Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Κουρσουμπά: Αύξηση άνω του 10,5% σε καταγγελίες για καταπάτηση δικαιωμάτων του παιδιού

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη – Κουρσουμπά: Αύξηση άνω του 10,5% σε καταγγελίες για καταπάτηση δικαιωμάτων του παιδιού | Newsit.com.cy

Η κ. Κουρσουμπά επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την ετήσια έκθεσή της για το 2017. Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε το κράτος να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες που παρουσιάζονται και για να εναρμονίσει πολιτικές και δράσεις που να συνάδουν με τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου.

Επιδίδοντας την έκθεσή της, η κ. Κουρσουμπά είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η έκθεση αποτυπώνει το έργο του θεσμού, αλλά και ένα όραμα για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε παιδοκεντρική κοινωνία. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε την εμπιστοσύνη που η κοινωνία δείχνει προς τον θεσμό και αυτό φαίνεται και από τα παράπονα που αυξάνονται σε συνεχή βάση», σημείωσε.

Το 2017, ανέφερε, υπήρξαν 531 νέα παράπονα, δηλαδή πέραν του 10,5% αύξηση από την προηγούμενη χρονιά. Το 35% εξ αυτών αφορούν τον χώρο της εκπαίδευσης, το 20% την οικογένεια, το 11% θέματα επιδομάτων και το 11% θέματα βίας.

Πρόσθεσε ότι το 2017 το Γραφείο της Επιτρόπου μελέτησε διάφορα θέματα που αφορούν τον χώρο της παιδείας και έκανε παρατηρήσεις.

«Σημειώνω με ικανοποίηση ότι προωθήθηκαν κανονισμοί για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης όπου λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις μας», είπε η κ. Κουρσουμπά.

Επεσήμανε ακόμη ότι μεγάλο και διαχρονικό είναι το θέμα που αφορά παιδιά με αναπηρίες, καθώς και θέματα όπως η λειτουργία επαρχιακών επιτροπών και ο αριθμός σχολικών συνοδών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι κατόπιν εισήγησης της Επιτρόπου συστάθηκε  ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που καταρτίστηκε πέρσι για εξέταση διαφόρων θεμάτων.

Αναφερόμενη σε διάφορα προβλήματα που εξετάζει  η κ. Κουρσουμπά σημείωσε το θέμα των παιδιών που βιώνουν καταπάτηση των δικαιωμάτων τους σε δυσλειτουργικές οικογένειες, τα διαχρονικά προβλήματα στο μοντέλο κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται και σημείωσε ότι «βλέπω με ικανοποίηση ότι κινείται το Υπουργείο προς την κατεύθυνση εισηγήσεων μας».

Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική την εξαγγελία από τον αρμόδιο Υπουργό για αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και είπε ότι πολλά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση νομοθεσιών.

Η κ. Κουρσουμπά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη που παρέχει προς τον θεσμό του Επιτρόπου και στην προώθηση δικαιωμάτων παιδιού, για το ότι τα τελευταία χρόνια οι Υπουργοί δέχονται τις συστάσεις και παρεμβάσεις του θεσμού ως εργαλείο για βελτίωση πρακτικών και πολιτικών. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο για το γεγονός ότι έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκστρατεία του Γραφείου της Επιτρόπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από τη λειτουργία του θεσμού για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας την έκθεση συνεχάρη την α. Κουρσουμπά για το έργο του Γραφείου της, σημειώνοντας ότι λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις και παρατηρήσεις του θεσμού, για αυτό και συμμορφώνονται τα Υπουργεία και σημειώνεται βελτίωση σε διάφορα θέματα, όπως είναι η πρόσληψη δεκάδων συνοδών παιδιών.

«Οι επισημάνσεις είναι καλοδεχούμενες για να βελτιώσουμε πρακτικές που μέχρι σήμερα δεν ανταπέδιδαν τα όσα το κράτος οφείλει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «στηρίζω πλήρως και τις δράσεις και τα έργα σας και ιδιαίτερα τα όσα προγραμματίζεται ενόψει της εκστρατείας σας».

Η κυριότερες παρεμβάσεις της Επιτρόπου

Σε σημείωμά της με αφορμή την παράδοση της ετήσιας έκθεσης, η κα. Κουρσουμπά σημειώνει τις σημαντικές αλλαγές που τροχοδρομήθηκαν το 2017 στον χώρο της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης μιας πιο παιδοκεντρικής προοπτικής, για τις οποίες κατέθεσε αρμοδίως, απόψεις και εισηγήσεις. Ανάμεσα σε άλλα οι αλλαγές αυτές αφορούν τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, τα μαθητικά συμβούλια, τον νόμο που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων και τους κανονισμούς ιδιωτικών φροντιστηρίων. Η Επίτροπος δημοσιοποίησε επίσης τη διαπίστωσή της ότι στα σχολεία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες, ξεκάθαρα διατυπωμένες και φιλικές προς τα παιδιά διαδικασίες υποβολής παραπόνων όταν τα παιδιά θεωρούν ότι παραβιάζονται δικαιώματά τους.

Όσον αφορά τα δικαιώματα παιδιών με αναπηρίες, η Επίτροπος υπέδειξε μεταξύ άλλων ότι επιβάλλεται να γίνει αναπροσαρμογή της διοικητικής πρακτικής που εφαρμόζουν οι Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ώστε να επιδίδουν στους γονείς εκθέσεις που να περιλαμβάνουν αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα πορίσματα των αξιολογήσεων του παιδιού τους. Σημειώνει επίσης ότι είναι ευθύνη του κράτους να δημιουργεί τις προδιαγραφές και τις συνθήκες, ώστε τα ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στην ενιαία εκπαίδευση σε ισότιμη βάση με οποιοδήποτε άλλο παιδί. Αναφέρει ακόμα ότι σε παρέμβασή της προς τον Υπουργό Παιδείας ζήτησε να καθοριστούν σχέδια υπηρεσίας σχολικών συνοδών. Εισηγήθηκε επίσης, όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία να προβεί σε αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος παροχής εκπαίδευσης σε παιδιά με αναπηρίες.

Η Επίτροπος εντοπίζει επίσης διαχρονικά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που οι αρχές, είτε με ενέργειές τους είτε με την απραξία τους, συμβάλουν στην περαιτέρω θυματοποίηση των παιδιών που ζουν σε συγκρουσιακές σχέσεις των γονιών τους και συνεχώς παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους. Χαιρέτισε παράλληλα το γεγονός ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προωθεί τη θεσμοθέτηση της διαμεσολάβησης ως εργαλείο επίλυσης διαφορών σε οικογενειακές υποθέσεις. Εξέφρασε ωστόσο λύπη που το σχετικό εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο που η ίδια κατάρτισε εκκρεμεί ακόμα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Αναφέρει τέλος ότι μια από τις σημαντικότερες και πλέον πολύτιμες δράσεις της αναδεικνύεται η συνεχής επικοινωνία που έχει με τα παιδιά και η στενή συνεργασία που αναπτύσσει με ομάδες παιδιών με προεξέχουν την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου.

MM