Νέο «χτύπημα» Γεν. Ελεγκτή κατά συνδικαλιστών – Στη φόρα τα στοιχεία με τις άδειες ασθενείας των εκπαιδευτικών

Νέο «χτύπημα» Γεν. Ελεγκτή κατά συνδικαλιστών – Στη φόρα τα στοιχεία με τις άδειες ασθενείας των εκπαιδευτικών | Newsit.com.cy

Με στοιχεία για τις άδειες ασθενείας των εκπαιδευτικών απάντησε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης στις δηλώσεις του Θέμη Πολυβίου, Βοηθού Γενικού Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο λόγος που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά είναι για να απαντηθούν κατηγορίες ότι δήθεν έγινε αναφορά σε ψευδή στοιχεία και για να καταδειχθεί ότι όπως κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάζει με άδεια ασθενείας χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στο σχολείο το οποίο υπηρετεί, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν να απουσιάζουν και οι συνδικαλιστές όταν θα έχουν να παραστούν σε συγκεκριμένες συνεδρίες όπως γίνεται και με την ΠΑΣΥΔΥ.

Διευκρίνισε δε ότι τα στοιχεία παρομοιάζουν με αυτά της υπόλοιπης δημόσιας υπηρεσίας αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφορούν μόνο εννιά μήνες εργασίας και όχι δώδεκα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ελεγκτική Υπηρεσία για τις άδειες ασθενείας για το σχολικό έτος 2017 – 2018, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που πήραν άδεια ασθενείας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται σε 355 για την Προδημοτική Εκπαίδευση, 2.570 για την Δημοτική Εκπαίδευση, 410 για την Ειδική Εκπαίδευση, 4.444 για τη Μέση Εκπαίδευση και 249 για τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

Το ψηλότερο ποσοστό των εκπαιδευτικών που πήραν άδεια ασθενείας ως προς τον αριθμό υπηρετούντων υπαλλήλων παρουσιάζεται στην Μέση Εκπαίδευση με 75% και ακολουθούν η Δημοτική με 58%, η Ειδική με 55%, η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση με 46% και η Προδημοτική με 45%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών που πήραν άδεια ασθενείας κατανέμεται στην άδεια μεταξύ 1 και ημερών με 184 άτομα στην Προδημοτική (23% του συνόλου των υπηρετούντων), 1.408 στη Δημοτική (32%), 2.788 άτομα στη Μέση (47%) και 167 άτομα στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση (31%).

Η Μέση Εκπαίδευση παρουσιάζει τα ψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τις άδειες ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό. Ειδικότερα, άδεια χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό πήραν 2132 άτομα ή ποσοστό 39% του συνόλου των υπηρετούντων υπαλλήλων στη Μέση Εκπαίδευση, 551 άτομα ή 12% στη Δημοτική Εκπαίδευση, 104 ή 14% στην Ειδική Εκπαίδευση, 61 άτομα ή 11%  και 47 άτομα ή 6% στην Προδημοτική Εκπαίδευση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό αφορούσε άδεια μίας ημέρας, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στα 9% για την Προδημοτική Εκπαίδευση, 15% για την Δημοτική και την Ειδική Εκπαίδευση αντίστοιχα, 24% για την Μέση και 17% για την Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

MM