Πρωτοφανής συνωστισμός πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ – Ανησυχίες για το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας

Πρωτοφανής συνωστισμός πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ – Ανησυχίες για το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας | Newsit.com.cy

Σύμφωνα εξάλλου, με τον ε.α. Ταξίαρχο Παναγιώτη Θεοδωρακίδη, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου, αρχικώς ανέφερε ότι η συσώρρευση ξένων στρατιωτικών αεροναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της αν. Μεσογείου και δη της κυπριακής ΑΟΖ, ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή εξέλιξη του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας, ενώ η τουρκική εξωτερική πολιτική εξυπηρετείται από αυτή την ένταση, καθώς μπορεί να πάει ταυτόχρονα στην εφαρμογή της λαϊκής ρήσης «με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια», προβαίνοντας και σε μερική ή και ολική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή του Καστελορίζου, όπου ως γνωστόν, συνδέεται η κυπριακή ΑΟΖ με την ελληνική, όταν και όποτε αυτή εξαγγελθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ο απόστρατος Έλληνας αξιωματικός με θητεία και στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και εμπειρία σε ΝΑΤΟϊκές δομές και επιτελεία ανέφερε ότι δεν συμφέρει ιδιαίτερα τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα η συνεχής διολίσθηση της τουρκικής οικονομίας, την ώρα που ο Ερντογάν μάλιστα δεν διστάζει αυτή την περίοδο να προετοιμάζει τον λαό του για μια νέα επερχόμενη «θερμή» αναμέτρηση, ενδεχομένως μεγαλύτερη από αυτή της Συρίας και των Κούρδων…

Σε κάθε περίπτωση, αυτή την στιγμή συσσωρεύονται πέριξ και εντός της κυπριακής ΑΟΖ ρωσικά πολεμικά σκάφη, που θα φτάσουν σε αριθμό τα 25, ίσως και λίγα παραπάνω να προστεθούν σε κατοπινό στάδιο, ενώ θα επιχειρήσουν στις «ασκήσεις», εν μέσω γενικής αντεπίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ στην Συρία, τουλάχιστον 30 αεροσκάφη. Αν και ο αριθμός αυτός των ρωσικών αεροσκαφών φαντάζει σχετικώς μικρός, την στιγμή μάλιστα που το μοναδικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Kuznetsov» βρίσκεται σε μακροχρόνια συντήρηση, εντούτοις έχει σημασία ποια ρωσικά αεροσκάφη επιχειρούν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκαν μεταξύ άλλων και τα επίφοβα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22 καθώς και τα αρκετά γηραιότερα, αλλά αρκούντως επικίνδυνα, ελικοφόρα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 Bear.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο έγκριτος δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ρωσική παρουσία στην περιοχή είναι ιστορικά πρωτοφανής. Η Μόσχα έχει πρ0βεί σε δέσμευση οκτώ συνολικά μεγάλων σε επιφάνεια θαλάσσιων περιοχών για διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων γύρω από την Κύπρο, αλλά ακόμα και στις βόρειες ακτές του νησιού και της Τουρκίας, με τις συγκεκριμένες ασκήσεις να διαρκούν ως και το Σάββατο.

Όλες οι δεσμεύσεις έγιναν με Navtex που κοινοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία και το διεθνές σύστημα Navarea III και περιλαμβάνουν περιοχές ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου. Σε ορισμένες τις περιπτώσεις, λόγω της προειδοποίησης για χρήση ρουκετών, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Notam με τις οποίες κλείνει μέχρι σε ένα υψόμετρο ασφαλείας μεγάλες περιοχές του FIR Λευκωσίας, που επικαλύπτουν το θαλάσσιο ίχνος των περιοχών των ρωσικών ασκήσεων.

Εκ παραλλήλου, η Τουρκία ενεργώντας ως ανεξάρτητος, θεωρητικά τουλάχιστον παίκτης, στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αποστείλει στην περιοχή περί τα 10 πολεμικά σκάφη, καθώς και πλειάδα αεροσκαφών. Εξάλλου, το ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» αναμένεται να καταπλεύσει προκλητικά στα ανοιχτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις θα πάρουν την σκυτάλη από τους Ρώσους, διεξάγοντας αεροπορικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αμέσως μετά τη λήξη των ρωσικών ασκήσεων, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Στον αντίποδα, στην περιοχή του Αιγαίου και συγκεκριμένα κοντά στην Σύρο, εντοπίζονται αρκετά σκάφη του αμερικανικού ναυτικού, μονάδες οι οποίες κατευθύνονται προς την περιοχή της αν. Μεσογείου, ενώ έντονη είναι και η παρουσία μονάδων επιφανείας του γαλλικού και βρετανικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή.

Είχε προηγηθεί έντονη κατασκοπευτική προπαρασκευαστική δραστηριότητα από αεροσκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και του Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ επίσης να διεξάγει κατά τις επόμενες μέρες αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλη έκταση του FIR Λευκωσίας. Οι σχετικές Notam έχουν επίσης εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεσμευμένες είναι και περιοχές από τις οποίες διέρχονται βρετανικά μαχητικά που επιχειρούν κατά διαστήματα επίσης στη Συρία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ένεκα της μαζικής παρουσίας τόσων πολλών αεροσκαφών στην περιοχή, έχει απαγορεύσει πτήσεις σε χαμηλά υψόμετρα σε πολλές περιοχές, ενώ με σειρά Notam έχει κλείσει και σημαντικό αριθμό νοητών σημείων διέλευσης υπερπτήσεων για λόγους ασφάλειας για τις επόμενες μέρες.

 

MM