Προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου

Προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου | Newsit.com.cy

Όπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων, κατόπιν της ολοκλήρωσης μελέτης σκοπιμότητας το 2016, η Κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων για την εισαγωγή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού.

Αποτελεί απαίτηση της Κυβέρνησης το έργο να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, με αποθηκευτική χωρητικότητα τουλάχιστον 125.000 κυβικά μέτρα, την δυνατότητα εκφόρτωσης υγροποιημένου αερίου από πλοία που θα μεταφέρουν αέριο από 120.000 κυβικά μέτρα ως τα 217.000 κυβικά μέτρα, την κατασκευή θαλάσσιας υποδομής για την μόνιμη πρόσδεση της πλωτής μονάδας και επίγεια υποδομή φυσικού αερίου και άλλων σχετικών υποδομών για την μεταφορά φυσικού αερίου στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό και ενδεχόμενα και άλλους καταναλωτές.

Προθεσμία υποβολής των προσφορών ή αιτήσεων συμμετοχής είναι η 18η Ιανουαρίου στις 1200 και οι αιτήσεις θα αποσφραγιστούν στις 1230 της ίδιας ημέρας.

Αιτήματα για διευκρινίσεις μπορούν να γίνουν ως τις 16 Νοεμβρίου 2018 στις 12:00.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έγραψε ότι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου είναι €300 εκ. ενώ εκτιμώνται και €200 εκ. για 20 χρόνια λειτουργίας και συντήρηση του έργου. Γράφει επίσης ότι το έργο υποστηρίζεται από την Κομισιόν με €101 εκατ.

MM