Ανατολού: «Ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το Barbaros» – Λευκωσία: «Δεν υπάρχει επεισόδιο»

Ανατολού: «Ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το Barbaros» – Λευκωσία: «Δεν υπάρχει επεισόδιο» | Newsit.com.cy

Δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει η Λευκωσία σε σχέση με τουρκικά δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος για επεισόδιο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Μπαρμπαρός, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επεισόδιο» και έκανε λόγο για σκοπιμότητες από τουρκικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει κρίση. Είναι οι συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων. Δεν υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις προκλήσεις» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες προκλήσεις «αλλά δεν θα μας εκτρέψουν από το πρόγραμμά μας» για την έρευνα των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ. Απέδωσε παράλληλα τα δημοσιεύματα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για δημιουργία τεχνητής έντασης όσο πλησιάζει η γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας, με την έκδοση navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ η αντι-navtex της Λευκωσίας για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και είπε ότι οι τουρκικές ενέργειες καταγγέλλονται δια της διπλωματικής οδού.

Σε ό,τι αφορά τέλος το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», η Λευκωσία δεν έχει παρατηρήσει κάποια κίνηση, καθώς το γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

Το δημοσίευμα Ανατολού

Κρίση στη Μεσόγειο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Μπαρμπαρός

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε ελληνική φρεγάτα η οποία ‘παρενόχλησε’ το Μπαρμπαρός ισχυρίζεται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρέτιν Πασά «προκαλώντας κρίση στη Μεσόγειο».

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα.

Κανένα επεισόδιο με το Barbaros, λέει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ

Διαψεύδει η Αθήνα την ύπαρξη επεισοδίου μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας.

Σε επικοινωνία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και αποδίδει τα δημοσιεύματα σε πρόθεση της Άγκυρας να στηθεί σκηνικό έντασης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμη η ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ για Μπαρμπαρός

Αβάσιμη από  άποψη διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το Μπαρμπαρός και τη NAVTEX, καλώντας την Ελλάδα να αποφεύγει συμπεριφορές που προκαλούν ένταση στην Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι “το Μπάρμπαρς Χαϊρετίν Πασά ξεκίνησε από σήμερα το πρωί (18 Οκτωβρίου) νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ χθες για αυτό το θέμα είναι εντελώς αβάσιμη από άποψης διεθνούς δικαίου. “Η επιμονή της Ελλάδας σε ισχυρισμούς που δεν είναι ρεαλιστικοί δεν θα έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός από το να προκαλέσει ζημιά στις διμερείς σχέσεις και την σταθερότητα στη περιοχή”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές της στην υφαλοκρηπίδα της οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”. “Με αυτή την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει συμπεριφορές οι οποίες προκαλούν ένταση στην περιοχή”, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

MM