Δίκη ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ: Συνεχίστηκε η αντεξέταση του υπαστυνόμου Γ. Κωνσταντίνου

Δίκη ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ: Συνεχίστηκε η αντεξέταση του υπαστυνόμου Γ. Κωνσταντίνου | Newsit.com.cy

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννος Κωνσταντίνου ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που διερεύνησε την υπόθεση, καθώς επίσης ήταν και ο ίδιος που διενήργησε έλεγχο στα έγγραφα, που παρέδωσε ο Κοκότσης στην αστυνομία και αφορούν ποσά που δόθηκαν ως μίζες, κωδικοποιημένα ονόματα και εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν και εκδόθηκαν εικονικά ή και πλαστά τιμολόγια.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης των Γιώργου και Νικόλα Κουλλαπή και της εταιρείας N.EMIDORIACO LTD, Άθως Κανναουρίδης, υπέβαλε στο μάρτυρα ότι ως ανακριτής δεν έχει κάνει σωστή διερεύνηση της υπόθεσης και ότι κάποια σημεία της υπόθεσης δεν αναδείχθηκαν από τον ίδιο, για να μην πληγεί η αξιοπιστία κάποιων μαρτύρων κατηγορίας.

Η αντεξέταση του κ. Κανναουρίδη αναλώθηκε στην ολότητά της στο έργο της Νομικής Υπηρεσίας και πως συντάχθηκε το κατηγορητήριο της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς και στις ενέργειες του μάρτυρα, ως επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο κ. Κανναουρίδης ενώ σε αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν άτομα, που ήταν ύποπτα για την αστυνομία και είχαν προκύψει εναντίον τους σωρεία αδικημάτων, εντούτοις έχουν απολυθεί, για να κληθούν αργότερα ως μάρτυρες.

Ο κ. Κανναουρίδης υπέβαλε ακόμα στο μάρτυρα ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να κατηγορηθούν κάποιοι άνθρωποι και ότι αδιαφόρησε πλήρως, για τις νενομισμένες διαδικασίες.

Απαντώντας στην υποβολή Κανναουρίδη, ο μάρτυρας είπε ότι για το ποιοι θα κληθούν μάρτυρες δεν είναι η Αστυνομία που το αποφασίζει, αλλά η Νομική Υπηρεσία, η οποία συντάσσει το κατηγορητήριο.

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος, ως επικεφαλής των ανακριτών, εισηγήθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα ποιοι θα διώκονταν και ποιοι όχι, ο μάρτυρας είπε ότι αυτό δεν έγινε σε καμιά περίπτωση, επαναλαμβάνοντας ότι για το ποιοι θα διωχθούν αποφασίζει μόνο η Νομική Υπηρεσία.

Επίσης, υποστήριξε ότι στο σημείωμα που στάλθηκε από την Αστυνομία στην εισαγγελία περιλαμβάνονταν όλα τα ονόματα των υπόπτων, ακόμα και αυτών που αργότερα κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας, δηλαδή του Μιχάλη Μιχαήλ, Διευθυντή ΧΥΤΑ Πάφου από το 2010,  Σκεύη Πρωτοπαπά, ιδιαιτέρα του Ιωάννη Κοκότση, Παντελίτσα Μαππούρα, Λογίστρια στην Εταιρεία Helector Cyprus και άλλων.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, στις 09:00, με την αντεξέταση του μάρτυρα από το συνήγορο υπεράσπισης της Helector Cyprus, Γιώργο Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

MM