Ευρωβαρόμετρο: Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας

Ευρωβαρόμετρο: Οι Τουρκοκύπριοι ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας | Newsit.com.cy

To Ευρωβαρόμετρο διεξήγαγε 500 συνεντεύξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, από τις 17 ως τις 26 Μαρτίου του 2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 37% θεωρεί την κατάσταση της οικονομίας της τ/κ κοινότητας ως «καλή», με αύξηση +1 μονάδα, το 60% ως «κακή», με μείωση -1 μονάδα και 3% δεν απαντά.

Το 74% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού στο οποίο ανήκει είναι καλή και παρομοίως το 70% κρίνει την επαγγελματική του κατάσταση ως θετική. Ωστόσο το 41% εκτιμά ότι η απασχόληση στην κοινότητα θα επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, έναντι 30% που κρίνει ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Το 45% πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας στην τ/κ κοινότητα θα επιδεινωθεί (+1), έναντι 28% που εκτιμά ότι θα παραμείνει αμετάβλητη (-1), ενώ το 37% θεωρεί ότι η δική του προσωπική επαγγελματική κατάσταση θα βελτιωθεί, έναντι 31% που εκτιμά ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Το 38% των Τ/κ εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ θα βελτιωθεί.

Το 36% των Τ/κ θεωρεί το κόστος ζωής ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα και ακολουθεί η οικονομική κατάσταση με 32%, η ανεργία με 29%, το έγκλημα με 20%, το Κυπριακό ζήτημα με 17%, το κοινωνικό κράτος με 15%, το εκπαιδευτικό σύστημα με 11% και η φορολογία με 8%. Σε προσωπικό επίπεδο οι Τ/κ δηλώνουν ότι τους απασχολούν η ακρίβεια με 34% και η ανεργία με 18%. Παρομοίως το 66% διαφωνεί με την εκτίμηση ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και τα πράγματα θα βελτιωθούν το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι «τα χειρότερα έρχονται».

Το 53% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ και το 40% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται, ποσοστά αμετάβλητα από το 2017, ενώ το 94% δηλώνει προσκολλημένο στο χωριό ή την πόλη του, το 91% στην κοινότητα, το 48% στην ΕΕ και το 39% στην Ευρώπη γενικά.

Παρόλα αυτά και σε γενικές γραμμές 52% απαντά ότι έχει θετική εικόνα για την ΕΕ (-1),  22% ουδέτερη και επίσης 22% αρνητική (+1). Το 35% αναφέρει ότι για αυτούς «ΕΕ σημαίνει ελευθερία να ταξιδεύει κανείς, να σπουδάζει και να εργάζεται όπου θέλει στην ΕΕ», το 29% απαντά ότι σημαίνει «ειρήνη» και το 24% «οικονομική ευμάρεια».

Τέλος τα μέλη της τ/κ κοινότητα καλούνται να απαντήσουν με «σωστό ή λάθος» σε μια σειρά από ερωτήσεις όπως «αν οι Ευρωβουλευτές εκλέγονται απευθείας από τα κράτη μέλη», όπου το 52% απαντά «σωστό», το 40% απαντά ότι είναι «σωστό», πως «η ευρωζώνη αποτελείται από 19 κράτη μέλη» , ενώ το 33% πιστεύει ότι η Ελβετία είναι μέλος της ΕΕ, το 29% λέει πως δεν είναι και το 38% δεν γνωρίζει.

MM