Το «δώρο» Ερντογάν σε Ελλάδα – Ισραήλ με το «ναυάγιο» στο Κυπριακό και η παγίωση του East Med στη γεωπολιτική των αγωγών

Το «δώρο» Ερντογάν σε Ελλάδα – Ισραήλ με το «ναυάγιο» στο Κυπριακό και η παγίωση του East Med στη γεωπολιτική των αγωγών | Newsit.com.cy

Την ώρα που οι φωνές για μια με «κάθε κόστος» επίλυση του Κυπριακού σιγούν η μια πίσω από την άλλην, τόσο εκτός όσο και εντός Κύπρου, ένας αρκούντως «διαφορετικός» Αναστασιάδης εν σχέση με εκείνον του 2004 (υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν), υπό τις εξισορροπητικές επιρροές του παρά τω πλευρώ του έμπειρου διπλωμάτη και κυβερνητικού εκπροσώπου, Ν. Χριστοδουλίδη, έχει καταδείξει επαρκώς στη διεθνή κοινότητα την αδιαλλαξία τόσο της τουρκικής, όσο και της τ/κ πλευράς, με βάσει σειρά πολύπλοκων και περίτεχνων πολιτικό-διπλωματικών ελιγμών, οι οποίοι ευοδώθηκαν εν μέρει χάρη και στην διεθνή αρνητική συγκυρία όπως αυτή διαμορφώνεται εις βάρος της Τουρκίας του Ερντογάν.

Στην παραπάνω κυπριακή διάσταση της εξίσωσης του εθνικού ζητήματος θα πρέπει να εντάξουμε και αυτό που προφανώς δεν μπορεί να ειπωθεί, τουλάχιστον από χείλη επισήμων, αλλά ένας αναλυτής των διεθνών σχέσεων μπορεί να εκλάβει ως δεδομένο, αλλά δύσκολα θα εκστομίσει, δηλαδή ότι το στενώς ερμηνευόμενο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας δεν ευνοεί επ’ ουδενί την τρέχουσα περίοδο και υπό αυτές τις γεωπολιτικές συνθήκες την επίλυση του Κυπριακού.
Με την ένταση πλέον στο Αιγαίο να χτυπάει «κόκκινο» μετά και από το βροντερό «ΟΧΙ» της ελληνικής δικαιοσύνης στην έκδοση των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, αλλά και μετά από την φαινομενική αποτυχία της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό ένεκα και της τουρκικής αδιαλλαξίας σε εγγυήσεις και ασφάλεια, εν μέσω της παγκόσμιας απορρύθμισης που τείνει να επιφέρει η ανάδειξη Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ, η Ελλάδα αναζητά το νέο στίγμα της στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής εν μέσω της ραγδαία διογκούμενης οικονομικής καχεξίας στην χώρα και συνεπακόλουθα της μείωσης της γεωπολιτικής-στρατιωτικής της ισχύος.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο το ότι η ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδος, είναι αλληλένδετες, αλληλοεπηρεάζοντας διαχρονικά η μία την άλλην, ενώ οι συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και οποιανδήποτε άλλη δύναμη είναι πρόσκαιρες συμβάσεις αμοιβαίου συμφέροντος, με ημερομηνία λήξεως θα επιχειρηθεί μια ανάλυση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εν σχέση με το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις ενεργειακές εξελίξεις στη κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ. Με βάση την παραπάνω παραδοχή η Αθήνα μπορεί επισήμως να ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη, ωστόσο εάν και εφόσον ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν πάψει με δόλιο τρόπο να προσπαθεί να διαιωνίσει την ύπαρξη του ως υποβόσκων παρασιτικός οργανισμός στα θεμέλια του νέου διζωνικού δικοινοτικού κράτους οι ελληνικές διπλωματικές κινήσεις θα φαντάζουν στους ειδήμονες ως και αρνητικές στην προοπτική μιας επανένωσης, καθώς κρίνεται πως η «ομοσπονδία» αυτή, (με χαρακτηριστικά Συνομοσπονδίας) δεν θα είναι βιώσιμη.

Η ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ «ΔΩΡΟ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝ ΜΕΣΩ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αυτό που πολλοί υποψιάζονται αλλά ελάχιστοι τολμούν να αρθρώσουν, ακόμα και ανεπισήμως, είναι το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες τα στρατηγικά συμφέροντα Λευκωσίας και Αθηνών δείχνουν, φαινομενικά τουλάχιστον, να αποκλίνουν, καθώς η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν θα επιθυμούσε για μια σειρά σημαντικότατων λόγων επ’ ουδενί να δει το νησί επανενωμένο, τουλάχιστον όσο θα παραμένει έστω και συμβολικά μια δύναμη Τούρκων στρατιωτών και τουρκικών συμβόλων, υπό την μορφή παρεχόμενης ασφάλειας και εγγυήσεων, η οποία δυνητικά θα δρά αποσταθεροποιητικά, όποτε αυτό θα εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα.

Α.) Με δεδομένη την σταδιακή απομείωση της ελληνικής οικονομικής και συνεπακόλουθα στρατιωτικής ισχύος τυχόν επανένωση της Κύπρου με μια Τουρκία η οποία θα έχει σε σημαντικό βαθμό «ελευθερία κινήσεων» στην νέα δικοινοτική-διζωνική δομή και με γνώμονα ότι μεσοπρόθεσμα ο μουσουλμανικός πληθυσμός θα υπερβεί αυτό των Ελληνοκύπριων, η Ελλάδα θα απολέσει έστω και αυτή την μικρή ισχύ και δύναμη επιβολής που προς το παρόν διαθέτει στο νησί μέσω διαφόρων μέσων και κυρίως δια του ελέγχου της Ε.Φ. και της παρουσίας της ΕΛΔΥΚ.

Β.) Εξάλλου με δεδομένη και την αδήριτη ανάγκη της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα από την ενεργειακή εξάρτηση από την Μόσχα σε Φυσικό Αέριο, προσφάτως ο μέχρι πρότινος χαμηλής προβολής σχεδιασμός του θεωρούμενου πανάκριβου ως και ανέφικτου αγωγού East Med, ο οποίος θα διοχετεύει ισραηλινό, κυπριακό, ενδεχομένως και αιγυπτιακό, καθώς και ελληνικό φυσικό αέριο από την Ν.Α. Μεσόγειο στην Κρήτη και μετά σε Ιταλία και δια της ηπειρωτικής Ελλάδας στην κεντρική Ευρώπη, πλέον φαντάζει ως ένα βιώσιμο έργο, ένεκα της συνεχούς διολίσθησης της Τουρκίας στο πολιτικό χάος, με ένα Πρόεδρο Ερντογάν όλο πιο αυταρχικό και απρόβλεπτο. Η παραπάνω κατάσταση στην Τουρκία οδηγεί σε ναυάγιο τους όποιους σχεδιασμούς, όχι μόνο της Άγκυρας (κύκλων στις ΗΠΑ και το Ισραήλ), σε περίπτωση επανένωσης της μεγαλονήσου να περάσουν οι ποσότητες Φ.Α. από κυπριακό έδαφος στην Τουρκία και κατόπιν στην Ευρώπη.
Με απλά λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση με γνώμονα την πάγια πολιτική της περί απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο ενίοτε η Μόσχα χρησιμοποιεί ως διπλωματικό μοχλό πίεσης, καθώς παράλληλα και από την όλο και εντεινόμενη διεθνή αβεβαιότητα που προκαλεί η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία αντί να κλείνει ανοίγει όλο και περισσότερα μέτωπα, προσανατολίζεται πλέον σταθερά στην αρκετά ακριβότερη αλλά αρκούντως πιο ασφαλή διαδρομή της Κρήτης με τον αγωγό EastMed.

Γ.) Σε αυτό το πλαίσιο και το Ισραήλ, με βάσει την Τριμερή συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο και παρά τις διερευνητικές του κινήσεις προς την πλευρά της Τουρκίας για αναβίωση τυχόν σχεδίων ενεργειακής συνεργασίας Τελ Αβίβ-Άγκυρας, σαφέστατα προτιμά την πιο ακριβή, αλλά πολύ πιο ασφαλή ελληνική οδό δια της Κρήτης, θέτοντας «ταφόπλακα» στα γεωπολιτικά όνειρα των νεοθωμανών να ελέγχουν γεωπολιτικά και οικονομικά μια επανενωμένη Κύπρο δια ενός αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά από τ/κ καντόνια και υποθαλασσίως θα οδεύει στην Τουρκία, καθιστώντας την ενεργειακό κόμβο, όπως άλλωστε ονειρεύεται και ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί. Με άλλα λόγια το Ισραήλ εξακολουθεί να βλέπει ως απειλή και αστάθμητο παράγοντα για την περιοχή, άρα και την Κύπρο, την Τουρκία του Ερντογάν και το τελευταίο που θα ‘θελε να δει είναι μια περαιτέρω έμμεση επέκταση της τουρκικής ισχύος, έστω και μόνο πληθυσμιακή σε μια διζωνική δικοινοτική Κύπρο με περιστολή της αντίστοιχης ελληνικής.

Δ.) Η Ελλάδα, θεωρεί ότι με την παρούσα λίαν απρόβλεπτη τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ρ.Τ. Ερντογάν λίγα είναι αυτά που μπορούν να συμφωνηθούν σε ένα πλαίσιο αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού, καθώς μπορεί ναι μεν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί να έχουν την δυνατότητα, σύμφωνα και με τον Economist, να καταλήξουν σε μια συμφωνία επίλυσης, ωστόσο η «βαριά ανάσα» της Άγκυρας στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων και πάνω στην διαδικασία των συνομιλιών καθιστούν την προοπτική μιας λύσης, λόγω αδιαλλαξίας, προς το παρόν τουλάχιστον ουτοπική, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος ευνοήσει τον Τούρκο Πρόεδρο.
Σε κάθε περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση είτε παρασκηνιακά είτε με φανερούς ελιγμούς της προβάλλει συνεχώς το πρόσωπο της διαλλακτικότητας, αποκαλύπτοντας εκ παραλλήλου και με επιτηδευμένη μετριοπάθεια την αδιαλλαξία της τ/κ πλευράς, η οποία έτσι εμφανίζεται ακόμα και στα μάτια των τ/κ ως έρμαιο των πολιτικών επιδιώξεων της Άγκυρας στο νησί, προβάλοντας ουσιαστικά των αριστερών καταβολών και αποκλίσεων Ακιντζί ως ηγέτη-«μαριονέτα» και «αχυράνθρωπο» του ισλαμιστή Ερντογάν.

Έτσι σε αυτό το πλαίσιο ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε τα περί αποκλινόντων συμφερόντων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, αν κρίνουμε και από την επιτάχυνση των διαδικασιών έρευνας και εξόρυξης ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που και στην Ελλάδα αθόρυβα μεν, αλλά ουσιαστικά δε, ξεκινά η μεγάλη «περιπέτεια» των εξορύξεων, αρχής γενομένης από το οικόπεδο «2» στα δυτικά της Κέρκυρας, ενώ ίσως δεν θα πρέπει να θεωρείται και τόσο τυχαία η στην Κύπρο και στην Ελλάδα παρουσία του γαλλικού κολοσσού TOTAL.

Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας η χώρα προετοιμάζει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης των κοιτασμάτων, και αυτό, τόνισε, γίνεται σε στενή συνεργασία και με την Κύπρο, την ώρα που γνωστοποιείται ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για έρευνα και εκμετάλλευση στο Κατάκολο, Πελοπόννησο, καθώς και οι άλλες για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και αλλού, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης, το open door.

Εν τέλει, αντί να βλέπουμε την επιφάνεια των «συγκρούσεων» του Έλληνα ΥΠΕΞ με μέλη της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, υπαρκτών και μη/«στημένων» ή και αυθεντικών (αυτό η ιστορία θα το αποκαλύψει σε κατοπινό στάδιο), καλό είναι να αναλύουμε την εξέλιξη των γεγονότων όπως αυτά εκτυλίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, και τα οποία δε χρήζουν πολλαπλών και πολύπλοκων ερμηνειών. Κύπρος και Ελλάδα, ενώ φαινομενικά εμφανίστηκαν να έχουν ως και αποκλίνοντα συμφέροντα με άξονα το Κυπριακό, ίσως τελικώς να βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ, καθώς έχουν εμπλακεί με την συνεισφορά των Τριμερών με Ισραήλ και Αίγυπτο σε ένα αδυσώπητο αγώνα κατίσχυσης έναντι του αναθεωρητισμού της Άγκυρας στην Ν.Α. Μεσόγειο που θα έχει νικητή και ηττημένο στο άμεσο μέλλον.

Σωκράτης Κωσταρόπουλος
MSc International Relations,
B.A. History

MM