Ποινική έρευνα και πολιτικοί διαξιφισμοί για τη σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας από καθηγητή – Δίπλαρος: Κάπου «σκαλώνει» η υπόθεση

Ποινική έρευνα και πολιτικοί διαξιφισμοί για τη σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας από καθηγητή – Δίπλαρος: Κάπου «σκαλώνει» η υπόθεση | Newsit.com.cy

Πλέον, μετά και από τον απίστευτο ντόρο που ξέσπασε γύρω από την φερόμενη  σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας σε σχολική μονάδα Μέσης Εκπαίδευσης της Λεμεσού, από καθηγητή της, έχει δρομολογηθεί ποινική έρευνα. Σύμφωνα εξάλλου, με τον Γιάννη Ευθυμίου, Επαρχιακός Επιθεωρητής του Γραφείου Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης αποκάλυψε από τον «αέρα» του ΡΙΚ πως το σχολείο στο οποίο έλαβε χώρα το συμβάν είναι το Αθλητικό Λύκειο Λεμεσού. Παράλληλα, μιλώντας στην Κατερίνα Μηλιώτη στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα» ανέφερε πως καταγγελία επ’ ουδενί δεν έχει γίνει στο σχολείο, ενώ στην πορεία φαίνεται πως οι γονείς της ανήλικης μαθήτριας δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια στο συμβάν, ενώ ήθελαν να αποφύγουν πάσα δημοσιότητα, κάτι που όμως πλέον είναι ανέφικτο.

Παράλληλα, η Α’ Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μαρία Κυρατζή σε παρέμβασή της στο ΡΙΚ ανέφερε πως διεξάγει και η ίδια, δια της υπηρεσίας έρευνα για το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι πολλές υπηρεσίες με διαφορετικές αρμοδιότητες πρέπει να συντονιστούν σε αυτή και σε κάθε παρόμοια περίπτωση, διαδικασία που είναι αρκετά απαιτητική.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως τη διερεύνηση έχει επωμιστεί το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Αστυνομίας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί εκ παραλλήλου πειθαρχική έρευνα. Εφόσον κατά το πρωταρχκό στάδιο της διερεύνησης προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις εις βάρος του εκπαιδευτικού, τότε το Υπουργείο οφείλει όπως εισηγηθεί προς την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος η μαθήτρια, η οποία δίδει και εξετάσεις ακολουθεί κανονικά το σχολικό της πρόγραμμα, ενώ εκ παραλλήλου βέβαια και ο φερόμενος ως δράστης της παρενόχλησης καθηγητής επίσης παρουσιάζεται κανονικώς στην εργασία του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε προς την αρθρογράφο της εφημερίδας πως η καταγγελία υπεβλήθη από την μαθήτρια στον οργανισμό «Hope For Children», ο οποίος είναι συνεργαζόμενος με τις Αρχές. Αναμένουν μόλις αρχίσουν οι ανακρίσεις της Αστυνομίας, να στοιχειοθετηθεί αν είναι βάσιμη η καταγγελία για να μπορέσει το Υπουργείο να προχωρήσει στην απομάκρυνση του εκπαιδευτικού από το σχολείο. Πάντως, σημειώθηκε πως δεν υπήρξε καταγγελία σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ούτε από τους γονείς ούτε από τη μαθήτρια, ως είθισται, ενώ και η γνωστή για την ευαισθησία της σε αντίστοιχα ζητήματα, Αναστασία Παπαδοπούλου από το στούντιο του ΡΙΚ σήμερα το πρωί «διόρθωσε» εκ νέου τον Αν. Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, Ευθύμιο Δίπλαρο, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση, ενώ από χθες στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικαλούμενη τα όσα της ανέφερε η Επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά, ενώ ο κ. Δίπλαρος αναφέρθηκε σήμερα, σε χαμηλότερους τόνους, ότι τις τελευταίες μέρες κάπου έχει «σκαλώσει» η υπόθεση.

Παράλληλα, ο Γιώργος Γεωργίου εκ ΔΗΣΥ, σήμερα το πρωί από τον «αέρα» του ΡΙΚ, παρουσία της Αναστασίας Παπαδοπούλου και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ουσιαστικά «άδειασε», αν και με εύσχημο τρόπο, τον Ευτύχιο Δίπλαρο, αναφέροντας ότι η τόση δημοσιότητα έχει βλάψει τις έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση, προσθέτοντας πλέον ότι η Κύπρος διαθέτει από τα πλέον αυστηρά νομοθετικά πλαίσια για συγκεκριμένα αδικήματα. Ο κ. Δίπλαρος, δευτερολογώντας, είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η δημοσιότητα δύναται να προκαλέσει ανάσχεση στην πορεία των ερευνών, καθώς πλείστες άλλες παρόμοιες υποθέσεις παρά την ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα που έλαβαν, εν τέλει κατέληξαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας και της δημοσιογράφου Δέσποινας Ψύλλου, τις οποίες παραθέτει ως αξιόπιστες, δεν γίνεται λόγος για σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης, αλλά για φραστική παρενόχληση εκ μέρους του καθηγητή, με σεξιστικά υπονοούμενα.

Έκκληση από Hope For Children για εχεμύθεια

Έκκληση προς κάθε πολίτη να διαχειρίζεται με εχεμύθεια πληροφορίες που αφορούν ευαίσθητα θέματα, όπως αυτά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, απευθύνει ο οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Centre.

Σε ανακοίνωση, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις, ο οργανισμός σημειώνει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι πιθανές συνέπειες που προκύπτουν με τη δημοσιότητα που λαμβάνουν καταγγελίες για σεξουαλική βία ενάντια σε παιδιά.

Χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα μηνύματα που μεταφέρονται είναι χρήσιμο να έχουν ενθαρρυντικό χαρακτήρα και να προωθούν το ‘’σπάσιμο της σιωπής’’ των παιδιών που υπέστησαν οποιαδήποτε μορφή βίας, ούτως ώστε να προωθείται η καταγγελία οποιωνδήποτε περιπτώσεων με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης, αναφέρεται. Προστίθεται πως τα παιδιά τα οποία μπόρεσαν και μίλησαν για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποστεί θα πρέπει να έχουν την απόλυτη στήριξή μας.

Ποτέ η αποκάλυψη δεν είναι κάτι εύκολο και χρειάζεται πολύ θάρρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη λάβει ουσιώδη μέτρα για την επίτευξη καλύτερης και πιο αποτελεσματικής διαχείρισης περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αναφέρει ο οργανισμός, και καλεί όλους, ιδιαίτερα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, να επιδείξουν σεβασμό προς τα θύματα που μίλησαν, αλλά και προς αυτά που ακόμη δεν το έχουν πράξει, ώστε να πιστέψουν πως μπορούν να βοηθηθούν από ένα κράτος που είναι έτοιμο να τα στηρίξει.

Σημαντικό είναι, προσθέτει, να προωθούνται οι καλές πρακτικές και τα πλαίσια στήριξης, καθώς και η πραγματικότητα του κοινωνικού προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, αποφεύγοντας όμως συζητήσεις που αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά που μπορεί να στιγματίσουν το παιδί σε μία μικρή κοινωνία, όπως αυτή της Κύπρου.

MM