Πρόεδρος Cobalt: Αν εξευρεθεί νέος επενδυτής η εταιρεία μπορεί να επαναλειτουργήσει [vid]

Πρόεδρος Cobalt: Αν εξευρεθεί νέος επενδυτής η εταιρεία μπορεί να επαναλειτουργήσει [vid] | Newsit.com.cy

Την ελπίδα ότι με την εξεύρεση νέου επενδυτή η Cobalt Air ενδεχομένως να επαναλειτουργήσει, εξέφρασε ο Πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Γρηγόρης Διάκος, προσθέτοντας πως η απόφαση για κλείσιμο της εταιρείας λήφθηκε μετά την απόφαση του επενδυτή να τερματίσει τη χρηματοδότηση του.

Σε δηλώσεις στα Κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Λάρνακα, ο Γρηγόρης Διάκος Πρόεδρος της Cobalt ανέφερε ότι «χθες η εταιρεία έλαβε την απόφαση που πήρε αντιλαμβανόμενη τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της έναντι της Νομοθεσίας. Μετά την απόφαση του επενδυτή να σταματήσει ή να αναστείλει την χρηματοδότηση στο παρόν στάδιο, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε νέα κεφάλαια χωρίς όμως αυτό να γίνει εφικτό».

Πρόσθεσε ότι «ήταν υποχρέωση του Διοικητικού Συμβουλίου να τηρήσει και τις Διατάξεις του Νόμου, αλλά περισσότερο σεβόμενο το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων και του επιβατικού κοινού, να προχωρήσει με την απόφαση που πήρε για την αναστολή του πτητικού προγράμματος, των εμπορικών δραστηριοτήτων και το κλείσιμο της εταιρείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Διάκου είπε πως «σε λίγο θα έχουμε στη Λευκωσία συνάντηση με την Αρχή Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών, για να συζητήσουμε ποια θα είναι η μελλοντική απόφαση που θα πάρει. Η δική μας προσπάθεια είναι να γίνει αναστολή της άδειας, δίνοντας μας κάποιο χρονικό περιθώριο εξεύρεσης και νέων επενδυτών. Αν γίνει αυτό όσον αφορά εμένα θα κάνω ό,τι μπορώ για να το πετύχω».

Ερωτηθείς κατά πόσον το μέλλον της εταιρείας εξαρτάται από την απόφαση της Αρχής Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών, απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως «αν ακυρωθούν όλες οι άδειες που έχουμε τότε κανένας νέος επενδυτής δεν θα έχει οποιοδήποτε ενδιαφέρον. Υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον από επενδυτές, σίγουρα όμως λόγω του πολύ στενού χρονικού διαστήματος κανένας σοβαρός επενδυτής να αναλάβει μια τέτοια επενδυτική δραστηριότητα, αν και ο ίδιος σέβεται τους πελάτες του».

Θεωρώ, συνέχισε πως «εάν μας δοθεί κάποιο χρονικό διάστημα, με ορισμένους σοβαρούς επενδυτές, να τους δώσουμε το δικαίωμα να μελετήσουν με την ησυχία τους τα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές και να αποφασίσουν κατά πόσον θα επενδύσουν».

Ερωτηθείς κατά πόσον η εταιρεία δεν έδινε τα απαραίτητα στοιχεία στην Υπουργό Μεταφορών, ο Γρηγόρης Διάκος είπε πως «η εταιρεία ήταν πάντα πλήρως εναρμονισμένη με τις Διατάξεις (του Νόμου). Σίγουρα η Υπουργός Μεταφορών ποτέ δεν ζήτησε κάποια στοιχεία από την εταιρεία, αφού τα στοιχεία τα ζητά η Αρχή Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών» είπε και σημείωσε πως «υπάρχουν στα δικά τους και στα δικά μας πρακτικά, η πληροφόρηση και οι διευκρινίσεις που ζήτησαν για οτιδήποτε ήταν αναγκαίο. Αρα δεν τίθεται θέμα ότι αγνοήσαμε σε οποιαδήποτε στιγμή οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του κράτους».

Σε ερώτηση κατά πόσον η εταιρεία θα είναι έτοιμη να επαναλειτουργήσει σε περίπτωση που εξευρεθεί νέος επενδυτής, απάντησε πως «υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπει η Αρχή Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών. Θα πάμε στην Αρχή να δείξουμε ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη λειτουργία της Εταιρείας και είναι θέμα της Αρχής να αποφασίσει πόσο χρόνο θα πάρει για να μας δώσει την άδεια για να επαναλειτουργήσουμε».

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση των επιβατών που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με την εταιρεία σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ο κ. Διάκος είπε πως «εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους επιβάτες ειδοποιώντας τους να μην μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο και να περιμένουν. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, το Υπουργείο Μεταφορών έχει λάβει κάποιες πρωτοβουλίες.

Οσον αφορά τους επιβάτες που προγραμμάτισαν να ταξιδέψουν μετά από μια εβδομάδα, είπε πως απ’ ότι έχει ενημερωθεί «η Τράπεζα Κύπρου έχει εκδώσει οδηγίες για τους πελάτες της των εμπορικών καρτών που έχουν κλείσει εισιτήρια για τη διαδικασία να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και άλλοι επιβάτες που έχουν κλείσει εισιτήρια με άλλες Τράπεζες».

Σε ερώτηση πότε ενημερώθηκε το προσωπικό για το κλείσιμο της εταιρείας, ο κ. Διάκος απάντησε πως «πήραμε την απόφαση γύρω στις 6 χθες το απόγευμα, το προσωπικό στα γραφεία ενημερώθηκε περίπου την ίδια ώρα, ενώ ο κόσμος που πετούσε, για λόγους ασφάλειας, ενημερώθηκε κατά την άφιξη του αεροσκάφους. Ηταν για μας πολύ σημαντικό να γίνει μια σωστή διαδικασία να επιστρέψουν τα αεροπλάνα με ασφάλεια στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να κάνουμε τη δημόσια ανακοίνωση, η οποία και έγινε χθες στις 12 τα μεσάνυχτα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή καταβάλλονταν προσπάθειες για να κρατηθεί η εταιρεία στη ζωή, είπε πως «είχαμε ενημερώσει για όλες τις προσπάθειες μας όλα τα αρμόδια όργανα. Κάναμε κάποιες προσπάθειες με τον υφιστάμενο επενδυτή για να κερδίσουμε κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο καμιά προσπάθεια δεν απέδωσε και έτσι καταλήξαμε στην απόφαση που φτάσαμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον το ενδιαφέρον του υφιστάμενου επενδυτή έχει αποσυρθεί οριστικά, ο κ Διάκος απάντησε πως «δεν το γνωρίζουμε. Απλώς τη συγκεκριμένη στιγμή δεν μπορούσε να επενδύσει άλλα λεφτά» είπε και σημείωσε πως «μπορεί στο μέλλον να επαναδραστηριοποιηθεί».

MM