Τι κι αν ο τουρισμός ανθεί! Πέντε ξενοδοχεία βγαίνουν προς πώληση λόγω χρεών

Τι κι αν ο τουρισμός ανθεί! Πέντε ξενοδοχεία βγαίνουν προς πώληση λόγω χρεών | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ετοιμάζονται να βγουν προς πώληση 5 ξενοδοχειακές μονάδες αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Όλες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Πρωταρά. Σε λίγες μέρες θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα REMU της Τράπεζας Κύπρου. Σε δύο προνομιακές παραλίες, στον κόλπο του Fig Tree στον Πρωταρά και στο Κάβο Γκρέκο, βρίσκονται τα δύο ξενοδοχεία, επαύλεις και διαμερίσματα που διαθέτει προς πώληση η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) της Τράπεζας Κύπρου. Μέχρι το τέλος του 2017 υπήρχαν καταχωρημένα στην REMU 9 ξενοδοχεία αξίας €78 εκατ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της θεανούς Θειοπούλου για τον «Φιλελεύθερο», τα νέα ξενοδοχεία που παραχωρήθηκαν για διαγραφή χρεών είναι: Το Οrestis Hotel, επί της Λεωφόρου Πρωταρά στο Κάβο Γκρέκο, το οποίο και γειτνιάζει με το Maistros Hotel and Maistrali Hotel Apartments. Έχει 28 δωμάτια και η τιμή πώλησής ορίσθηκε στα €4,5 εκατ.

Εξάλλου σύντομα αναμένονται κι άλλες αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του REMU: To Iris Beach Hotel που βρίσκεται 1,8 χιλιόμετρα από την παραλία του Κόννου και 5 χιλιόμετρα από την παραλία του Fig Tree και από το Εθνικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο, και πέντε μόλις λεπτά από το κέντρο του Πρωταρά. Το ξενοδοχείο είχε κτισθεί μόλις το 2002 και διαθέτει 72 δωμάτια. Το Maistros Hotel Apartments, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Iris Hotel, διαθέτει στούντιο και διαμερίσματα με θέα τη θάλασσα. Είναι διαρρυθμισμένο σε δύο κτήρια, ένα κεντρικό κτήριο με 63 δωμάτια και 44 bungalows. Η αξία του εκτιμάται €8,5 εκατ. με €9 εκατ. Το Maistrali Hotel Apartments βρίσκεται στην καρδιά του Πρωταρά, μπροστά στην παραλία του Fig Tree. Διαθέτει 83 δωμάτια και τα 18 μπανγκαλόου και χτίστηκε την περίοδο 1994 – 2001. Η αξία του εκτιμάται €8,5 εκατ. με €9 εκατ. Τα Danaides Bungalows βρίσκονται νοτιοδυτικά του κέντρου του Πρωταρά και της παραλίας. Γειτνιάζουν με το Maistrali Hotel apartments. Χτίστηκαν το 1998.

Οι τιμές πώλησης των ακινήτων βασίζονται σε πρόσφατες εκτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών και αντικατοπτρίζουν την αγοραία αξία τους (Open Market Value). Τα εν λόγω ξενοδοχεία καλύπτουν μόνο την καλοκαιρινή σεζόν και ως και τις 30/11/2018. Διαθέτουν επίσης ιστοσελίδες διαφημίζοντας τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες. Σημειώνεται από την Τράπεζα Κύπρου ότι τα τουριστικά καταλύματα θεωρούνται μια ελκυστική επένδυση για ξένους και ντόπιους επενδυτές όχι μόνο λόγω της εξαιρετικής τους τοποθεσίας, αλλά και λόγω της παρεχόμενης ποιότητας των εγκαταστάσεων που αυτά διαθέτουν.

Στο άρθρο επισημαίνεται εξάλλου, πως ο ξενοδοχειακός κλάδος, αλλά και εν γένει του τουριστικού τομέα ήταν από αυτούς που έχει εδώ και καιρό υπερχρεωθεί, έχοντας και αρκετά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σταθερά εντυπωσιακά ανοδική πορεία του κυπριακού τουρισμού έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των χρεών στον κλάδο και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στα ξενοδοχεία και εστιατόρια τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα €692 εκατ. το 2017 από το €1 δισ. το 2016 και ως ποσοστό από 49% σε 33%.

Παράλληλα, στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου συστάθηκε στις αρχές του 2016 για να αναλάβει τον έλεγχο των ακινήτων που αποκτήθηκαν μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for property swaps), καθώς επίσης και για να διαχειριστεί αυτά τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης της επιλεκτικής επένδυσης και ανάπτυξης, προκειμένου να τα μεταπωλήσει, επιτυγχάνοντας γρηγορότερη και λιγότερο δαπανηρή διαδικασία εκποίησης.

MM