Exxon Mobil: Πρόσω ολοταχώς για άδειες γεώτρησης στο «10» μετά τις υποθαλάσσιες έρευνες

Exxon Mobil: Πρόσω ολοταχώς για άδειες γεώτρησης στο «10» μετά τις υποθαλάσσιες έρευνες | Newsit.com.cy

Πλέον έχουν συμπληρωθεί όλες οι εξειδικευμένες υποθαλάσσιες έρευνες που είχαν προβλεφθεί να διεξαχθούν προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για τις δύο προγραμματισμένες γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στους στόχους «Δελφίνη» και «Ανθεία» στο τεμάχιο 10. Εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες έρευνες, από το ειδικό σκάφος Ocean Investigator, που τις τελευταίες μέρες σάρωσε τις ευρύτερες περιοχές των δύο στόχων με παράλληλες πλεύσεις από ανατολικά προς δυτικά και αντίστροφα, ώστε να καλύψει εκατοστό προς εκατοστό τον βυθό.

Προηγουμένως, σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Πέτρο Χαρίτο, σε άρθρο του για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με ανάλογες πλεύσεις πραγματοποίησε έρευνες διαφορετικές ως προς τον αντικειμενικό σκοπό τους αλλά και τα τεχνολογικά μέσα, στις ίδιες περιοχές το έτερο ναυλωμένο από την κοινοπραξία ExxonMobil/QatarPetroleum, σκάφος Med Survivor. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών οι οποίες διεξήθχησαν, απαιτούνται, τόσο για τις περιβαλλοντικές και λοιπές μελέτες, όσο και για τεχνικές έρευνες οι οποίες πρόκειται να οδηγήσουν στις λεπτομερειακές τεχνικές αποφάσεις που αφορούν στις γεωτρήσεις, καθώ και στην προετοιμασία των φακέλων των αιτήσεων για τις αδειοδοτήσεις των δύο αυτών γεωτρήσεων. Μάλιστα όπως είχε γνωστοποιηθεί σε προηγούμενο στάδιο, τα δύο ναυλωμένα σκάφη είχαν ποντίσει ειδικά και υπερσύγχρονα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομπότ, με τον χειρισμό τους να διεξάγεται μέσω ενός ειδικού θαλαμίσκου ο οποίος τοποθετείται εντός των ερευνητικών σκαφών.

Η ανακάλυψη ναυαγίων και αρχαίων ή/και άλλων αντικειμένων, δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την ευρύτερη περιοχή γύρω από την υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένους. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, στην «Αφροδίτη» και στον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», είχαν βρεθεί με τον τρόπο αυτό ναυάγια και διάσπαρτοι σε μεγάλη έκταση αμφορείς, αντικείμενα τα οποία εν συνεχεία χαρτογραφήθηκαν και φωτογραφήθηκαν λεπτομερώς από τα υποβρύχια ρομπότ.

Η παραπάνω εξέλιξη άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε σε αλλαγή του σημείου γεώτρησης κατά μερικές δεκάδες μέτρα, ώστε να μην σημειωθούν καταστροφές, αφού κατά το αρχικό στάδιο της γεώτρησης τίθεται ζήτημα επικάλυψης των ευρημάτων με άμμο και λοιπά ιζήματα.

Εξάλλου, καταγράφηκαν και ερευνήθηκαν η περιβαλλοντική κατάσταση και η θαλάσσια ζωή με εντοπισμό δειγμάτων, ενώ εξετάστηκε λεπτομερειακά ακόμα και η μορφή του πλαγκτόν, τα είδη των ψαριών της υπό διερεύνηση περιοχής κ.τ.λ. Πλέον η μελέτη των στοιχείων θα καταδείξει για το αν θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, αλλά και να καταρτιστεί πρόγραμμα παρακολούθησης της περιβαλλοντικής κατάστασης κατά τις γεωτρήσεις. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στις μελέτες που θα υποβληθούν προκειμένου να εξασφαλισθούν άδειες για διενέργεια των γεωτρήσεων προς τις κρατικές υπηρεσίες.

MM