Κατεχόμενα: Αντιδράσεις και σχόλια για πιθανότητα μετάβασης στο ευρώ – «Δεν είναι ένας καβγάς μεταξύ Ερντογάν και επενδυτών»

Κατεχόμενα: Αντιδράσεις και σχόλια για πιθανότητα μετάβασης στο ευρώ – «Δεν είναι ένας καβγάς μεταξύ Ερντογάν και επενδυτών» | Newsit.com.cy

Για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους η μετάβαση σε ένα ξένο νόμισμα πλην της τουρκικής λίρας δεν είναι εφικτή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ, «βουλευτής» του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ενώ για τον πρόεδρο του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί η χθεσινή δήλωση του «πρωθυπουργού» Ερχιουρμάν ήταν «η επισημοποίηση της κατάρρευσης».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην δήλωσή του ο Τατάρ αναφέρει επίσης ότι η χθεσινή αναφορά Ερχιουρμάν σε ξένο νόμισμα δεν ήταν καθόλου ωφέλιμη και είναι λάθος η «κυβέρνηση» να δημιουργεί τέτοιες προσδοκίες. Για να υπάρξει μετάβαση στο ευρώ ή άλλο ξένο νόμισμα, συνέχισε, αυτό δεν απόφαση μόνο της «κυβέρνησης» αλλά χρειάζεται διαβούλευση με την Τουρκία και να περάσει από την «βουλή». Σημείωσε δε ότι το 30% του προϋπολογισμού του ψευδοκράτους καλύπτεται από την Τουρκία και ο προϋπολογισμός γίνεται σε ΤΛ.

Ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί ότι οι δυσκολίες για την τουρκική λίρα και την Τουρκία θα συνεχισθούν μέχρι τις 24 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι ξένοι οργανισμοί που δανείζουν την Τουρκία κερδίσουν τετραπλά χρήματα μέσου του τόκου λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Η τετρακομματική «κυβέρνηση» έγινε για να δώσει λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ο «πρωθυπουργός» αντί να μιλά για λύσεις, βγήκε και μίλησε για οικονομική κρίση, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης.

Στους δρόμους ο κόσμος άρχισε να επικρίνει την «κυβέρνηση», συνέχισε ο Αρικλί, αλλά ο «πρωθυπουργός» για να ευχαριστήσει κάποια κόμματα προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση με την Τουρκία. Για τον ίδιο η αναφορά Ερχιουρμάν ότι η πιθανότητα κρίσης είναι σοβαρή είναι «μη αποδεκτή δήλωση».

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης ζητεί από την «κυβέρνηση» το κόμμα Ενωμένης Κύπρος υποστηρίζοντας ότι αυτή η κρίση θα αντιμετωπίσει ανεργία, μετανάστευση και νέες πτωχεύσεις χώρων εργασίας. Ζητεί δε αντί της τουρκικής λίρας να περάσουν σε ένα σταθερό νόμισμα γιατί θα έχει θετική συμβολή στο να ξεπεραστεί η κρίση.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Αριστερή κίνηση δια του Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν αναφέρει ότι λόγο της συνεχιζόμενης πτώσης της ΤΛ και της μη ύπαρξης σταθερής οικονομικής πολιτικής από την «κυβέρνησης», μπορεί να μην την ονομάζουν έτσι, αλλά βιώνουν ήδη την κρίση στην οικονομία.

Η κρίση με την τουρκική λίρα δεν είναι μόνο ένας καβγάς για τους τόκους μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των επενδυτών. Οι κανόνες του καπιταλισμού εφαρμόζονται ανελλιπώς» γράφει σήμερα στο άρθρο του στην Κίπρις ποστασί, ο Σερχάτ Ιντσιρλί. Και αυτοί οι κανόνες, συνεχίζει, εάν χρειαστεί εκφράζουν προς την Τουρκία την έλλειψη εμπιστοσύνης και απομακρύνονται οι ξένοι επενδυτές.

Αφού εξηγεί ορισμένα πράγματα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και επικρίνει το γεγονός ότι στο ψευδοκράτος περιμένουν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία να δουν τί θα κάνουν, χωρίς επεξεργασία σεναρίων ή άλλων λύσεων, ο Σερχάτ Ιντσιρλί πιστεύει ότι για τους Τ/κ η μόνη λύση είναι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακό. «Φίλε μου για την ομοσπονδιακή λύση δεν έχουμε άλλη ευκαιρία από την το να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να την φορέσουμε στο κεφάλι μας (να την αποδεχθούμε). Να είμαστε σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή να χτυπιόμαστε με την αβεβαιότητα;».

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται στην τ/κ κοινότητα ότι «οι Ε/κ θα μας καθαρίσουν, θα μας λιώσουν, θα μας αφομοιώσουν ή τι θα μας κάνουν», ο Ιντσιρλί γράφει: «Ξεπεράστε το! Άλλωστε δεν τελειώνουμε; Τουλάχιστον τελειώνοντας να μην περνάμε αυτή την αγωνία!».

Αντιδράσεις για νέο ρεκόρ τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου

“Αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών παίζοντας με το δολάριο και δίνοντας αποτελέσματα που θα βλάψουν την τσέπη του λαού”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ σχολιάζοντας το νέο ρεκόρ της τιμής της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σήμερα.

Εν μέσω της συζήτησης για την συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι “ο λαός είδε και το παιχνίδι, είδε και τους παίχτες”. Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν καλά τους όρους της οικονομίας και πως “η Τουρκία, με τη βοήθεια του Αλλάχ, είναι μια ισχυρή οικονομία”.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί ανέφερε ότι διαθέτουν τα κατάλληλα όργανα για να γίνει αυτό που πρέπει με την νομισματική πολιτική και την αξία της τουρκικής λίρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα χωρίς να εμπλέξουν με το θέμα τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο φυσιολογικό της επίπεδο η νομισματική αξία, αλλά ακόμη δεν υπάρχει μόνιμη ζημιά.

Σήμερα το δολάριο έσπασε νέο ρεκόρ πλησιάζοντας τις 5 τουρκικές λίρες. Συγκεκριμένα έφτασε μέχρι και 4,95 λίρες για πρώτη φορά. Η Ομάδα Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε πως έχει μετατρέψει όλο της το συνάλλαγμα σε τουρκικές λίρες ώστε να δείξει την εμπιστοσύνη της στην τουρκική λίρα.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρρέμ Ιντζέ δήλωσε σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Ερζιντζάν ότι η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα οδηγήσει σε ψηλό πληθωρισμό. “Για να εξολοθρευτεί αυτή η απειλή απευθύνω έκκληση σε σας κ. Ερντογάν. Αναθεωρείστε τους οικονομικούς συμβούλους σας που σας δίνουν λάθος ενημέρωση για την οικονομία, απομακρύνετε αυτούς που σας λένε ψέματα. Μην παρεμβαίνετε στην ανεξάρτητη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας”, ανέφερε.

Πάντως ο διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Halk Bank Οσμάν Αρσλάν συνέστησε ψυχραιμία και εκτιμά πως οι λόγοι της συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας είναι τρεις: Πρώτον, η άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ. Δεύτερον, η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων των χωρών που βρίσκονται σε ανάπτυξη και τρίτον η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. “Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί επηρέασαν κι εμάς”, ανέφερε ο Αρσλάν.

Ωστόσο ο καθηγητής οικονομίας Ουμίτ Οζλαλέ ανέφερε ότι εκείνο που οδήγησε  περισσότερο στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Τράπεζα.  “Φοβάμαι πως από δω και μπρος ούτε η αύξηση των επιτοκίων δεν θα βοηθήσει”, ανέφερε.

MM