Στη Βουλή το «λουκέτο» της Cobalt Air – Αλ. Μιχαηλίδης: Αντιφατικό να ζητούν δεύτερη ευκαιρία κι αντί αναστολής λειτουργίας να την κλείνουν

Στη Βουλή το «λουκέτο» της Cobalt Air – Αλ. Μιχαηλίδης: Αντιφατικό να ζητούν δεύτερη ευκαιρία κι αντί αναστολής λειτουργίας να την κλείνουν | Newsit.com.cy

Εκτάκτως η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής ενημερώθηκε από την αρμόδια Υπουργό, Βασιλική Αναστασιάδου για το κλείσιμο της Cobalt. Ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής, ότι παραμένει ανοιχτή η νομική οδός για όσους θέλουν να απαιτήσουν αποζημιώσεις από την Cobalt. Παράλληλα, η κα Αναστασιάδου ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον Γεν. Εισαγγελέα, για τα δικαιώματα του Κράτους χωρίς να αποκαλύψει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Δημοκρατία.

Επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται ένεκα της διαταραχής στην αγορά αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, κρίνοντας όμως ότι συντόμως η ομαλότητα θα επανέλθει και η αγορά θα αυτορυθμιστεί, τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει καλυφθεί εν μέρει το κενό που έχει δημιουργήσει η Cobalt και σίγουρα μέχρι την επόμενη θερινή σεζόν. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση της Cobalt τηρήθηκε πλήρως η κοινοτική νομοθεσία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόνοια για εγγυήσεις λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών, καθώς βουλευτές είχαν θέσει επί τάπητος τέτοιο ζήτημα.

Κατά τη συνεδρία αποκαλύφθηκε και η πορεία προς το κλείσιμο της Cobalt Air, από τον Πρόεδρο της Αρχής Αδειοδότησης Atlas, Αλέκο Μιχαηλίδη, ο οποίος είναι και ο Γεν. Δ/ντης του Υπ. Μεταφορών. Από τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία είχε κληθεί να καταθέσει στοιχεία για την χρηματοοικονομική της βιωσιμότητα, δεδομένου ότι είχε σημειώσει αλλεπάλληλες ζημίες τόσο το 2016 όσο και το 2017, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι προέβαινε σε ισοσκελισμό εσόδων – εξόδων. Κλήθηκαν εξάλλου και οι Κινέζοι επενδυτές αρχάς Σεπτεμβρίου, ωστόσο αυτοί έστειλαν έναν Βρετανό Διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος όχι μόνο δεν παρείχε πειστικές απαντήσεις, αλλά επέδειξε και υποτιμητική συμπεριφορά προς την Αρχή.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξάλλου προσέθεσε ότι είχε δοθεί πίστωση χρόνου στην Cobalt μέχρι τις 22/10, προκειμένου να ενημερώσει την Αρχή για το πλάνο βιωσιμότητάς της για τους επόμενους 12 μήνες. Προ ημερών η αμερικανική εταιρεία που νοικιάζει αεροσκάφη στην Cobalt καθήλωσε 2 αεροσκάφη, καθώς δεν είχαν καταβληθεί τα ενοίκια, εντούτοις όμως μετά από 2 μέρες έγινε καταβολή και αποδεσμεύτηκαν τα αεροσκάφη, ωστόσο αυτή η εξέλιξη έθεσε σε συναγερμό την Αρχή Αδειοδότησης.

Την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης ότι η Cobalt ενημέρωσε την Αρχή ότι ευρέθη ευρωπαίος επενδυτής και υπεγράφησαν τα συμβόλαια, ωστόσο το μεσημέρι ενημερώθηκε η Υπουργός Μεταφορών ότι ναυάγησε η συμφωνία, οπότε και έγινε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου το κλείσιμο της εταιρείας να επέλθει με όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, η εταιρεία χωρίς να ενημερώσει ως όφειλε το Υπουργείο προέβη σε αναστολή των λειτουργιών της, ενώ προσθέτει ότι είναι ενδεικτικό αλλά και αντιφατικό το ότι η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμό της και όχι απλά την αναστολή του πτητικού της προγράμματος, την ώρα όμως που εξακολουθεί να ζητά υποτίθεται μια δεύτερη ευκαιρία από το Υπουργείο και το κράτος. Εξάλλου σε πρωινές της δηλώσεις η Υπουργός ξεκαθάρισε πως ήδη είχαν δοθεί δεύτερες ευκαιρίες στην Cobalt Air.

Αν η εταιρεία επιθυμεί στο μέλλον πλέον θα μπορούσε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για νέα άδεια και τότε η διαδικασία θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Δείτε το ρεπορτάζ του Παν. Καπαρή για τα όσα συζητήθηκαν σήμερα στην Βουλή εκτάκτως για το κλείσιμο της Cobalt:

Αναλυτικά τι ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών σήμερα στην Βουλή για την Cobalt Air

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, κλήθηκε εκτάκτως σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από την εταιρεία Cobalt Air.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, έτυχαν ενημέρωσης για το ιστορικό των τελευταίων μηνών, στη βάση του οποίου η εταιρεία οδηγήθηκε σε αναστολή των εργασιών της, και έλαβε εξηγήσεις σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο τόσο στο στάδιο της εποπτείας της εταιρείας καθ’ όλη τη διάρκεια της της λειτουργίας της, όσο και για τα μέτρα προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και κυρίως των εγκλωβισμένων επιβατών, Κύπριους στο εξωτερικό, καθώς και τουρίστες που βρίσκονται στην Κύπρο.

«Οικειοθελώς» προχώρησε το κράτος στην καταβολή του 1,5 εκατομμυρίου  

Όπως κατέστησε σαφές η κ. Αναστασιάδου το κράτος προχώρησε «οικειοθελώς» στην καταβολή του ποσού της τάξης του 1,5 εκ., για τον επαναπατρισμό των επιβατών της Cobalt Air, που εγκλωβίστηκαν λόγω του κλεισίματος της εταιρείας, μη αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει αργότερα το συγκεκριμένο ποσό από την εταιρεία, αφού ακόμα υφίσταται ως νομικό πρόσωπο.

Απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών, εξέφρασε την πεποίθηση πως το κράτος δεν επωμίζεται μεγάλο κόστος, σημειώνοντας πως είχε καθήκον να βοηθήσει τους επιβάτες που εγκλωβίστηκαν.

Δικαίωμα για υποβολή αίτησης λειτουργίας

Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι αν η Cobalt Air εξεύρει λεφτά από ξένο επενδυτή, τότε έχει δικαίωμα να ξανακάνει αίτηση λειτουργίας και να επανέλθει, σημειώνοντας ότι η ίδια δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Επίσης, τόνισε πως το κλείσιμο της εταιρείας δεν οφείλεται σε λόγους ασφαλείας, αλλά σε λόγους οικονομικής βιωσιμότητας.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως ανταλλάχθηκαν απόψεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων, που μπορεί να δημιουργηθούν στην οικονομία και τον τουρισμό, εκφράζοντας την εκτίμηση πως τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μέσα σε μερικούς μήνες.

«Πιστεύουμε ότι η επιβατική κίνηση θα καλυφθεί από άλλες εταιρείες και μέχρι το καλοκαίρι, που θα είναι το τουριστικό ρεύμα, θα κυλήσουν όλα ομαλά. Βεβαίως είναι δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά είναι αντιμετωπίσιμη και τη διαχειριζόμαστε όπως μπορούμε», ανέφερε η κ. Αναστασιάδου.

Συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα έχει το Υπουργείο Μεταφορών

Η Υπουργός Μεταφορών προτίθεται να συναντηθεί με το Γενικό Εισαγγελέα, με στόχο να διευκρινιστούν κάποιες νομικές πτυχές επί του θέματος.
«Υπάρχει μια νομική πτυχή που θέλουμε να διευκρινίσουμε με το Γενικό Εισαγγελέα για το όλο θέμα. Επιτρέψετε μου να μην πως περισσότερα», είπε.

Πιο ακριβά εισιτήρια

Κληθείσα να σχολιάσει τους φόβους που εκφράστηκαν χθες για πλήγμα στον ανταγωνισμό, με συνέπεια τα πιο ακριβά εισιτήρια, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε ότι «μια αντίδραση στην αγορά υπήρξε και αυξήθηκαν οι τιμές προσωρινά αυτή τη βδομάδα», για να συμπληρώσει ότι οι τιμές αυτές ίσως επικρατήσουν και την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, σημείωσε πως όπως πληροφορείται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, αλλά και από την Hermes Airports «οι τιμές επανέρχονται σε ομαλά επίπεδα από το Νοέμβριο».

Προβλήματα και σε άλλες εταιρείες;

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και σε άλλες εταιρείες ή ανοικτά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, η Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως Αρχή Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών (ΑΤΛΑΣ) «εφαρμόζοντας τον κοινοτικό κανονισμό παρακολουθεί στενά όλες τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και εξετάζει τις δυνατότητες τους τόσο από πλευράς ασφάλειας, όσο και από χρηματοοικονομικής πλευράς.

«Στα πλαίσια αυτά», συμπλήρωσε, «εξετάζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες και παρακολουθούνται, ώστε να τηρούν τις προδιαγραφές του κοινοτικού κανονισμού».

Το χρονικό της αναστολής των εργασιών της εταιρείας

Όπως ανέφερε στους βουλευτές η Υπουργός, η εταιρεία Cobalt είχε πει στο Υπουργείο να περιμένει γιατί ήταν πολύ κοντά στο να υπογράψει με ένα επενδυτή.

Εξήγησε ότι στη συνέχεια φαίνεται ότι δεν κατέληξε η συμφωνία αυτή και ανακοινώθηκε δημοσίως πλέον ο τερματισμός των εργασιών της.

«Η ΑΤΛΑΣ παρακολουθούσε την όλη κατάσταση και μάλιστα ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε απευθύνει επιστολή προς την εταιρεία με ένα χρονικό περιορισμό, στον οποίο έπρεπε η εταιρεία να παρουσιάσει το χρηματοοικονομικό της πλάνο. Ο χρονικός περιορισμός που της τέθηκε ήταν η 22η του μηνός. Φαντάζομαι ότι δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει το χρηματοοικονομικό της πλάνο μέχρι τότε και μοιραία καταλήξαμε στο ίδιο αποτέλεσμα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, εξέφρασε τη λύπη του για το κλείσιμο ακόμη ενός αερομεταφορέας στην Κύπρο,  με τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα που θέλουν 260 άτομα με οικογένειες να χάνουν τη δουλειά τους και ταλαιπωρία 18.000 επιβατών.

«Η Υπουργός μαζί με το Γενικό Διευθυντή  άκουσαν όλους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Το πιο βασικό είναι ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί κανένας. Όποιος έχει κόψει εισιτήριο δεν θα το χάσει. Δεν θα χάσει κανένας τα λεφτά του, όλοι θα πάρουν άλλο εισιτήριο ή θα τους επιστραφούν  τα χρήματα τους. Αυτό το ποσό θα στοιχίσει περίπου 2 εκ.», είπε.

Κάλυψη του κενού από άλλες εταιρείες

Ο κ. Προκοπίου είπε πως πήραν διαβεβαιώσεις πως το κενό που αφήνει αυτή η εταιρεία θα καλυφθεί από άλλες εταιρείες, για να σημειώσει πως τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από το Υπουργείο για  κάποιους προορισμούς, που η Cobalt ήταν η μοναδική που εκτελούσε δρομολόγια, να μεσολαβήσει ώστε να βρεθούν άλλες εταιρείες για να καλύψουν τους προορισμούς αυτούς.

Εξάλλου, το Υπουργείο ανέφερε ότι θα είναι σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να έρθει η ομαλότητα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι ταξιδιώτες να επιστρέψουν με ομαλότητα πίσω στον προορισμό τους.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή το κενό που αφήνει η Cobalt να καλυφθεί με τα δρομολόγια άλλων εταιρειών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννης, εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του κόμματός του στους 280 εργαζόμενους, αλλά και τους επιβάτες που έχουν ταλαιπωρηθεί.

Κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο  να λάβει άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εικόνας του κράτους, αλλά και μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.

Ζήτησε, ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο όπως υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία  για την αδειοδότηση τέτοιων εταιρειών, ούτως ώστε να προκαταλαμβάνονται οι εξελίξεις.

«Το κόστος θα μετακινηθεί στον Κύπριο φορολογούμενο. Είναι εδώ που ζητούμε το Υπουργείο Μεταφορών να μεριμνήσει σε περίπτωση που θα επανέλθει η εταιρεία να απαιτήσει τα χρήματα τα οποία θα ξοδέψει το δημόσιο για να επαναπατρίσει τους επιβάτες», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως το Κίνημά του δεν έχει ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις που έχει δώσει η Υπουργός Μεταφορών για το θέμα.

«Θεωρούμε», είπε, «ότι το ενδεχόμενο να ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό είναι ανοικτό, δεν αποκλείεται και δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες και ούτε φαίνεται  η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ασφαλιστικές δικλίδες. Το κόστος σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι θα το αναλάβει ο Κύπριος φορολογούμενος».  

MM