Νέα κραυγή απόγνωσης από τη χαροκαμένη μάνα του στρατιώτη Αθ. Νικολάου

Νέα κραυγή απόγνωσης από τη χαροκαμένη μάνα του στρατιώτη Αθ. Νικολάου | Newsit.com.cy

Ο θάνατος του 26χρονου Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος υπηρετούσε τότε τη στρατιωτική θητεία του στην Εθνική Φρουρά, αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία και η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί. Στη συνέχεια, η υπόθεση άνοιξε ξανά και μετά από έρευνα δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών προέκυψε ότι ο θάνατος του «ενδεχομένως να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας».

Εδώ και 13 χρόνια, η μητέρα του διεξάγει αγώνα για να πείσει τις κυπριακές αρχές ότι ο γιος της δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκε. “Δεν είχε κανένα λόγο το παιδί μου για να αυτοκτονήσει. Ήταν μια χαρά, τα είχε όλα”, ανέφερε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κα. Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση κουκουλώθηκε. “Έχει 13 χρόνια που βασανίζομαι και κάποιοι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα μας”, ανέφερε, κάνοντας λόγο για “διαφθορά και προσπάθεια συγκάλυψης” όσων ευθύνονται .

Η ίδια ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για εντοπισμό και σύλληψη των δραστών προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν για να αναπαυθεί η ψυχή του παιδιού της . Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της να συνεχίσει τον αγώνα της όχι “γιατί υπάρχει περίπτωση να φέρω το παιδί μου πίσω, σε λίγο θα πάω και εγώ να το βρω”, όπως λέει , αλλά “γιατί το παιδί μου ζητά δικαίωση”. Σε δηλώσεις της κάνει, επίσης, λόγο για “οφθαλμοφανές έγκλημα” το οποίο δεν έτυχε της δέουσας διερεύνησης από τον Αστυνομικό Σταθμό της Λάνιας, όπως υποστηρίζει.

Η κα. Νικολάου πραγματοποίησε στις 14/6/2018 διαμαρτυρία και έξω από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε την ίδια μέρα ανακοίνωση, παραθέτοντας τα γεγονότα αλλά και τα διάφορα στάδια διερεύνησης της υπόθεσης μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αστυνομία έχει ήδη ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και ότι προετοιμάζει την έκθεσή της για να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Αστυνομία αναμένεται να προωθήσει σύντομα την έκθεση της στη Νομική Υπηρεσία.

Ο Αθανάσιος είχε επαναπατρισθεί από την Αυστραλία για να εκτίσει την εξάμηνη στρατιωτική του θητεία στο στρατόπεδο Ευμένιος Παναγιώτου στη Λεμεσό. Την ημέρα του θανάτου του έπρεπε να επιστρέψει στο στρατόπεδο μετά από μία μέρα διανυκτέρευσης. Ωστόσο, δεν επέστρεψε ποτέ στο στρατόπεδο και το απόγευμα της ίδιας μέρας βρέθηκε νεκρός.

“Στείλαμε το παιδί μας στο στρατό και μας το παρέδωσαν νεκρό. Που είναι η τιμή που έπρεπε να δώσουν σε ένα στρατιώτη που υπηρετούσε την πατρίδα του. Δεν σεβάστηκαν το μπερέ που φορούσε. Σκότωσαν το παιδί μου δύο φορές και σκοτώνουν και μας 13 ολόκληρα χρόνια”, ανέφερε η κα. Νικολάου, υποστηρίζοντας ότι το παιδί της είχε ζητήσει επανειλημμένα προστασία από τους αξιωματικούς του στρατοπέδου του αλλά δεν τον προστάτευσαν. “Του είπαν μόνο να κάμει υπομονή και την άλλη μέρα βρέθηκε νεκρός”, όπως είπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το πόρισμα της πρώτης θανατικής ανάκρισης ανέφερε ότι ο θάνατός του επισυνέβη κάτω από συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτοκτονία. Το πόρισμα ακυρώθηκε κατόπιν αίτησης certiorari που καταχώρησε η μητέρα του αποθανόντα στη βάση ότι δεν παρείχε το έδαφος για κατάληξη με βαθμό βεβαιότητας ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Ακολούθησε το πόρισμα του δεύτερου θανατικού ανακριτή, το οποίο περιορίστηκε μόνο στο ότι πέθανε από τα τραύματα που προήλθαν από την πτώση, αποκλείοντας εγκληματική ενέργεια. Μετά τη δεύτερη θανατική ανάκριση, η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί.

Στις 21/3/2011, το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου. Ο Υπουργός Άμυνας εισήγαγε τη σχετική πρόταση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Στις 21/12/2012 οι ποινικοί ανακριτές ολοκλήρωσαν τη διερεύνησή τους και εισηγήθηκαν όπως η διερεύνηση των συνθηκών θανάτου επανεξεταστεί από την αστυνομία, στη βάση των δικών τους ευρημάτων ότι ο θάνατος του Αθανάσιου Νικολάου «ενδεχομένως να ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας».

Το Υπουργικό Συμβούλιο προώθησε τον φάκελο και το πόρισμα των ποινικών ανακριτών στον τέως Γενικό Εισαγγελέα το Γενάρη του 2013 ο οποίος έδωσε οδηγίες όπως οι ποινικοί ανακριτές συνεχίσουν την εξέταση της υπόθεσης μέχρι τέλους. Στις 24/5/2013 το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τις σχετικές οδηγίες στους ποινικούς ανακριτές οι οποίοι στις 24/2/2014 επανέλαβαν την εισήγησή τους περί περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης από την αστυνομία».

Στις 8/4/2014, ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι, από την μέχρι τότε διερεύνηση, δεν προέκυπταν στοιχεία τα οποία να έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης. Στις 23/4/2014, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως δοθεί αντίγραφο της ποινικής ανάκρισης και της έκθεσης των ανακριτών στην οικογένεια του θύματος και όπως τους δοθεί χρηματική βοήθεια σε περίπτωση που επιθυμούν να διερευνήσουν οι ίδιοι περαιτέρω τις συνθήκες θανάτου του συγγενή τους.

Στις 3/11/2014 ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες προς την αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση. Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση και προετοιμάζει την έκθεσή της για να σταλεί στην Νομική Υπηρεσία. “Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια και ακόμα περιμένουμε να μας δώσουν κάποιες απαντήσεις”, ανέφερε η μητέρα κατά τη διάρκεια της σημερινής της διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο.

Για την υπόθεση, εκκρεμεί αγωγή με αριθμό 4142/16 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από τους γονείς του αποβιώσαντος και σήμερα, όπως ανέφερε η κα. Νικολάου, η άλλη πλευρά έχει ορίσει την υπεράσπιση της.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί και ατομική προσφυγή με αριθμό 29068/10 στο ΕΔΑΔ με ισχυρισμό παραβίασης της διαδικαστικής υποχρέωσης του Κράτους για διεξαγωγή αποτελεσματικής διερεύνησης που πηγάζει από το άρθρο 2 της Σύμβασης (δικαίωμα στη ζωή).

MM