NASA: Σύντομα θα ξέρουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν ή όχι

NASA: Σύντομα θα ξέρουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν ή όχι | Newsit.com.cy

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Γκριν ανέφερε ότι η ανθρωπότητα επιστρέφει στο φεγγάρι σε μερικά χρόνια, ενώ οι γνώσεις που θα αποκτηθούν εκεί θα ανοίξουν το δρόμο για αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη, περί τα τέλη του 2030.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί να προσφέρει πολλά στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο Δρ Γκριν, το όνομα του οποίου δόθηκε σε έναν αστεροειδή,  είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε αυτό το απέραντο σύμπαν, υπάρχει οπωσδήποτε και θέση για τον Θεό.

Επιστρέφουμε στο φεγγάρι σύντομα, πάμε στον Άρη τέλη του 2030

Το ΚΥΠΕ ρώτησε τον Δρ Γκριν για τις διαστημικές αποικίες στο φεγγάρι και τον Άρη. Όπως ανέφερε, τη δεκαετία του 2020 οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Σελήνη ενώ  στα τέλη της δεκαετίας του 2030 θα στείλουμε τους πρώτους ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη.

«Αναμένω ότι θα δούμε ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης τη δεκαετία του 2020» είπε, προσθέτοντας ότι καθώς θα αναπτύσσουμε τεχνικές και δυνατότητες όπως και τις απαραίτητες γνώσεις που θα μας επιτρέπουν να ζούμε και να εργαζόμαστε στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος, τότε «θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση και θα πάμε στον Άρη στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και στη δεκαετία του 2040».

«Τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι συναρπαστικά σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση στο ηλιακό μας σύστημα» τόνισε.

Είπε ότι υπάρχουν ήδη διαστημοσυσκευές στον Άρη που προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση των πρώτων ανθρώπων εκεί.

Γιατί όμως ο άνθρωπος να θέλει να μετατραπεί σε πολύ-πλανητικό είδος; ρώτησε το ΚΥΠΕ.

Ο άνθρωπος, είπε, είναι το πρώτο είδος στον πλανήτη Γη που έχει τη δυνατότητα να φύγει, όχι φυσικά να αφήσει πίσω του τη Γη, αλλά να αποικίσει άλλα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

«Είναι πραγματικά στα γονίδιά μας» είπε, αναφερόμενος και στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος εξερεύνησε τη Γη με ωκεανόπλοια, αποίκισε την Αμερική κτλ.

«Το διάστημα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση», πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην πρόκληση αυτή και αναφέροντας ως παράδειγμα την πολυεθνική συνεργασία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Ο Δρ Γκριν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος για την ταινία ‘The Martian’ κλήθηκε στη συνέχεια να σχολιάσει την τοποθέτηση που λέει ότι ‘Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Άρη’.

Απαντώντας, αναφέρθηκε στη θεωρία της πανσπερμίας σύμφωνα με την οποία υλικό από συγκρούσεις  – που προέρχεται από μεμονωμένους πλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή – ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα και έπειτα πέφτει σε έναν άλλο πλανήτη επιτρέποντας την ανάπτυξη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι αν εντοπίσουμε ζωή στον Άρη και την μελετήσουμε διεξοδικά τότε ίσως να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αν η καταγωγή μας είναι από άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης, βασιζόμενοι στη θεωρία της πανσπερμίας.

Στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν

Πόσο κοντά είναι η απάντηση στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά, πιστεύω ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε αυτή την ερώτηση» είπε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Γκριν.

Από επιστημονικής άποψης, πρόσθεσε, «αν εντοπίσουμε ζωή – και δεν χρειάζεται να είναι ευφυής ζωή –  αλλά μικροβιακή ζωή ή ακόμα και πολυκυτταρικοί οργανισμοί – αυτό θα είναι πραγματικά επαναστατικό».

Διότι τότε, εξήγησε, αυτό «θα σημαίνει ότι υπάρχει ζωή σε όλο το γαλαξία και θα σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες περιοχές όπου η νοήμων ζωή έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το πρώτο βήμα θα ήταν πραγματικά να ψάξουμε για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα».

Ο Δρ Γκριν, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια Διευθυντής του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών στην ΝΑΣΑ, είπε ότι όλα τα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα είναι μαγευτικά.

‘Αγαπώ όλα μου τα παιδιά το ίδιο, κάθε ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα έχει τα δικά του μοναδικά και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά’, είπε.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ είπε ότι εκτός από τον Άρη, άλλα υποψήφια ουράνια σώματα που μπορεί να φιλοξενούν ζωή είναι οι δορυφόροι Ευρώπη, Τιτάνας και Εγκέλαδος.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Άρης και η Αφροδίτη ήταν στο παρελθόν πλανήτες με ωκεανούς, ηπείρους και βουνά όπως ακριβώς η Γη.

Ναι, υπάρχει χώρος για τον Θεό στο σύμπαν

Ο Δρ Γκριν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρει ο Στίβεν Χόκινγκ στο τελευταίο του βιβλίο που δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του και όπου δηλώνει ότι δεν υπάρχει Θεός καθώς όλα εξηγούνται από τους νόμους της φυσικής.

«Πιστεύω στο Θεό. Είμαι μέλος της Επισκοπικής Εκκλησίας. Είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου, μου δίνει μεγάλη παρηγοριά και γι `αυτό δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψω την πίστη μου», είπε ο Δρ Γκριν.

Πιστεύετε ότι υπάρχει θέση για τον Θεό στο σύμπαν; ρώτησε το ΚΥΠΕ. «Οπωσδήποτε. Υπάρχει αρκετός χώρος», απάντησε ο επιστημονικός διευθυντής της ΝΑΣΑ.

Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει πολλά στην εξερεύνηση του διαστήματος

Ερωτηθείς κατά πόσον μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην εξερεύνηση του διαστήματος, ο Δρ Γκριν είπε ότι η Κύπρος έχει να προσφέρει πολλά και υπενθύμισε ότι μέσα σε μόνο πέντε χρόνια που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός NASA Space Apps στην Κύπρο, κυπριακές ομάδες έχουν λάβει δύο πρώτα παγκόσμια βραβεία και ένα δεύτερο παγκόσμιο βραβείο.

«Τα παιδιά είναι φανταστικά,  μαθαίνουν τα σωστά πράγματα’ είπε και σημείωσε ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να συμβάλουν από θέσεις χρήσιμες για την εξερεύνηση του διαστήματος.

«Ναι, η Κύπρος έχει να προσφέρει πολλά», κατέληξε.

MM