Ο «Πορθητής» αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας – Προετοιμασίες για κάθοδο στην ΑΟΖ και κλιμάκωση προκλήσεων

Ο «Πορθητής» αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Αττάλειας – Προετοιμασίες για κάθοδο στην ΑΟΖ και κλιμάκωση προκλήσεων | Newsit.com.cy

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις εργασίες του στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Ειδικοί επί γεωπολιτικών ζητημάτων εξάλλου, εκτιμούν ότι παρά την χθεσινή ισχυρή διατύπωση εκ μέρους του ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, που ουσιαστικά αποτελούσε προειδοποιητικό καμπανάκι η Άγκυρα να μη προβεί σε νέες προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κυρίως δε στο τεμάχιο 10 της αμερικανικών συμφερόντων Exxon Mobil/Qatar Petroleum, εντούτοις θεωρούν ότι οι Τούρκοι θα επιλέξουν την οδό της όξυνσης, αυξάνοντας μάλιστα την ένταση το προσεχές διάστημα.

Δεν αναμένεται άμβλυνση της έντασης σε περίπτωση επανεκλογής του Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως κάποιοι διατείνονται, ενώ το γεγονός ότι η Τουρκία δρα και υπό τις κρυφές ευλογίες της Μόσχας, η οποία έχει συμφέρον να παραμένει η ένταση στην περιοχή για λόγους που αφορούν τις έρευνες για τον φυσικό αέριο, καθιστά την κάθοδο του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, σχεδόν αναπόδραστη εξέλιξη.

Το αν θα προκαλέσουν πολύ ή λίγο με την παρουσία του γεωτρύπανου οι Τούρκοι επαφίεται στο αν έχει όντως πληρωθεί με το κατάλληλο προσωπικό το σκάφος, κάποιοι θεωρούν πως δεν υφίσταται το κατάλληλο προσωπικό, οπότε η επιλογή είναι οι άσκοπες βόλτες τύπου «Μπαρμπαρός», όταν το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων αρμένιζε δεξιά-αριστερά απλά προβάλλοντας παρουσία με επίδειξη σημαίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι θα πρέπει πιθανότατα να είμαστε προετοιμασμένοι για κλιμάκωση των προκλήσεων.

MM