«Πρόβλημα από την ροή Σύρων προσφύγων στα κατεχόμενα»

«Πρόβλημα από την ροή Σύρων προσφύγων στα κατεχόμενα» | Newsit.com.cy

Η ΄γραμμή’ που χρησιμοποιείται για να φτάσουν οι Σύροι πρόσφυγες είναι μέσω Βηρυτού και Αδάνων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όπου σήμανε συναγερμός για τις «αρχές» – όπως γράφει η εφημερίδα – καθώς ο χώρος που υπάρχει για την φιλοξενία 15 ατόμων έχει αυτή τη στιγμή 60 Σύριους.

Προσθέτει ότι ζητήθηκε βοήθεια από την «πολιτική άμυνα» και για την φιλοξενία αυτών των ατόμων έχει ετοιμασθεί το κτίριο της «πολιτικής άμυνας» στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Η μεταφορά δε δεκάδων Σύρων προσφύγων εκεί προκάλεσε, όπως γράφει η Χαλκίν Σεσί, τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Οι Σύριοι, προστίθεται, φτάνουν στο παράνομο αεροδρόμιο και μετά ζητούν να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές για να ζητήσουν άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει να μην δέχεται αιτήσεις ασύλου ατόμων που φτάνουν με αυτόν τον τρόπο στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ ούτε το ψευδοκράτος μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες, όπως ούτε η Τουρκία, ο μόνος τρόπος είναι αυτοί οι άνθρωποι να σταλούν πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Στο δημοσίευμα υπάρχουν ισχυρισμοί κατοίκων στον Άγιο Αμβρόσιο ότι προχθές το βράδυ, με πτήση της τουρκικής εταιρείας Πήγασος, 27 Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν στα κατεχόμενα και μεταφέρθηκαν στις εν λόγω εγκαταστάσεις της «πολιτικής άμυνας» στο χωριό. Σήμερα, προστίθεται, αναμένονταν άλλα 60 άτομα από την Συρία.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Κίπρις γράφει σήμερα ότι 27 Σύριοι πρόσφυγες, μεταξύ τους 14 παιδιά, που έφτασαν στα κατεχόμενα μέσω της προαναφερόμενης διαδρομής (μέσω Λιβάνου και Τουρκίας) έμειναν για λίγο στον Άγιο Αμβρόσιο και μετά πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

MM