Απαγωγή 10χρονων: Τι προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία για τον δράστη της διπλής αρπαγής από σχολείο

Απαγωγή 10χρονων: Τι προβλέπει η κυπριακή νομοθεσία για τον δράστη της διπλής αρπαγής από σχολείο | Newsit.com.cy

Συγκλονισμένη η Κύπρος παρακολούθησε την υπόθεση απαγωγής των δύο 10 χρονων εξ Ελλάδος μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, στην Λάρνακα.

Ο ύποπτος 35χρονος οδηγήθηκε την Τετάρτη ενώπιον Δικαστηρίου το οποίο διέταξε την 8ήμερη κράτησή του για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ενώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ως άμεσος προϊστάμενος της έρευνας, ανέφερε ότι αυτή είναι σε πολύ καλό δρόμο. [Δείτε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ].

Εναντίον του διερευνώνται τα εξής παρακάτω αδικήματα:
● απαγωγή
● αρπαγή προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό
● περιαγωγή σε κατάσταση νάρκωσης και
● άδικη απόκρυψη ή περιορισμό απαχθέντος.

Σε άρθρο του Σπύρου Νικολούζο για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρεται ότι στο άρθρο 247 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου (ΚΕΦ.154) αποδίδεται και ο ακριβής ορισμός της απαγωγής: «Όποιος με βία εξαναγκάζει ή με οποιαδήποτε απατηλά μέσα παρακινεί άλλο να φύγει από κάποιο τόπο, θεωρείται ότι απαγάγει το εν λόγω πρόσωπο».

Αναφορικά με τις ποινές που επισείει κάθε κατηγορία ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ.154)  προνοεί τα εξής:

● για την απαγωγή/αρπαγή το άρθρο 248 αναφέρει πως «όποιος αρπάζει πρόσωπο από τη Δημοκρατία ή από νόμιμη κηδεμονία, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων και σε χρηματική ποινή».

● για την αρπαγή ή απαγωγή προσώπου με σκοπό κρυφό και άδικο περιορισμό, το άρθρο 250 προνοεί ότι «όποιος αρπάζει ή απαγάγει άλλο, με σκοπό να προκαλέσει τον κρυφό και άδικο περιορισμό αυτού, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων».

● για την περιαγωγή σε κατάσταση νάρκωσης με σκοπό διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος, το άρθρο 227 αναφέρει τα εξής: «Όποιος, με σκοπό διάπραξης ή διευκόλυνσης της διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος ή διευκόλυνσης της διαφυγής του υπαίτιου μετά τη διάπραξη ή την απόπειρα διάπραξης κακουργήματος ή πλημμελήματος, χορηγεί ή αποπειράται να χορηγήσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο φάρμακο ή πράγμα ικανό να ναρκώσει ή να εξουδετερώσει τη δύναμη του για αντίσταση, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου».

● Τέλος, για την άδικη απόκρυψη ή περιορισμό αρπαγέντος ή απαχθέντος, το άρθρο 252 προνοεί ότι «όποιος άδικα αποκρύβει ή περιορίζει οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ γνωρίζει ότι αυτό έχει αρπαγεί ή έχει απαχθεί, είναι ένοχος κακουργήματος και τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο ωσάν αυτός είχε αρπάξει ή απαγάγει τέτοιο πρόσωπο με την ίδια πρόθεση ή γνώση ή για τον ίδιο σκοπό με τον οποίο ή για τον οποίο αυτός το αποκρύβει ή το περιορίζει».

Εξάλλου, κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας το χθεσινό συμβάν στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, υπάρχει κενό σε θέματα ασφάλειας στα σχολεία μεταξύ 07:00-07:30. [Αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ].

Πηγή: Φιλελεύθερος/ΚΥΠΕ

MM