Κλείνουν οριστικά την υπόθεση θανάτου της Αστυνομικού Γιάννας Νικολάου

Κλείνουν οριστικά την υπόθεση θανάτου της Αστυνομικού Γιάννας Νικολάου | Newsit.com.cy

Η Γιάννα Νικολάου απεβίωσε στις 15 Ιουνίου 2012, έχοντας φέρει στον κόσμο, σε ιδιωτική κλινική της Πάφου, με καισαρική το παιδί της, το οποίο δεν πρόλαβε ούτε καν να δει, καθώς έφυγε λίγο αργότερα από την ζωή, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βάσει της διεξαχθείσας θανατικής ανάκρισης, η δικαστής απεφάνθη οτι «πιθανόν στον θάνατο της Γιάννας να συνέβαλαν ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τρίτου ή τρίτων προσώπων».

Το δημοσίευμα του «Π», αναφέρει πως είχε δώσει διαταγή το πόρισμά της να διαβιβαστεί στον γενικό εισαγγελέα, προκειμένου αυτός να αποφαινόταν εάν η υπόθεση έχρηζε ποινικής διερεύνησης στο πλαίσιο των προνοιών που διέπουν το αδίκημα της ιατρικής αμέλειας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι η υπόθεση δεν χρήζει διερεύνησης, επειδή, βάσει του μαρτυρικού υλικού, δεν θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν ούτε το αδίκημα και ούτε κατ’ επέκταση ενδεχόμενες διώξεις.

Σύμφωνα με την αρθρογράφου του δημοσιεύματος του «Π», Σόφη Ορφανίδου, κατά την διάρκεια της θανατικής ανάκρισης, προέκυψε βάσει μαρτυριών ότι η τόσο η Γιάννα όσο και η αδελφή της, έφεραν τη γενετική ασθένεια νευροϊνωμάτωση, η οποία είναι κληρονομική, προβαίνοντας κατά διαστήματα σε εξετάσεις στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ).

Κατά τον έβδομο μήνα της κύησής της η 31χρονη παραπονείτο για πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης και αφού ενημέρωσε σχετικά τον γυναικολόγο της, αυτός πραγματοποίησε υπέρηχο, χωρίς όμως να εντοπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή την παρέπεμψε στο ΙΝΓΚ καθώς ήταν ενήμερος για την ασθένειά της, με τον ίδιο να την προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να χρειαζόταν να γεννήσει με καισαρική τομή αφού η ασθένεια μπορεί να αύξανε τα νευροϊνώματα ή την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου πιθανόν να υπήρχε δυσκολία για φυσιολογικό τοκετό. Στο ΙΝΓΚ, επίσης, δεν διαγνώστηκε κάποιο πρόβλημα, εκτός από ένα δερματολογικό εύρημα.

MM