Exxon Mobil – ΑΟΖ: Ξεκινούν οι έρευνες στο «10» – Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι τουρκικές προκλήσεις

Exxon Mobil – ΑΟΖ: Ξεκινούν οι έρευνες στο «10» – Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι τουρκικές προκλήσεις | Newsit.com.cy

Αίτηση για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες ειδικές έρευνες στους δύο στόχους του τεμαχίου «10» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) κατέθεσε η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Σκοπός είναι να γίνουν συμπληρωματικές έρευνες, πέραν των σεισμογραφικών, στα σημεία που επελέγησαν για τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις που προγραμματίζει η κοινοπραξία για μετά τις αρχές του καλοκαιριού.

Η αίτηση για αδειοδότηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη για την εφημερίδα ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», έχει πλέον περιέλθει στα χέρια του υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος ζήτησε σε υπηρεσιακό επίπεδο όπως αυτή εξεταστεί το δυνατόν γρηγορότερα, ακόμα και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου, η ExxonMobil έχει ναυλώσει από τώρα το εξειδικευμένο σκάφος με το οποίο θα διεξαγάγει τις συμπληρωματικές έρευνες, καθώς και τα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πολλές επιστημονικές μετρήσεις, σε διαφορετικά σημεία των δύο στόχων. Με τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ, τα οποία θα κατέρχονται στον βυθό, σε σημεία τα οποία έχουν προσδιοριστεί για τις δύο γεωτρήσεις στους αντίστοιχους στόχους, θα γίνουν μελέτες και να παρθούν φωτογραφικές λήψεις, αναφορικά με την κλίση της επιφάνειας του βυθού σε πολλαπλά σημεία, προκειμένου να αποφασιστούν συγκεκριμένα σημεία όπου θα κατέλθει το γεωτρύπανο.

Επίσης, θα γίνουν φωτογραφίσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αρχαία ναυάγια, αλλά και θέματα θαλάσσιας ζωής και περιβάλλοντος.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ήδη η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum έχει προχωρήσει στις μελέτες για τα θέματα που αφορούν στη βάση εργασιών, τα σκάφη ανεφοδιασμού, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και άλλες συναφείς υπηρεσίες, ενώ προχώρησαν και οι διαγωνισμοί για ανάθεση υπεργολαβιών.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙ – ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ SAIPEM
Την ίδια ώρα, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις της ΕΝΙ, με το γεωτρύπανο «Saipem 12000» να προβλέπεται να πιάσει δουλειά μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την αλλαγή του χρόνου, ενώ και τα βοηθητικά πλοία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή αναμένοντας το γεωτρύπανο.

Η Τουρκία αντιδρώντας για ακόμα μια φορά σπασμωδικά και αντιπαραγωγικά, προχωρά στην κλασική συνταγή των όλο και περισσότερο κλιμακούμενων προκλήσεων, δεσμεύοντας παράτυπα με Navtex για δήθεν ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς ήδη από την περασμένη Δευτέρα, βρίσκονταν σε ισχύ τέσσερις παράνομες Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις νότια και ανατολικά της Κύπρου.

Με τελευταία παράνομη Navtex «δέσμευσε» μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου περιοχή που ξεκινά από τα παράλια της Τουρκίας και καλύπτει ουσιαστικά εξ ολοκλήρου ή μέρος των τεμαχίων και των 13 τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ENI – Exxon Mobil: 4 ή 5 γεωτρήσεις εντός 2018 – Λακκοτρύπης: Όχι σε «διακηρύξεις της επικεφαλίδας» [vid]

Δεσμευμένες 20 περιοχές σε FIR Λευκωσίας και κυπριακή ΑΟΖ [χάρτης]

ENI: Σε χρόνο ρεκόρ άμεση γεώτρηση στο «6» και στο «3» στην ΑΟΖ – Στον «αέρα» ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας [vids]

MM