Συγκρατημένη αισιοδοξία ΠτΔ για νέο κύκλο γεωτρήσεων στην ΑΟΖ – ΠτΒ: Ενδείξεις για σοβαρές ποσότητες Φυσικού Αερίου

Συγκρατημένη αισιοδοξία ΠτΔ για νέο κύκλο γεωτρήσεων στην ΑΟΖ – ΠτΒ: Ενδείξεις για σοβαρές ποσότητες Φυσικού Αερίου | Newsit.com.cy

Για το επόμενο έτος προγραμματίζονται 4 με 5 γεωτρήσεις από την ιταλική ΕΝΙ για τα τεμάχια 6,8 και 3 και την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum που προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

«Είμαστε, πρέπει να τονίσω, συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση αυτού του νέου κύκλου ερευνών, ευελπιστώντας ότι τα αποτελέσματά του θα καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αδιαμφισβήτητα πλέον, σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα, τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το βήμα του 5ου ενεργειακούς συμποσίου που διοργανώνει η FMW Financial Media Way και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Κύπρος: Η νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης».

Πέραν των ερευνητικών δραστηριοτήτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας, που συνάδει πλήρως και με τη θεματολογία του φετινού Συμποσίου για μετατροπή της χώρας μας σε ‘Νέα Ενεργειακή Πύλη της Ευρώπης’, είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις γειτονικές μας χώρες και με άλλα σημαντικά κέντρα επιρροής».

«Η ανάγκη για ενεργειακές συνεργασίες», τόνισε, «θεωρούμε, ότι μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις και αφορά, για παράδειγμα, τα έργα του αγωγού Κύπρου – Αιγύπτου, του αγωγού «EastMed Pipeline» που θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας και του Τερματικού Υγροποίησης στο Βασιλικό που στόχος μας είναι να έχει και περιφερειακό εκτόπισμα».

Διευκρίνισε την ίδια ώρα πως «βεβαίως ένα ανάλογο τερματικό χρειάζεται και ανάλογες ποσότητες διότι οι επενδύσεις ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, συνεπώς για να είναι μια μονάδα βιώσιμη απαιτείται να υπάρχουν και επαρκή αποθέματα φυσικού πλούτου».

Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε τις τριμερείς συνεργασίες που ανέπτυξε η Κύπρος με Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια και, ιδιαίτερα, τα θέματα υδρογονανθράκων.

«Τις αμέσως επόμενες βδομάδες θα έχουμε τριμερείς με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ισραήλ που θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο», είπε.

Είπε ακόμη πως την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί για επίσκεψη στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τους ενεργειακούς εταίρους της Κύπρου.

Απαντώντας σε όσους «επιμένουν να αμφισβητούν ή να μηδενίζουν τα πάντα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «στα τεσσεράμισι χρόνια που πέρασαν από τότε, πετύχαμε πολλά και προγραμματίζουμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, με αμείωτη ένταση, γι’ ακόμα περισσότερα».

Σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού κατά 35% από το 2013 μέχρι το 2017 κάτι που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και στην προώθηση έργων υποδομής για τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector, και πιο πρόσφατα την προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με Ελλάδα και Αίγυπτο (EuroAfrica Interconnector).

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στο εναρκτήριο μέρος του συμποσίου, ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης, ανέδειξε την ανάγκη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, «καθώς οι ενεργειακές προκλήσεις δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα».

«Τα στοιχεία της αλληλεξάρτησης και της αναγκαιότητας δημιουργίας συνεργειών στον ενεργειακό τομέα», είπε σε ομιλία που ανέγνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, «μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον κίνητρο για τη γεφύρωση πολιτικών και άλλων διαφορών και συνεπώς να συντείνουν στην επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας ειδικότερα σε μια περιοχή όπως είναι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, η οποία χαρακτηρίζεται από εύθραυστες ισορροπίες και σε μια παγκόσμια οικονομία που διέρχεται φάση μετάβασης προς ένα σύστημα με επίκεντρο της καθαρές πηγές ενέργειας».

Λέγοντας ότι το φυσικό αέριο παραμένει το καύσιμο που θα κινεί την ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια, ο κ. Σταθάκης παρατήρησε πως η πρόκληση είναι η προώθηση εναλλακτικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με την είσοδο νέων παικτών.

«Σε συνεργασία με την Κύπρο υποστηρίζουμε την κατασκευή του αγωγού East Med, που αποκτά σημαντικές προοπτικές υπό το φως των ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και του Ισραήλ», είπε.

Σημείωσε τέλος ότι το Δεκέμβριο θα υπογραφεί στην Κύπρο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για επικαιροποίηση και επικύρωση της προόδου του σχεδιασμού του αγωγού East Med.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης είπε πως το Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα τόσο της γεωστρατηγικής όσο και της οικονομικής σημασίας της χώρας μας.

«Εμείς», πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι λόγω της ενέργειας αλλά και με τις προωθούμενες διακρατικές συνεργασίες η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα νέο, πιο πολυσήμαντο γεωστρατηγικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή μας».

Την προοπτική ανάδειξης των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σαν μια νέα πύλη στους υφιστάμενους διαδρόμους ανεφοδιασμού της ΕΕ, ανέδειξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής.

«Μια νέα εκ του νότου πύλη που θα έρθει να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες διαδρόμου ενεργειακού ανεφοδιασμού της ευρωπαϊκής ηπείρου. Από Ανατολάς Ρωσία, Ουκρανία Βαλτική, από βορά μέσω Νορβηγίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία και από δυσμάς από τις ΗΠΑ, οι οποίες επανέρχονται στο χώρα ενεργειακού σχεδιασμού της Ευρώπης», είπε.

Εξάλλου, ο Ιωσήφ Ιωσήφ, Διευθύνων Σύμβουλος της FMF Financial Media Way είπε πως οι εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και «ανοίγουν νέους ορίζοντες για την Κύπρο τόσο σε γεωστρατηγικό όσο και οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας περιφέρεια.

ΠτΒ: Οι ενεργειακοί κολοσσοί ένδειξη για σοβαρές ποσότητες Φυσικού Αερίου
Η κάθοδος ενεργειακών κολοσσών για διεξαγωγή ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δημιουργεί σοβαρές ενδείξεις για σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του από το βήμα του 5ου ενεργειακού συμποσίου με τίτλο «Κύπρος: Η νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης».

Στην ομιλία του, ο κ. Συλλούρης είπε πως η Κύπρος, ως παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και αραβικών κρατών, αλλά και ως μια νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης, καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε σχέση με τα ενεργειακά δρώμενα στην περιοχή μας.

«Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για αδειοδοτήσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενεργειακών κολοσσών, όπως οι εταιρείες EXXON MOBIL, TOTAL και ENI, για διεξαγωγή ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου δημιουργεί σοβαρές ενδείξεις για σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου», είπε ο κ. Συλλούρης, τονίζοντας πως επιβάλλεται η ορθολογιστική αξιοποίησή του, ως υψίστης σημασίας περιουσιακού στοιχείου, για την πρόοδο και ευημερία του τόπου μας, προς όφελος και των μελλοντικών γενεών.

Όπως είπε, οι στρατηγικές συνεργασίες και η ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου και άλλων εν δυνάμει συμμάχων, με σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, θέτουν εκτός ενεργειακής απομόνωσης την Κύπρο και διανοίγουν νέες προοπτικές στη χώρα μας, ώστε να καταστεί ασφαλές ενεργειακό κέντρο, αλλά και κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθιστώντας τη Μεσόγειο μια περιοχή της ευημερίας, της ανάπτυξης και της περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος όλων.

Ο κ. Συλλούρης τόνισε ακόμη πως οι καθημερινές τουρκικές απειλές κατά την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αλλά και κάθε προσπάθεια της γείτονος χώρας να πλήξει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κύπρου σε θέματα ενέργειας δε δικαιολογούν εφησυχασμό.

«Οι προσπάθειες όλων, στην Κύπρο, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, επιβάλλεται να είναι συνεχείς για την αναχαίτιση των απειλών, των επιθετικών ενεργειών και των εν γένει προκλητικών συμπεριφορών της Τουρκίας», κατέληξε.

MM