Καιρός: «Πνίγηκε» η Λευκωσία από τη βροχή και το χαλάζι – Ζημιές και εκκλήσεις για βοήθεια [vid, αναλυτική πρόγνωση]

Καιρός: «Πνίγηκε» η Λευκωσία από τη βροχή και το χαλάζι – Ζημιές και εκκλήσεις για βοήθεια [vid, αναλυτική πρόγνωση] | Newsit.com.cy

Δυνατοί άνεμοι, μεμονωμένες βροχές, καταιγίδες και έντονη χαλαζόπτωση έπληξαν την Κυριακή περιοχές της Κύπρου κυρίως στο εσωτερικό και τα βόρεια, λόγω ασθενούς χαμηλής πίεσης και αστάθειας που επηρεάζει το νησί, ενώ η Πυροσβεστική Yπηρεσία άρχισε να δέχεται τις πρώτες κλήσεις για βοήθεια.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Α’ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας Ματθαίος Παπαδάκης, υπάρχει αστάθεια στην περιοχή της Κύπρου που είναι συνυφασμένη με την ασθενή χαμηλή πίεση. Τα φαινόμενα, όπως είπε, είναι πιο έντονα στην Τουρκία και στην Ελλάδα που είναι πιο κοντά στο χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει την περιοχή, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται διαφορετικοί τύποι βροχών και καταιγίδων.

Αύριο Δευτέρα, πρόσθεσε, θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και πιθανόν να υπάρξουν μεμονωμένες βροχές και καταιγίδα κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό.

Είπε επίσης ότι υπήρξαν αναφορές για χαλάζι, ενώ αύριο αυτά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία αναμένεται αύριο να σημειώσει μικρή πτώση και περαιτέρω μικρή πτώση την Τρίτη για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρξει μικρή άνοδος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Τα επίπεδα υγρασίας, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, βρίσκονται σε κανονικά επίπεδα.

Εξάλλου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να δέχεται αριθμό κλήσεων μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν είναι η Έγκωμη, Στρόβολος, Λακατάμια και κυρίως η παλιά Λευκωσία.

Οι κλήσεις αφορούν ανοίγματα οχετών όμβριων υδάτων και μετακίνηση οχημάτων από πλημμυρισμένους δρόμους, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει κάποιος.

Δείτε βίντεο:

Σε εβδομήντα κλήσεις με έξι συνεργεία ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική

Σε εβδομήντα κλήσεις με έξι συνεργεία ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην επαρχία Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι οι ανταποκρίσεις έγιναν βάση ιεράρχησης της σοβαρότητας κάθε επεισοδίου. Οι περιοχές οι οποίες κυρίως επηρεάστηκαν ήταν η παλιά Λευκωσία, το Καϊμακλί, η Παλουριώτισσα, ο Στρόβολος και η Έγκωμη.

Τα επεισόδια αφορούσαν δύο ρυμουλκήσεις οχημάτων μετά από εγκλωβισμό τους σε πλημμυρισμένους δρόμους και τρεις μετακινήσεις δέντρων τα οποία έπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα .

Οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούσαν άνοιγμα οχετών όμβριων υδάτων από δημόσιους δρόμους και τεμαχισμός και απομάκρυνση δέντρων τα οποία έπεσαν σε οδοστρώματα.

MM