Exxon Mobil και Λακκοτρύπης «χαρτογράφησαν» τις επόμενες κινήσεις για το πολλά υποσχόμενο «10»

Exxon Mobil και Λακκοτρύπης «χαρτογράφησαν» τις επόμενες κινήσεις για το πολλά υποσχόμενο «10» | Newsit.com.cy

Στην Κύπρο βρίσκεται υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Exxon Mobil για συζητήσεις με την Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο των εγκαινίων του καζίνο στο Ζακάκι, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε ήδη το πρωί με τον ΥΠΕΞ Nίκο Χριστοδουλίδη ενώ ακολουθεί συνάντηση και με τον ίδιο στη Λευκωσία.

Δείτε το ρεπορτάζ από την εκπομπή «Alpha Ενημέρωση»:

«Θα συζητήσουμε τις επικείμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οι οποίες όπως είναι προγραμματισμένο θα αρχίσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2018, προγραμματίζονται δυο γεωτρήσεις η μια μετά την άλλη στο τεμάχιο 10, και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι γεωλογικές ,γεωφυσικές μελέτες που ήταν απαραίτητες», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες είναι πολύ αβέβαιες. «Το είδαμε και στο παρελθόν,  ασφαλώς το τεμάχιο 10 προκάλεσε το μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο τρίτο γύρο αδειοδότησης, οπότε έχουμε τις προσδοκίες, αλλά αναμένουμε τις γεωτρήσεις και ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν», ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις επιχειρήσεις του αμερικανικού κολοσσού σε Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Ασία, Ειρηνικό και Μέση Ανατολή, βρέθηκε σήμερα στη Λευκωσία, μετά από την ολοκλήρωση την Τετάρτη των εξειδικευμένων ερευνών και των επιτόπιων προετοιμασιών στους στόχους «Δελφίνη», «Ανθεία» και «Γλαύκος».

Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Πέτρο Θεοχαρίδη, σε άρθρο του για την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” αναφέρει πως το εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στους στόχους πιθανών κοιτασμάτων στο τεμάχιο «10» και συγκεκριμένα στο ανατολικό μισό της έκτασης του τεμαχίου, είχαν πλέον ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τρίτης. 

Πρώτο σκέλος των ερευνών αυτών στις αρχές Μαρτίου ήταν οι περιβαλλοντικές πτυχές, αλλά και οι αρχαιολογικές, για ύπαρξη τυχόν ναυαγίων ή άλλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα, έρευνες που με μικρές διακοπές, συνεχίσθηκαν μέχρι και αυτή την εβδομάδα.

Οι επόμενοι κύκλοι ερευνών αφορούσαν σε τεχνικά ζητήματα, όπως βυθομετρήσεις και λοιπές εξειδικευμένες μετρήσεις κάτω από τον βυθό, με ακριβή καθορισμό των σημείων που το γεωτρύπανο θα ακουμπήσει στον βυθό προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες γεώτρησης.

Βάσει των υφισταμένων ερευνών από τα συλλεχθέντα δεδομένα, ένας εκ των δύο στόχων της ExxonMobil, καλλιεργεί μεγαλύτερες προσδοκίες για ευρήματα που μπορεί να αλλάξουν αισθητά την ενεργειακή εικόνα, ωστόσο αυτό είναι κάτι που όλοι τονίζουν ότι μόνο με την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων θα μπορεί να αποδειχθεί το κατά πόσον ισχύει ή όχι, καθώς και στο παρελθόν την υπερβολική αισιοδοξία διαδέχθηκε η απογοήτευση.

ExxonMobil: Κανονικά ο προγραμματισμός για γεωτρήσεις στην Κύπρο

Ο προγραμματισμός της ExxonMobil για γεωτρήσεις στην Κύπρο συνεχίζεται κανονικά, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή της εταιρείας στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του αντιπροέδρου της εταιρείας για την Ευρώπη, Ρωσία και Κασπία, Ασία, Ειρηνικό και Μέση Ανατολή Τρίσταν Άσπρεϊ την Παρασκευή στην Κύπρο.

Όπως έγραφε στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», η επίσκεψη του κ. Τρίσταν στην Κύπρο, συμπίπτει με την πλήρη ολοκλήρωση την Τετάρτη  των εξειδικευμένων ερευνών αλλά και των επί τόπου ετοιμασιών στους στόχους «Δελφίνι», «Ανθεία» και «Γλαύκος».

Όπως ανέφερε η εταιρεία στο ΚΥΠΕ, η επίσκεψη του κ. Άσπρει αποτελεί προγραμματισμένη επίσκεψη ρουτίνας και κατά τη διάρκειά της είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Σε αυτές επιβεβαιώθηκε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας για γεώτρηση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 συνεχίζεται κανονικά και ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες.

MM