Εκτός εαυτού η Άγκυρα με NAVTEX της Κύπρου και επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης λίγο έξω από τα τουρκικά παράλια [Χάρτης]

Εκτός εαυτού η Άγκυρα με NAVTEX της Κύπρου και επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης λίγο έξω από τα τουρκικά παράλια [Χάρτης] | Newsit.com.cy

Εξαιρετικά ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα το τελευταίο διήμερο, καθώς κυπριακή Navtex και επιχείρηση έρευνας-διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία διεξήχθη βόρεια της Κύπρου, έφτασε ως και τα 11 ναυτικά μίλια έξω από τις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αλάνια και του Αναμούρ.

Η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης σχεδιάστηκε και εκτελέσθηκε κατόπιν πληροφοριών ότι φουσκωτό σκάφος έπλεε ακυβέρνητο σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, βορείως του νοητού άξονα Ακάμα – Πόλης Χρυσοχούς – Πύργου Τηλλυρίας – κόλπου της Μόρφου. Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στη Λάρνακα, εξέδωσε άμεσα Navtex, δεσμεύοντας με οδηγίες την περιοχή, έκτασης περίπου 80 επί 80 χιλιομέτρων, όπου ενδεχομένως έπλεε ακυβέρνητο με επιβαίνοντες το συγκεκριμένο φουσκωτό.

Σύμφωνα με άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη, η Κυπριακή Δημοκρατία δια της συγκεκριμένης Navtex εξήγγειλε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, η οποία ήδη είχε εκκινήσει, για εντοπισμό μικρού φουσκωτού σκάφους με πρόσωπα να επιβαίνουν επ’ αυτού στην περιοχή που αφορά η Navtex 302/18, καλώντας ταυτόχρονα τα πλοία που διέρχονταν εκείνη την ώρα από την συγκεκριμένη περιοχή να επαυξήσουν την παρατήρησή τους, αναφέροντας ο, τιδήποτε εντόπιζαν στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως δια της συγκεκριμένης κυπριακής Navtex ακυρωνόταν επί της ουσίας αντίστοιχη τοπική τουρκική οδηγία η οποία είχε εκδοθεί από το Κέντρο Ναυσιπλοΐας, Ωκεανογραφίας και Υδρογραφίας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK).

Εξάλλου, αναφέρεται πως οι Τούρκοι ιθύνοντες έγιναν στην κυριολεκία έξω φρενών από την κυπριακή Navtex που φαίνεται να έδρασε εντός των ορίων ευθύνης και αρμοδιοτήτων της που καθορίζεται από τα όρια του FIR Λευκωσίας υπερκαλύπτοντας τις περιοχές που περιέλαβε στη Navtex, παρά το γεγονός ότι πλησιάσαν αρκετά προς τα τουρκικά παράλια. Αναφέρεται όμως ξεκάθαρα πως πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου την ευθύνη και την αρμοδιότητα στον αέρα, για συντονισμό και οδηγίες στην αεροπλοΐα την κατέχουν οι Κύπριοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Σε δική της αντι-Navtex η Τουρκία, που σε άλλες περιπτώσεις αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αυτή την περίπτωση αναφέρει: «Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός μεταδίδει οδηγίες που αφορούν την περιοχή Navtex της Τουρκίας. Είναι ο σταθμός Αττάλειας που έχει αρμοδιότητα για την περιοχή. Οι οδηγίες του Σταθμού Αττάλειας είναι σε ισχύ».

MM