ΑΟΖ: Τερματίζει το κοντέρ των προκλήσεων η Άγκυρα με NAVTEX για το «10» της ExxonMobil

ΑΟΖ: Τερματίζει το κοντέρ των προκλήσεων η Άγκυρα με NAVTEX για το «10» της ExxonMobil | Newsit.com.cy

Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία καθώς δεσμεεύει το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για το διάστημα 11-18 Μαρτίου και 22-29 του ίδιου μήνα σύμφωνα με την NAVTEX (369/18).

Να σημειωθεί οτι τα μεσάνυχτα τίθεται σε ισχύ η Navtex που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία και που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τεμαχίου 10.

‘Ετσι φαίνεται πως σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η ρητορική φιλοκυβερνητικών εφημερίδων της Τουρκίας, αλλά και μερίδας αναλυτών, κάποιοι εκ Τουρκίας, οι οποίοι όλη την προηγούμενη εβδομάδα έφταναν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για δυνητική αντιπαράθεση τουρκικών πολεμικών σκαφών με αντίστοιχα πολεμικά των ΗΠΑ, τα οποία βρίσκονται επίσης στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Εξάλλου, χθες σε μια άλλη εξέλιξη, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενούσε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόν Μάικλ, ο οποίος και δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ ότι “η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος”.

“Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’” ανέφερε ο Τζον Μάικλ, προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Oak Hill αποχώρησε από την περιοχή και στις 7 Μαρτίου πέρασε τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου ώστε να συμμετάσχει στην εαρινή άσκηση ‘Φουρτούνα’ με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας.

Στο μεταξύ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Ανατολού, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά του, ότι η μετακίνηση του στόλου που συνοδεύει το Iwo Jima είχε προγραμματιστεί μήνες πριν και ότι ενδεχομένως να παραμείνει στην περιοχή για 7 μήνες, αν και αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι των διοικητών στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στόλος ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και έφτασε στην περιοχή της Μεσογείου που έχει την αρμοδιότητα να δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος. «Για τη μετακίνηση των πλοίων υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαδικασία. Ο στόλος δουλεύει με μακροπρόθεσμα προγράμματα. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός», αναφέρει η ανώνυμη πηγή στο Ανατολού προσθέτοντας ότι «Δεν πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση»

Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας που μίλησαν επίσης στο ‘Ανατολού’ επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινή γνώμης της Ελλάδας και της Ε/κ πλευράς. Αναφέρουν επίσης ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών.

Διαβάστε περισσότερα στοιχεία για τις τουρκικές navtex στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ στο onalert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ. Ενέργεια Ισραήλ στο Reuters: Το καλοκαίρι η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Politico: Οι νέες ανακαλύψεις Φυσικού Αερίου φέρνουν συγκρούσεις στην αν. Μεσόγειο

MM