Συνελήφθη ο 49χρονος διακινητής προσφύγων από τη Συρία που βούτηξε στη θάλασσα – Στους 61 και 7 ανήλικοι οδεύουν προς Κοκκινοτριμθιά

Συνελήφθη ο 49χρονος διακινητής προσφύγων από τη Συρία που βούτηξε στη θάλασσα – Στους 61 και 7 ανήλικοι οδεύουν προς Κοκκινοτριμθιά | Newsit.com.cy

Γύρω στις 9:40 χθες βράδυ, σκάφος με 61 μετανάστες κατέπλευσε στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου. Πρόκειται για 60 άντρες, οι περισσότεροι κάτω των 40 ετών και μια γυναίκα, ανάμεσα τους και 7 ανήλικοι, όλοι Συριακής καταγωγής. Τελικά προσέγγισε τα παράλια στην περιοχή της Μανσουρας και άκατος της λιμενικής αστυνομίας το οδήγησε στο αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου Τυληριας γύρω στις 10:00 χθες βράδυ. Ανάμεσα τους περιλαμβάνεται και μια νεαρή γυναίκα η οποία ανέφερε ότι την περιμένει στην Κύπρο ο σύζυγος της που είχε έρθει με άλλο σκάφος πέρσι.

Το σκάφος εντοπίστηκε από τα παράκτια ραντάρ της Δημοκρατίας χθες το απόγευμα να προσεγγίζει τις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Πριν από την κατάπλευση του σκάφος στο αλιευτικό καταφύγιο, 49χρονος, ο οποίος φαίνεται να είναι το πρόσωπο που οδήγησε τους μετανάστες στο συγκεκριμένο σημείο, αποβιβάστηκε από το σκάφος, βουτώντας στη θάλασσα, για να εντοπιστεί όμως από μέλη της Αστυνομίας και να συλληφθεί.

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά μεταφέρονται οι Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν χθες βράδυ στην Κύπρο από την Τουρκία.

Μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν στη Λευκωσία.

Εναντίον του 49χρονου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα και συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του.

Στο μεταξύ ο κοινοτάρχης  Κάτω Πύργου Τυλληριας Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τις επόμενες μέρες θα προσεγγίσουν τις ακτές της Δημοκρατίας και άλλα σκάφη με Σύρους πρόσφυγες, ενώ και πάλιν οι διακινητές φέρονται να έλαβαν ποσό 2 χιλιάδων δολαρίων από τον κάθε πρόσφυγα για το ταξίδι από την Τουρκία στην Κύπρο.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς για έλεγχο των στοιχείων τους και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από μέλη της Πολιτικής Άμυνας για να μεταφερθούν στον χώρο φιλοξενίας άτυπων μεταναστών στη Κοκκινοτριμιθιά.

Το ΤΑΕ Μόρφου σε συνεργασία με τον Αστυνομικό Σταθμό Κάτω Πύργου

MM