Αποζημιώσεις €17.800 επιδίκασε το ΕΔΑΔ εις βάρος της Κύπρου

Αποζημιώσεις €17.800 επιδίκασε το ΕΔΑΔ εις βάρος της Κύπρου | Newsit.com.cy

Το πρώτο τετράμηνο του 2018 εκκρεμούσαν εξάλλου 9 αποφάσεις που αφορούσαν την Κύπρο, αναμένοντας την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών, ενώ κατά το ίδιο διάστημα προστέθηκε μία μόλις νέα υπόθεση.

Τα στοιχεία προβάλλονται στη νέα διαδραστική ιστοσελίδα που τέθηκε σήμερα σε λειτουργία από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), με στόχο να παρουσιαστεί η επίδραση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στους πολίτες της Ευρώπης.

Από 1962 που τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Κύπρο, παραπέμφθηκαν συνολικά 64 υποθέσεις στην Επιτροπή Υπουργών, ώστε να εξεταστεί ο βαθμός υλοποίησής τους, ενώ έκλεισαν οι 55 εξ αυτών.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή τη νέα ιστοσελίδα ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «προστατεύει τα βασικά δικαιώματα περίπου 830 εκ. ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η ιστοσελίδα αυτή, συνέχισε, μέσω της προβολής ενός τμήματος των υποθέσεων που εκδικάστηκαν από το Δικαστήριο, δείχνει ξεκάθαρα τί έχει επιτευχθεί από το σύστημα της Σύμβασης, καθώς και την θετική επίδραση που έχει στις ζωές των ανθρώπων.

Στην ιστοσελίδα γίνεται χρήση διαδραστικών εργαλείων, ενώ προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό και περιλήψεις υποθέσεων, παρουσιάζοντας έτσι την επίδραση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στα κράτη μέλη. Συνολικά 101 υποθέσεις παρουσιάζονται ανά χώρα και θεματολογία, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στη λειτουργία του συστήματος του Δικαστηρίου και άλλων βασικών οργάνων του ΣτΕ.

Η ιστοσελίδα είναι προς το παρόν διαθέσιμη στην αγγλική, γαλλική και τουρκική, ενώ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η ρωσική έκδοση.

MM