Παραίτηση-«βόμβα» του Αντιπρύτανη του Παν. Κύπρου μετά από δημοσίευμα για εμπλοκή του σε υπόθεση με «οσμή σκανδάλου»

Παραίτηση-«βόμβα» του Αντιπρύτανη του Παν. Κύπρου μετά από δημοσίευμα για εμπλοκή του σε υπόθεση με «οσμή σκανδάλου» | Newsit.com.cy

Αυτούσια η επιστολή παραίτησης του:

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επικοινωνώ μαζί σας για να ανακοινώσω την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης.

Όπως γνωρίζετε, πριν από μερικές εβδομάδες υποβλήθηκαν καταγγελίες εναντίον μου, οι οποίες διερευνώνται. Οι καταγγελίες αφορούν σε ερευνητικές δραστηριότητές μου πριν από τη θητεία της παρούσας Πρυτανείας και δεν αφορούν σε δράσεις της Αντιπρυτανείας ή ευρύτερα της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι ήταν δύσκολο να επιτελέσω το ρόλο του Αντιπρύτανη κάτω από αυτές τις συνθήκες.  Έφτασε η στιγμή να αποχωρήσω.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλες και όλους για την τιμή που μου κάνατε να υπηρετήσω το Πανεπιστήμιο από αυτή τη θέση και για τη συνεργασία που είχαμε. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια και αισθάνομαι ότι έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες της Κοινότητας και να συνεισφέρω στην προοπτική του Πανεπιστημίου.

Εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε καλό.

Με εκτίμηση,

Κ. Π. Κωνσταντίνου

Ανακοίνωση από τον Πρύτανη Χριστοφίδη

Σε γραπτή δήλωση του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεμελιώθηκε και εξελίχθηκε στις αρχές της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της αριστείας.

«Είναι υποχρέωση και ευθύνη των σωμάτων του Οργανισμού να διαφυλάξουν τις αρχές αυτές που αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας του ακαδημαϊκού ιδρύματος που κάνει την Κύπρο περήφανη διεθνώς. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενόσω ερευνώνται θέματα που αφορούν τον κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου από τον Ανεξάρτητο Εσωτερικό Ελεγκτή του Πανεπιστημίου Κύπρου, κι επειδή θεωρώ ότι δεν θα ήταν σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του ως Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, ζήτησα εγγράφως να υποβάλει την παραίτησή του. Η παράκληση μου έγινε αποδεκτή», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η διοικητική έρευνα αφορά θέματα που κυρίαρχα τοποθετούνται σε περίοδο κατά την οποία ο κ. Κωνσταντίνου δεν ήταν μέλος της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και ως εκ τούτου δεν ασκούσε διοικητικά καθήκοντα.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε την εκλογή Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. Ως ο θεσμικά επικεφαλής του Πανεπιστημίου Κύπρου, βεβαιώνω ότι η έρευνα του Εσωτερικού Ελεγκτή θα προχωρήσει μέχρι τέλους, όπως προβλέπουν οι αυστηρές διαδικασίες του Πανεπιστημίου. Το πόρισμα του Εσωτερικού Ελεγκτή θα διαβιβασθεί πάραυτα στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Ένα δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα οφείλει πάνω από όλα να τιμά τη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με την κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διαφυλάξει αυτή τη σχέση με όλες του τις δυνάμεις», καταλήγει ο κ. Χριστοφίδης.

Οσμή σκανδάλου

Στις 6/5/2018 είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή φέρουσα την υπογραφή της Προϊσταμένης των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, την οποία είχε τότε εξασφαλίσει το SigmaLive, στην οποία γίνεται καταγραφή βάσει καταγγελίας, δραστηριοτήτων του Αντιπρύτανη των Διεθνών Σχέσεων Οικονομικών και Διοίκησης Κ. Κωνσταντίνου, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στη στέγαση εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου σε διαμέρισμα το οποίο εμφάνιζε ως ιδιοκτήτριες τη σύζυγο και την πεθερά του, αλλά και ασάφειες γύρω από τη δραστηριότητα και τις πληρωμές του ιδίου του Αντιπρύτανη.

Εκ παραλλήλου, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο Sigma, στην καταγγελτική επιστολή καταγράφονται σοβαρές ατασθαλίες αναφορικά με την στέγαση του εργαστηρίου Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες. Στο εργαστήριο αυτό ο Αντιπρύτανης είναι ο υπεύθυνος καθηγητής και επί 8 έτη, ως την εκλογή του στην προαναφερόμενη θέση, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενοικίαζε το συγκεκριμένο διαμέρισμα το οποίο άνηκε στη σύζυγο και την πεθερά του. Αμέσως μετά την εκλογή του, το ενοικιαστήριο συμβόλαιο τερματίστηκε.

Παράλληλα όμως, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα συστεγαζόταν ο Όμιλος Εκπαιδευτικών Χρηστών Πληροφορικής Τεχνολογίας Κύπρου, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο σωματείο, του οποίου όμως ο Αντιπρύτανης αποτελεί ιδρυτικό και ενεργό μέλος.

Πανεπιστημιακά τιμολόγια επ’ ονόματι φοιτητριών του;

Όπως αναφέρεται στην καταγγελτική επιστολή, φοιτήτριες του αντιπρύτανη φέρονται όπως ελάμβαναν τιμολόγια από το Πανεπιστήμιο τα οποία έβγαιναν στο όνομα του ομίλου στο οποίο στεγαζόταν στο διαμέρισμα όπου διατηρούσαν σύζυγος και πεθερά του μέχρι σήμερα Αντιπρύτανη. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων ο Αντιπρύτανης υπέβαλε οδηγίες για πληρωμή του ομίλου στις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΠΚ, με τα τιμολόγια αυτά όμως να φέρουν τις υπογραφές φοιτητριών οι οποίες φέρονται ως συνεργαζόμενες με τον Αντιπρύτανη με σκοπό την έρευνα και τις δημοσιεύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην επιστολή οι εργασίες, καθώς και οι εν γένει δραστηριότητες του συγκεκριμένου ομίλου εμφανίζουν σκιές και κενά. Το εργαστήριο μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2015 σε ιδιόκτητο χώρο του Πανεπιστημίου. Τότε παραχωρήθηκε στον όμιλο, με την μορφή δωρεάς, ο εξοπλισμός του γραφείου του Εργαστηρίου Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες ενώ ο όμιλος διαγράφηκε μετά από παρέλευση 2 ολόκληρων ετών, ήτοι τον Μάιο του 2017.

Εξάλλου, όπως ανέφερε το δημοσίευμα του Σίγμα της 6/5, «το παραχθέν έργο του ομίλου καθώς και η σχέση του με άλλες δραστηριότητες παραμένουν αδιευκρίνιστα όπως επίσης και το που βρίσκεται ο εξοπλισμός αυτός. Τίθεται επίσης το ερώτημα για την μεταφορά του εξοπλισμού, που θα μπορούσε να γίνει πριν την μεταφορά του εργαστηρίου στο ιδιόκτητο κτήριο, ενόσω δηλαδή στεγαζόταν στο προηγούμενο κτήριο».

Ερευνητικό πρόγραμμα με πληρωμές που προκαλούν ερωτηματικά

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Σίγμα, ο Αντιπρύτανης με πρόσχημα την παροχής υπηρεσιών φέρεται να ελάμβανε απολαβές χιλιάδων δολαρίων. Βάσει της ιδίας καταγγελίας, φέρεται όπως είχε λάβει έγκριση σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο «πλασαρίστηκε» ως επιμορφωτικό. Το πρόγραμμα αυτό το διαχειρίστηκε σε συνεργασία με τον όμιλο Εκπαιδευτικών Χρηστών Πληροφορικής Τεχνολογίας Κύπρου κι όχι μέσω του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2017 ο Αντιπρύτανης έλαβε έγκριση για παροχή υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Energy City: Fostering Scientific Curiosity through Strengthening Teacher’s and Student’s Understandings of Energy and Inquiry».

Κατά δήλωσή του, είπε ότι η παροχή υπηρεσιών αφορούσε επιμόρφωση εκπαιδευτικών και είχε προϋπολογισμό 40.657 δολάρια, εντούτοις, βάσει καταγεγραμμένων καταχωρήσεων του ιδίου του Πανεπιστημίου σε ιστοσελίδα του, το πρόγραμμα αυτό ήταν ερευνητικό, «τρέχοντας» από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 με προϋπολογισμό 777.429 δολάρια. Συνεπάγεται δηλαδή ότι κατά τον χρόνο που έλαβε την έγκριση για παροχή υπηρεσιών, το πρόγραμμα που ήταν ερευνητικό τελικά, είχε λήξει.

Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο επιχορηγείται μέσω μιας συνεργασίας πανεπιστημίων και φορέων, ανάμεσά τους και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, στην ίδια ιστοσελίδα, το συγκεκριμένο πρόσωπο εμφανίζεται υπό την ιδιότητα του ερευνητή και ως μέλος του προσωπικού. Αυτός κατόπιν εξασφάλισης σχετικής έγκρισης για παροχή των υπηρεσιών, αιτήθηκε όπως εκδοθούν τρία διαφορετικά τιμολόγια για κάθε έτος που «έτρεχε» το πρόγραμμα.

Τα τιμολόγια αυτά ετοιμάστηκαν και του παραδόθηκαν, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι αυτά ετοιμάστηκαν εκτός του λογιστικού συστήματος, καθώς η πληρωμή καταβλήθηκε σε δολάρια και όχι σε ευρώ.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται ουδεμία των εισπράξεων δεν κατατέθηκε σε λογαριασμό του Πανεπιστημίου, από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ενώ εγείρονται και ερωτηματικά ως προς το αν αυτά τα τιμολόγια είναι δηλωμένα. Παράλληλα, ενδέχεται να εγείρεται και ζήτημα με το «διπλό καπέλο» του Αντιπρύτανη, όντας ταυτοχρόνως ενεργό μέλος του ομίλου και καθηγητής.

Πηγή: Σίγμα

 

MM