήσιμο να έχουν ενθαρρυντικό χαρακτήρα και να προωθούν το ‘’σπάσιμο της σιωπής’’ των παιδιών που υπέστηκαν οποιαδήποτε μορφή βίας, ούτως ώστε να προωθείται η καταγγελία οποιωνδήποτε περιπτώσεων με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης. Τα παιδιά τα οποία μπόρεσαν και μίλησαν για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποστεί θα πρέπει να έχουν την απόλυτη στήριξη μας. Ποτέ η αποκάλυψη δεν είναι κάτι εύκολο και χρειάζεται πολύ θάρρος. Παράλληλα κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα προς μια δίκαιη δίκη που θα κρίνει το αν τελικά είναι αθώος ή ένοχος. Τα λαϊκά δικαστήρια συνήθως πιο πολύ τρομάζουν και δημιουργούν δυσκολίες στη διαδικασία προστασίας του παιδιού. Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει κάποια δήλωση του που πιθανόν να σκορπίσει το άγχος σε μια ήδη τρομαγμένη κοινωνία» προστίθεται.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη λάβει ουσιώδη μέτρα για την επίτευξη καλύτερης και πιο αποτελεσματικής διαχείρισης περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μέρος αυτών είναι και η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού (ΣτΠ), το οποίο μεταξύ άλλων, παρέχει υπηρεσίες για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και αποκατάσταση των παιδιών και των οικογενειών τους.

Προστίθεται ότι στο “Hope For Children” CRC Policy Center έχει ανατεθεί η διαχείριση και λειτουργία του ΣτΠ, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο ΣτΠ στεγάζονται και υπηρεσίες από την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες.

«Καλούμε λοιπόν όλους και ιδιάιτερα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, να επιδείξουν τον ανάλογο σεβασμό προς τα θύματα που ομολόγησαν αλλά και σ’ αυτά που ακόμη δεν το έχουν πράξει και που χρειάζεται να τα ενδυναμώσουμε ώστε να πιστέψουν πως μπορούν να βοηθηθούν από ένα κράτος που είναι έτοιμο να τους στηρίξει».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι σημαντικό είναι παρόλα αυτά, να προωθούνται οι καλές πρακτικές και τα πλαίσια στήριξης καθώς και η πραγματικότητα του κοινωνικού προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών αποφεύγοντας όμως συζητήσεις που αφορούν σε συγκεκριμένα περιστατικά που μπορεί να στιγματίσουν το παιδί σε μία μικρή κοινωνία όπως αυτή της Κύπρου.

Αγωγές Δίπλαρου

Ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος σε συνεχείς παρεμβάσεις του στα πάνελ του ΡΙΚ και του ΣΙΓΜΑ από χθες για το θέμα που έχει ο ίδιος αποκαλύψει για φερόμενη λεκτική σεξουαλική κακοποίηση μαθήτριας από καθηγητή της, ανέφερε πως πλέον έχει παράσχει οδηγίες στους νομικούς του συμβούλους προκειμένου να αποσταλούν αγωγές προς συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο, τον συκοφάντησαν ποικιλλοτρόπως.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Sigmalive, οι αγωγές αφορούν σε τρία άτομα, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης και της προσβολής της προσωπικότητάς του.

Μάλιστα ο κ. Δίπλαρος προέβη σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, νιώθοντας θιγμένος από τα όσα θεωρεί ο ίδιος που είχαν ειπωθεί εις βάρος του προηγουμένως από την βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αλλά και την Αναστασία Παπαδόπουλου, την Πρόεδρο της οργάνωσης «Φωνή», με τις οποίες εξάλλου είχε και πάλι έρθει σε αντιπαράθεση λίγο νωρίτερα από την συχνότητα του κρατικού καναλιού.

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, ο κ. Δίπλαρος ενεπλάκη σε σφοδρή αντιπαράθεση και με την Λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, για τις ίδιες καταγγελίες που αυτός έχει διατυπώσει.

Ο κ. Δίπλαρος εξάλλου διερωτάται το τι καλείται να πράξει ως βουλευτής και το αν θα έπρεπε να κωφεύσει από τη στιγμή που περιήλθαν εις γνώσιν του οι άνωθεν καταγγελίες περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων σε σχολεία, ενώ πρόσθεσε ότι θέσεις που προέβαλε υπέστησαν διαστρέβλωση προς χάριν πολιτκών σκοπιμοτήτων.

MM