«Τον έστειλα στο στρατό και μου τον έφεραν νεκρό» – «Σιγή ιχθύος» 13 χρόνια μετά για τον θάνατο του Θανάση

«Τον έστειλα στο στρατό και μου τον έφεραν νεκρό» – «Σιγή ιχθύος» 13 χρόνια μετά για τον θάνατο του Θανάση | Newsit.com.cy

Η υπόθεση μετά από 13 ολόκληρα χρόνια κι ενώ παραμένει ανεξιχνίαστη, οι γονείς εξακολουθούν να παλεύουν για το αυτονόητο, μια εξήγηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τι συνέβη στον γιο τους που υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Η μητέρα του Θανάση διαμαρτυρόταν σήμερα έξω από την Νομική Υπηρεσία κρατώντας ένα πλακάτ στο οποίο έγραφε: «Τον έστειλα στο στρατό και μου τον έφεραν νεκρό». Έχοντας πλέον εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής κάνει λόγο για 13 έτη εμπαιγμού εκ μέρους της συντεταγμένης πολιτείας, αναφέροντας πως πλέον η περίοδος της υπομονής και της σιωπής για την ίδια έχει λήξει. «Αν ήταν το δικό τους παιδί; Δεν αντέχουμε άλλο, θα είμαι στους δρόμους, θα είμαι εδώ κάθε μέρα, ζητώ δικαίωση για το παιδί μου. Ο γιος μου είναι δολοφονημένος, ξεκάθαρο!», λέει η κυρία Αντριάννα, συμπληρώνοντας πως αυτή η υπόθεση «θα μπορούσε να έχει εξιχνιασθεί μέσα σε 24 ώρες, όχι να περιμένουμε 13 ολόκληρα χρόνια, ντροπή τους».

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από την Νομική Υπηρεσία σήμερα αναφέρεται πως η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, οπότε σε δεύτερη φάση προετοιμάζεται να αποστείλει το πόρισμά της στην Νομική Υπηρεσία, σε μια καταφανή προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Αθανάσιος Νικολάου είχε εντοπισθεί νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας στις 29/9/2005. Ο νεαρός Εθνοφρουρός ήταν επαναπατρισθείς από την Αυστραλία εκτίοντας εξάμηνη στρατιωτική θητεία στο στρατόπεδο «Ευμένιος Παναγιώτου» στη Λεμεσό. Την ημέρα θανάτου του, όφειλε να επιστρέψει πίσω στο στρατόπεδό του, κατόπιν διανυκτέρευσης στην οικία του, ωστόσο δεν παρουσιάσθηκε ποτέ στην πρωινή αναφορά του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να εκκινήσουν έρευνες προς εντοπισμό του, οπότε και εντοπίσθηκε αργότερα το απόγευμα νεκρός στην προαναφερθείσα περιοχή.

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας

Το πόρισμα της πρώτης θανατικής ανάκρισης ανέφερε ότι ο θάνατός του επισυνέβη κάτω από συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές της αυτοκτονίας. Το πόρισμα ακυρώθηκε κατόπιν αίτησης certiorari που καταχώρησε η μητέρα του αποθανόντα στη βάση ότι δεν παρείχετο έδαφος για κατάληξη με βαθμό βεβαιότητας ότι πρόκειται περί αυτοκτονίας.

Το πόρισμα του δεύτερου θανατικού ανακριτή περιορίστηκε μόνο στο ότι πέθανε από τα τραύματα που προήλθαν από την πτώση, αποκλείοντας εκ νέου όμως την εγκληματική ενέργεια. Η υπόθεση έκτοτε αρχειοθετήθηκε.

Στις 21/3/2011 το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου. Ο Υπουργός Άμυνας εισήγαγε τη σχετική πρόταση.

Στις 21/12/2012 οι ποινικοί ανακριτές ολοκλήρωσαν τη διερεύνησή τους και εισηγήθηκαν όπως η διερεύνηση των συνθηκών θανάτου επανεξεταστεί από την αστυνομία, στη βάση των δικών τους ευρημάτων ότι ο θάνατος του Αθανάσιου Νικολάου ενδεχομένως να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο προώθησε τον φάκελο και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών στον τέως Γενικό Εισαγγελέα τον Γενάρη του 2013 ο οποίος έδωσε οδηγίες όπως οι ποινικοί ανακριτές συνεχίσουν την εξέταση της υπόθεσης μέχρι τέλους.

Στις 24/5/2013 το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τις σχετικές οδηγίες στους ποινικούς ανακριτές οι οποίοι στις 24/2/2014 επανέλαβαν την εισήγησή τους περί περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης από την αστυνομία.

Στις 8/4/2014 ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ωστόσο ότι, από την μέχρι τότε διερεύνηση, δεν προέκυπταν στοιχεία τα οποία να έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης.

Στις 23/4/2014 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως δοθεί αντίγραφο της ποινικής ανάκρισης και της έκθεσης των ανακριτών στην οικογένεια του θύματος και όπως τους δοθεί χρηματική βοήθεια σε περίπτωση που επιθυμούν να διερευνήσουν οι ίδιοι περαιτέρω τις συνθήκες θανάτου του συγγενή τους.

Προσφυγή στο ΕΔΑΔ και στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

Ας σημειωθεί ότι εκκρεμεί ατομική προσφυγή με αριθμό 29068/10 στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) με ισχυρισμό παραβίασης της διαδικαστικής υποχρέωσης του Κράτους για διεξαγωγή αποτελεσματικής διερεύνησης που πηγάζει από το άρθρο 2 της Σύμβασης (δικαίωμα τη ζωή). Εκκρεμεί επίσης αγωγή με αριθμό 4142/16 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από τους γονείς του αποβιώσαντος.

Πηγή: offsite.com.cy

 

MM