Ανασκαφές σε Κερύνεια και Τζιάος για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους

Ανασκαφές σε Κερύνεια και Τζιάος για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους | Newsit.com.cy

‘Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο χώρος ανασκαφής στην Κερύνεια βρίσκεται κοντά στο στάδιο του ΓΣ Πράξανδρος. Υποδείχθηκε από Τουρκοκύπριους αφού εκεί είχαν θεαθεί οστά στο παρελθόν κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονταν για την τοποθέτηση καλωδίων. Ο πιθανός χώρος ταφής βρίσκεται κάτω από πεζοδρόμιο, μέρος του οποίου και θα ξηλωθεί.

‘Όπως πληροφορούμαστε ήδη στο χώρο στάληκε πολιτικός μηχανικός για δει το χώρο ενώ η ΔΕΑ είναι σε επαφή με την «αρχή» τηλεπικοινωνιών στα κατεχόμενα για να δουν πώς θα χειριστούν το θέμα εάν από το σημείο περνούν τηλεφωνικές γραμμές.

Στην περιοχή της Κερύνειας είχαν εξαφανιστεί κατά την εισβολή του 1974 πολλοί από τους Ε/κ αγνοούμενους, κυρίως στρατιώτες και η συγκεκριμένη ανασκαφή δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αγνοούμενο πρόσωπο ή ομάδα ατόμων. Με βάση την πληροφορία που υπάρχει, φαίνεται ότι τα οστά που είχαν θεαθεί στην περιοχή δεν αφορούν πολλά άτομα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Επεσήμανε επίσης πως σε άλλα σημεία στην περιοχή κοντά στο στάδιο του ΓΣ Πράξανδρος είχαν γίνει και στο παρελθόν ανασκαφές αφού εκεί είχαν γίνει πολλές μάχες κατά την πρώτη φάση της εισβολής.

Σημειώνεται πως συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται επίσης αυτή τη στιγμή σε Στρόβολο, Κατωκοπιά, Άρσος και κατεχόμενη Λευκωσία, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπίσει επί του παρόντος οτιδήποτε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΑ, κατά τις ανασκαφές που έγιναν σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα κατά το 2018 εντοπίστηκαν στη Βώνη λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πέντε τουλάχιστον άτομα. Σε άλλες στρατιωτικές περιοχές όπου έγιναν ανασκαφές το 2018 (Δίκωμο, Ασώματος, Κυρά) δεν εντοπίστηκαν λείψανα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΑ μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 805 Ελληνοκύπριων αγνοουμένων και 241 Τουρκοκυπρίων, σύνολο 1046 άτομα.

MM