Αν. Παπαδοπούλου και Λ. Κουρσουμπά αποτιμούν τις αντιδράσεις Αναστασιάδη στην προεδρική χάρη σε παιδεραστή – Έκθετη η Αστυνομία

Αν. Παπαδοπούλου και Λ. Κουρσουμπά αποτιμούν τις αντιδράσεις Αναστασιάδη στην προεδρική χάρη σε παιδεραστή – Έκθετη η Αστυνομία | Newsit.com.cy

Αρχικά παρέμβαση πραγματοποίησε τηλεφωνικά η Λήδα Κουρσουμπά, η οποία και αναφέρθηκε σε δύο νομοθετικά κενά που εντοπίζονται, τα οποία και προκάλεσαν αυτό το απαράδεκτο αποτέλεμα, ήτοι ένας καταδικασθείς για παιδεραστεία να τύχει προεδρικής χάρης, με κριτήριο ότι το θύμα του βιασμού δεν ήταν κάτω από 13 ετών, χωρίς μάλιστα το παιδί να τύχει ενημέρωσης και προστασίας όταν αυτός αφέθη ελεύθερος, όπως επιβάλλει η νομοθεσία. Το πρώτο, έχει να κάνει με το πολυσυζητημένο θέμα της απονομής χάριτος, ανέφερε η κα Κουρσουμπα, είναι γνωστό ότι αποτελεί συνταγματικό προνόμοιο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εντούτοις, υπάρχουν κάποια κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, από την Πολιτεία και τα οποία θα έπρεπε οποσδήποτε να είχαν αναθεωρηθεί, εν όψει και του γεγονότος ότι τουλάχιστον τα 3 τελευταία έτη αυτή κυβέρνηση, αυτή η Βουλή κι αυτή η Πολιτεία έχουν δείξει την βούλησή της, το 2014, να δώσει το στίγμα ότι άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά δεν δύνανται να τυγχάνουν οποιασδήποτε άλλης μεταχείρισης, πέρα από την αυστηρή τιμωρία.

Εδώ όμως χωρίς αυτά τα κριτήρια, έγινε σύντμηση ποινής πριν την απονομή χάριτος, που δίδεται κάθε φορά που έχουμε νέο ΠτΔ, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και χωρίς κανείς να δει το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ότι ο συγκεκριμένος που είχε καταδιασθεί βάσει προηγούμενης νομοθεσίας σε μόλις τρία έτη φυλάκισης, θα βρισκόταν εκτός φυλακών. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουν τα κριτήρια, ωστόσο το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο ΠτΔ άμεσα εξέφρασε την πρόθεσή του να κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση κι ακόμα πιο σημαντικό, το ότι εκάλεσε στο Προεδρικό την κα Παπαδοπούλου στο Προεδρικό προκειμένου να του υποβάλει εισηγήσεις, υπό την ιδιότητα που κατέχει, προκειμένου να αποσοβηθεί αντίστοιχο κακό στο μέλλον.

Εξάλλου, η κα Κουρσουμπά αναφέρθηκε και σε ακόμα μια παράμετρο που θα πρέπει να αλλάξει, καθώς με την υφιστάμενη νομοθεσία, περί σεξουαλικής κακοποίησης, υφίστανται πρόνοιες που αν είχαν εφαρμοσθεί, τουλάχιστον το παιδί θα είχε ενημερωθεί και θα είχε υπάρξει μέριμνα για την προστασία του, κάτι που όμως δεν έγινε. Η Αστυνομία όφειλε όπως ενημερώσει το παιδί, και συνάμα να δράσει για την προστασία του. Πρέπει να εφαρμοσθούν ορθά τα υφιστάμενα σχέδια δράσης.

Η τοποθέτηση της Αν. Παπαδοπούλου

Μετά την χθεσινή τους συνάντηση στο Προεδρικό, η κα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι ο ΠτΔ έχει αναγνωρίσει ότι έχει συμβεί ένα λάθος, άλλωστε επί αυτής της κυβέρνησης έχει ψηφισθεί αυτή η νομοθεσία του 2014, που έγινε υπουργική επιτροπή για το ζήτημα εκπονώντας την εθνική στρατηγική για τα ζητήματα της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο ΠτΔ ζήτησε εισηγήσεις για την αλλαγή στα κριτήρια των αποφυλακίσεων, έχω μια μικρή διαφωνία, καθώς όταν 1η Μάρτη του 2018, όταν ανακοινώθηκαν οι αποφυλακίσεις, στο πλαίσιο Προεδρικής Χάρης για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ανακοίνωση της Δ/ντριας των Κεντρικών Φυλακών εξαιρούντο όλοι όσοι έχουν καταδικασθεί για σεξουαλικά αδικήματα έναντι ανηλίκων, ούτε και γινόταν διαχωρισμός αναλόγως με την ηλικία του θύματος. Αν το χαμε τότε δει, προφανώς θα εγείραμε το θέμα από τότε, το χω πει αυτό στον ΠτΔ. Ίσως και τότε να υπήρχαν αυτοί οι ηλικιακοί διαχωρισμοί αλλά εγώ τουλάχιστον δεν τους εντόπισα, αλλά ούτε και ο ΠτΔ είχε γνώση. Η δέσμευση του ΠτΔ είναι ειλικρινής, και μου ζήτησε να του παρουσιάσω προτάσεις τις οποίες ο ίδιος μπορεί να προωθήσει και να τις υλοποιήσει μέσω της Προεδρείας, ακόμα και για θύματα που έχουν σπάσει την σιωπή τους, ή και για αυτά που έχουν ενηλικιωθεί.

Μέσω των δράσεων που έχουν γίνει από αυτή την Κυβέρνηση, μόνο αυτή την Κυβέρνηση και καμία άλλη, πιστέψτε με τι λέω, υφίστανται ήδη πολλές νομοθεσίες για στήριξη των παιδιών που μίλησαν, αλλά και για την εποπτεία των φυλακισθέντων, όπου όμως υπάρχει ένα κενό για τα ανήλικα θύματα, με τον ΠτΔ να μου ζητά να του παρουσιάσω για αυτό συγκεκριμένη πρόταση.

MM