Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου Nτοκιμαντέρ: Αυτή είναι η νικήτρια ταινία

Η ταινία «Life begins at 90» κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφίας σε ταινία ντοκιμαντέρ στην τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε  στην Πάφο το βράδυ της Κυριακής στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο  45 λεπτό ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί ο 94χρονος Ray Woolley, ένας πρωτοπόρος δύτης κατέχει το ρεκόρ Γκίνες. Κατάγεται από  το Port Sunlight του  Ηνωμένου  Βασιλείου και σήμερα διαμένει στη Λεμεσό της Κύπρου.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από την ανεξάρτητη εταιρεία παράγωγης της Κύπρου, In Focus Films,  και αυτό  αναδεικνύει το πάθος του Ray για καταδύσεις και την υγιή προσέγγιση στη γήρανση.

Η σκηνοθέτης του «Life Begins at 90»,  Bejay Browne, δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένη με το βραβείο.

«Ο Ray είναι ένα μοναδικό πρόσωπο και ήταν χαρά να φτιάξουμε αυτή την ταινία” είπε, προσθέτοντας “ Είμαστε μια μικρή ομάδα δημιουργών του ντοκιμαντέρ και έχουμε έρθει  κοντά στον Ray που μας εμπνέει όλους. Ελπίζουμε ότι οι θεατές θα το απολαύσουν.»

Ο Ray, ο οποίος θα γιορτάσει τα 95α γενέθλιά του στις 28 Αυγούστου, δήλωσε ότι όλη η διασημότητα  που δημιουργείται από την ταινία είναι «αρκετά ωραία για τη ηλικία  του».

«Είμαι ευτυχής και πραγματικά απολαμβάνω αυτή την εμπειρία. Δεν περίμενα όλη αυτή την δημοσιότητα στην ηλικία μου και είναι αρκετά ωραία. «είπε χαρακτηριστικά.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε διάφορες περιοχές στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της Λεμεσού, του Λατσιού και του ναυαγίου Ζηνοβία στη Λάρνακα.

Ο Ray συνοδεύεται από φίλους και μέλη της οικογένειάς του για να πει την ιστορία της αξιοθαύμαστης ζωής του και να θυμίζει την εποχή του στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποστηρίζοντας επίσης την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της υγείας.

Συγκεκριμένα ο πρωταγωνιστής ανέφερε «Τα πάντα με μέτρο. Μην στερήσετε τον εαυτό σας, αλλά ταυτόχρονα μην το παρακάνετε. Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και η διατήρηση ενεργών ασχολιών θα βοηθήσει να κρατήσει μακριά τους πόνους και το άγχος. Αν αυτή η ταινία μπορεί να εμπνεύσει ακόμη και ένα άτομο να είναι ενεργό, αυτό θα ήταν σπουδαίο »

Ο Ray κέρδισε την παγκόσμια προσοχή όταν πέρασε τα 94α γενέθλιά του στις 28 Αυγούστου 2017, καταδύοντας στο βυθισμένο ναυάγιο του πορθμείου Zenobia στη Λάρνακα. Τον είδε να διεκδικεί παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως τον γηραιότερο δύτη του κόσμου.

Είναι επίσης βετεράνος του Β `Παγκοσμίου Πολέμου ο οποίος υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό και στην «Ειδική Δύναμη SBS 281» στα Δωδεκάνησα. Μετά τον πόλεμο, εκπαιδεύτηκε ως ραδιοηλεκτρολόγος και ενώ εργάστηκε για το βρετανικό γραφείο εξωτερικού, αποσπάστηκε στην Κύπρο το 1964.

Είναι αποφασισμένος να κρατήσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Γκινέες και πάλι θα βουτήξει στο ναυάγιο Ζηνοβία αργότερα αυτό το έτος, το οποίο θα κινηματογραφηθεί  από την In Focus Films.

Η ταινία θα συναγωνιστεί και σε άλλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ τους επόμενους μήνες.