ΑΟΖ: Παρατείνεται η παρουσία του Ocean Invstigator στο «10» – Νέος πόλεμος Navtex Λευκωσίας – Άγκυρας για ρωσική ναυτική άσκηση

ΑΟΖ: Παρατείνεται η παρουσία του Ocean Invstigator στο «10» – Νέος πόλεμος Navtex Λευκωσίας – Άγκυρας για ρωσική ναυτική άσκηση | Newsit.com.cy

Παρατείνεται η παρουσία του ναυλωμένου ερευνητικού σκάφους της Exxon Mobil Ocean Investigator, το οποίο και διεξαγάγει περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν εις γνώσιν των κυπριακών αρμοδίων Αρχών, προσθέτονας πως η κοινοπραξία της ExxonMobil/QatarPetroleum είχε ενημερώσει την παράταση της παρουσίας του σκάφους της για τουλάχιστον 10 ημέρες. Προς το σκοπό τούτο η NAVTEX η οποία εξεδώθη από την Λευκωσία στις 11 Μαρτίου με ισχύ ως και 20η Απριλίου, δεσμεύοντας το πεδίο ερευνών, ανανεώθηκε ως και τις 10 Μαΐου.

Εξάλλου, NAVTEX η οποία λήγει αύριο εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις δύο θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Αμμοχώστου και δυτικά της Πάφου, κατόπιν αιτήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να διεξαχθούν ασκήσεις ρωσικών ναυτικών μονάδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων.

Ως συνήθως, η Άγκυρα μέσω του σταθμού Αττάλειας, προέβη σε δική της έκδοση NAVTEX για τις παραπάνω δύο περιοχές, με την Λευκωσία ως αντίμετρο να εκδίδει anti-NAVTEX, καλώντας ως η μόνη αρμόδια Αρχή, τους ναυτλλομένους όπως αγνοήσουν την αντίστοιχη τουρκική οδηγία.

Παράλληλα, στην κυπριακή NAVTEX υπάρχει προειδοποίηση ότι η εν λόγω περιοχή καθίσταται πολύ επίκινδυνη για την ναυσιπλοΐα.

MM