Τριήμερη κράτηση σε μπουντρούμι των κατεχομένων για το πλήρωμα του κυπριακού αλιευτικού – Συντονισμός Λευκωσίας με Κάιρο

Τριήμερη κράτηση σε μπουντρούμι των κατεχομένων για το πλήρωμα του κυπριακού αλιευτικού – Συντονισμός Λευκωσίας με Κάιρο | Newsit.com.cy

Ενώπιον του ούτω καλούμενου «δικαστηρίου» στο ψευδοκράτος, παρουσιάστηκε σήμερα το πενταμελές πλήρωμα, του Ελληνοκυπριακού αλιευτικού της εταιρείας «Τα ψαροκάικα», το οποίο χθες υπό την πρόφαση διεξαγωγής ελέγχου ακινητοποιήθηκε από σκάφη των κατοχικών δυνάμεων, στα ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Το ψευδοδικαστήριο αποφάσισε την τριήμερη κράτηση του πληρώματος, ενώ το πενταμελές πλήρωμα θα προσαχθεί εκ νέου, στην παρουσία και δικηγόρου στο ψευδοδικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα (24/9).

Τι δηλώνει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που βρίσκεται σε αναζήτηση δικηγόρου

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Αριστείδου, ανέφερε προς δημοσιογράφο του Σίγμα ότι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στο πλήρωμα, ενώ εκ παραλλήλου ανέφερε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση δικηγόρου στα κατεχόμενα για να εκπροσωπήσει το πλήρωμα κατά ούτω καλούμενη «δικαστική διαδικασία» που θα διεξαχθεί την Δευτέρα, περί τις 9:00 το πρωί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας «Τα ψαροικάικα», Πάμπος Μιτίδης, μιλώντας στο Σίγμα, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν στο πενταμελές πλήρωμα Αιγυπτιακής καταγωγής».

Παράλληλα ανέφερε ότι το κυπριακό αλιευτικό με την ονομασία, «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Κερύνειας, φρουρούμενο από τις κατοχικές αρχές.

Το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ παρακολουθεί το θέμα με τη σύλληψη των Αιγυπτίων ψαράδων

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με τη σύλληψη των Αιγυπτίων ψαράδων και βρίσκεται σε επαφή με το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) με σκοπό την απελευθέρωση τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Αμπού Ζάιντ.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today», ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο έντονο διάβημα στο οποίο προέβη η κυπριακή Κυβέρνηση προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για το ζήτημα.

Η θέση των κατοχικών και δήλωση Οζερσάι που επισκέφθηκε τους συλληφθέντες

Τριήμερη κράτηση διέταξε σήμερα το «επαρχιακό δικαστήριο» Κερύνειας στους πέντε Αιγύπτιους ψαράδες, οι οποίο συνελήφθησαν χθες από τις κατοχικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το πλήρωμα του αλιευτικούς σκάφους – εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο από εταιρεία κυπριακών συμφερόντων – συνελήφθη επειδή εισήλθε στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, σε απόσταση 7,5 ναυτικών μιλίων από τον Κορμακίτη.

Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι το σκάφος εντοπίστηκε από την «ακτοφυλακή» να αλιεύει χωρίς άδεια. Το πλήρωμα ακολούθως συνελήφθη και οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με την «αστυνομία» οι έρευνες για το περιστατικό συνεχίζονται.

Εξάλλου, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι ανάρτησε την Παρασκευή σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό, στο facebook, καθώς, όπως υποστήριξε, μεταδίδονται αναληθείς ειδήσεις από τα ε/κ ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, ο ίδιος μετέβη την Παρασκευή στην «αστυνομική διεύθυνση» Κερύνειας και επισκέφτηκε τους συλληφθέντες. Παράλληλα, ενημερώθηκε για το περιστατικό από την «αστυνομία» και συνομίλησε με τους Αιγύπτιους ψαράδες, με τη βοήθεια μεταφραστή. Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, οι συλληφθέντες τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης από την «αστυνομία» ενώ για την υπόθεση λέει ότι θα αποφανθεί το «δικαστήριο».

Αναφέρει εξάλλου ότι το αλιευτικό σκάφος έχει μεταφερθεί στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, ενώ δημοσιεύει και τα ονόματα των συλληφθέντων. Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, οι πέντε Αιγύπτιοι συλληφθέντες είναι οι Ahmed Farag Taha Elzahed, Sameh Sobheye Ali Moharam, Abdelraouf El Dayed Abdelrahman, Abdou İbrahim Eid İbrahim Elgendy, Amr Mahmoud Abdou Mohamed.

Για το θέμα ενημερώθηκε και η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα, μέσω του δικοινοτικού γραφείου επαφής που λειτουργεί υπό τα Ηνωμένα Έθνη, συμβάλλοντας στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Νεότερα στοιχεία για το συμβάν αναμένεται να λάβουν τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής τη Δευτέρα, στα πλαίσια της συνήθους λειτουργίας του γραφείου επαφής.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύλληψη του πληρώματος και την κατάσχεση του σκάφους τους χθες από τις κατοχικές αρχές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση συλληφθέντων».

Παράλληλα, χθες, Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για το περιστατικό.

Το ρεπορτάζ

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για το περιστατικό και την Αιγυπτιακή Πρεσβεία στην Λευκωσία, καθώς το πλήρωμα είναι υπήκοοι Αιγύπτου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», με έδρα τη Λεμεσό, Άριστος Αριστείδου, το ψαροκάικο «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν τους προσέγγισε πλοίο του τουρκικού πολεμικού και με την πρόφαση πως θα διεξαγόταν έλεγχος, στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό.

Τότε, οι στρατιώτες ανέφεραν στο αιγυπτιακής καταγωγής πλήρωμα, πως βρισκόταν υπό σύλληψη, ενώ ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.

Το σκάφος οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου έχουν γίνει όλες οι σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες για απελευθέρωση των ψαράδων και την επιστροφή του σκάφους.

Υπενθυμίζεται πως σε άλλες δυο περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, είχε παρενοχληθεί από τουρκικά πολεμικά, η τράτα της εταιρείας με την ονομασία «Μπουμπουλίνα».

Σε συναγερμό τέθηκαν το τμήμα Αλιείας, λιμενική αστυνομία και Ηνωμένα Έθνη.

Η ανακοίνωση της είδησης χθες:

MM