Συναίνεση στη συνάντηση Αναστασιάδη – Συντεχνιών για το μέλλον των εργαζομένων στο Συνεργατισμό – Καταρτίζεται το σχέδιο εθελούσιας

Συναίνεση στη συνάντηση Αναστασιάδη – Συντεχνιών για το μέλλον των εργαζομένων στο Συνεργατισμό – Καταρτίζεται το σχέδιο εθελούσιας | Newsit.com.cy

Θετική η πρώτη αποτίμηση από την συνάντηση Αναστασιάδη με τους εκπροσώπους των Συντεχνιών για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζομένους στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, μετά την αποκρατικοποίησή της. Ο Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τους άλλους εκπροσώπους των Συντεχνιών, ξεκαθάρισε ότι χρονοδιάγραμμα ακόμα δεν έχει τεθεί, καθώς σε κάθε περίπτωση ακόμα δεν έχει κλείσει η συμφωνία μεταξύ ΣΚΤ με την Ελληνική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο ΓΓ της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ασφαλώς για να ενημερωθούμε επίσημα πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σε σχέση με το θέμα του Συνεργατισμού, αλλά ιδιαίτερα για να δούμε πώς υλοποιείται η δέσμευση την οποία έχουμε λάβει γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι ως συνδικαλιστικό κίνημα το ελάχιστο, το οποίο διεκδικούμε και απαιτούμε είναι να μη θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Η συνάντηση έγινε σε δημιουργικό κλίμα, υπήρξε επαναβεβαίωση ότι ισχύουν εκείνες οι δεσμεύσεις που είχαμε λάβει από τον Υπουργό Οικονομικών ότι όσοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από το Συνεργατισμό και θα πάνε στην Ελληνική Τράπεζα, αν θα είναι τελικά αυτή η συμφωνία, θα πάνε με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμφωνίες, τις συμβάσεις και τις νομοθεσίες.

Επίσης ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο εθελοντικής εξόδου, το οποίο για να είναι πραγματικό σχέδιο εθελοντικής εξόδου πρέπει να είναι ελκυστικό και για αυτό το σχέδιο έχει γίνει συμφωνία ότι θα το διαμορφώσουμε τις επόμενες ημέρες, σε εντατικές διαβουλεύσεις με τη ΣΚΤ. Επίσης ότι  τα δικαιώματα όσων εργαζόμενων θα μείνουν στη ΣΚΤ, η οποία πιθανόν μέσα από τις εξελίξεις να μετονομαστεί σε φορέα, θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους όπως προβλέπονται από τις συλλογικές συμφωνίες και τις νομοθεσίες».

Ερωτηθείς είπε ότι «αποφασίσαμε αντί να ξεκινήσουμε να συζητούμε σήμερα νούμερα, να συζητήσουμε το σχέδιο μαζί με τη ΣΚΤ διότι πρέπει να δούμε τις ηλικίες, τις κατηγορίες, πρέπει να είναι τέτοιο το σχέδιο που να μπορεί να ελκύσει τους σημερινούς εργαζόμενους του Συνεργατισμού».

Πρόσθεσε ότι «είπαμε να γίνει αυτή η διαβούλευση να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες για ένα τέτοιο σχέδιο και να επανέλθουμε. Όμως δηλώθηκε από τον Πρόεδρο ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης θα το προσφέρει ο σημερινός εργοδότης, είναι ξεκάθαρο, και από κει και πέρα τις λεπτομέρειες θα τις δούμε. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο για εμάς και θεωρώ ότι βεβαιώθηκε στη συνάντηση είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα θυματοποιηθεί. Ή θα μετακινηθεί στην Ελληνική Τράπεζα ή θα μείνει στο σημερινό εργοδότη ή θα πάρει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου».

Σε ερώτηση αν οι διαβουλεύσεις με τη ΣΚΤ θα γίνουν πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, είπε ότι «για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν δεν έχουν ξεκαθαρίσει αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «οι διαβουλεύσεις ξεκινούν αμέσως και αφορούν το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης».

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ κ. Ανδρέας Μάτσας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οπότε δεν πρέπει να πούμε τίποτε άλλο, πέραν από αυτά που είπε ο κ. Κυρίτσης εκ μέρους όλων των συντεχνιών.

Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης για πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τις επόμενες ημέρες θα εμπλακούμε σε εντατικό διάλογο με τη ΣΚΤ έτσι ώστε να καταλήξουμε στις πρόνοιες και στα σημεία που αφορούν την τελική κατάληξη του σχεδίου».

Ερωτηθείς είπε ότι οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό ανέρχονται σε 2650 άτομα.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε από πλευράς του, μεταξύ άλλων, ότι «η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Η συμφωνία δεν έχει κλείσει. Οι προθέσεις είναι καλές. Αλλά περιμένουμε να δούμε σε ένα περίγραμμα στη συνέχεια πώς υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ κ. Λοΐζος Χατζηκωστής είπε ότι «ως η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο του Συνεργατισμού, αλλά και της Ελληνικής Τράπεζας μάς ενδιαφέρει και ο σημερινός υπάλληλος στη Συνεργατική να διασφαλιστεί, και αυτός που θα πάει στην Ελληνική και αυτός που θα μείνει. Μας ενδιαφέρει, επίσης, για αυτούς που θα μεταπηδήσουν στην Ελληνική Τράπεζα, το σχήμα να είναι βιώσιμο και να μπορεί να λειτουργήσει για να έχουμε μέλλον και προοπτική.

Είναι ανεπίτρεπτο να γίνουν σήμερα και μάλιστα σε μια κρατική τράπεζα οποιεσδήποτε τυχόν απολύσεις ή εκβιασμοί. Πρέπει το σχέδιο να είναι ελκυστικό, παρόμοιο με τα σχέδια που έχουν προσφερθεί σε άλλες τράπεζες και στέφθηκαν με επιτυχία, για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να δούμε με αισιοδοξία το αύριο».

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου για Συνεργατισμό

Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα διασφαλιστούν είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για την ΣΚΤ αναμένεται να κλείσει από ώρα σε ώρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους επικεφαλής των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αναφορικά με το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είπε ότι κατά τη συνάντηση «συζητήθηκε το ζήτημα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί επομένως τα όσα λέμε είναι υπό την αίρεση ότι θα καταλήξει η συμφωνία αυτή που γίνεται για τη μετεξέλιξη της ΣΚΤ και για την απορρόφηση μέρους των εργασιών της από μια άλλη τράπεζα.

Εκείνο που έχει καταγραφεί (στη συνάντηση) είναι η επανάληψη της θέσης της Κυβέρνησης ότι τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΣΚΤ θα διασφαλιστούν. Η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και εφόσον έχουμε τη συμφωνία για το μέλλον της ΣΚΤ, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ίδια την τράπεζα.

Ένα μέρος των υπαλλήλων θα ακολουθήσει τις εργασίες της τράπεζας που θα απορροφήσει μέρος των εργασιών της ΣΚΤ, ένα μέρος των υπαλλήλων θα απασχοληθεί στον φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη της Συνεργατικής, επομένως τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες και στοιχεία θα τα έχουμε εφόσον καταλήξουμε στη συμφωνία.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε αδρές γραμμές, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι μέρος της διαπραγμάτευσης είναι και τα εργασιακά ζητήματα και δικαιώματα των υπαλλήλων».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ίδια η φύση της συμφωνίας προϋποθέτει το ότι αν απορροφηθούν εργασίες θα απορροφηθεί και το αντίστοιχο προσωπικό. Το βέβαιο είναι ότι μέρος της συνολικής συμφωνίας θα είναι και το μέλλον των εργαζομένων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δεν  έγινε συζήτηση για ποσά, ενώ κληθείς να πει πότε αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για τη ΣΚΤ, είπε «από ώρα σε ώρα, είμαστε στην τελική φάση».

Τέλος, ανέφερε πως «ήταν ωφέλιμο ότι ακόμα και πριν τη συμφωνία έγινε προκαταρκτική συνάντηση με τις συντεχνίες, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση, γενικότερα, θέλουμε να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους συνδικαλιστικούς φορείς, εφόσον η θέση της Κυβέρνησης και η επιδίωξη της είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΣΚΤ».

ΕΤΥΚ: Το Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης για τη ΣΚΤ να είναι ελκυστικό και «γενναιόδωρο»

Tο Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης για τους εργαζόμενους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας θα πρέπει να είναι ελκυστικό και «γενναιόδωρο», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΤΥΚ, η ηγεσία της οποίας παρευρέθηκε στη σημερινή συνάντηση των Συντεχνιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία στάλθηκε προς τα μέλη της, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Υπουργός Οικονομικών  Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την πορεία των διαπραγματεύσεων για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα.

«Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάγκη μείωσης του προσωπικού μέσα από ένα σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης. Παράλληλα τονίσθηκε ότι ένα μέρος του προσωπικού, περίπου 1100 άτομα μπορεί να απορροφηθούν  από την Ελληνική Τράπεζα, 650 άτομα μπορούν να συνεχίσουν να εργοδοτούνται από το μετεξελιγμένο Συνεργατισμό (ALTAMIRA και ΦΟΡΕΑ), ενώ οι υπόλοιποι 900 θα είναι καλό να ενταχθούν στο Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης», προστίθεται.

Η ΕΤΥΚ, αναφέρει η ανακοίνωση, τόνισε την ανάγκη «το Σχέδιο που θα προσφερθεί να είναι βελτιωμένο και παρόμοιο με αυτά που δόθηκαν στις Τράπεζες τελευταία ούτως ώστε να είναι ελκυστικό και να έχει ανταπόκριση από τους συναδέλφους,  γεγονός που θα λύσει τα αδιέξοδα».

«Τονίσαμε επίσης ότι είναι διπλά δίκαιο το σχέδιο να είναι ‘γενναιόδωρο’ νοουμένου ότι για να καλύψει το Κράτος μία αδικία δίνει κατ΄έτος €250 εκ.  για αποκατάσταση των μισθών του Δημοσίου ενώ στην προκειμένη περίπτωση μιλούμε για απώλεια της θέσης εργασίας και ασφαλώς για ένα πολύ μικρότερο ποσό που θα είναι εφ’ άπαξ», όπως αναφέρεται.

Επίσης, συνεχίζει η  ανακοίνωση, «τονίσθηκε η ανάγκη διατήρησης της Εθελούσιας εξόδου (ένταξη στο Σχέδιο) χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

Η οργάνωσή μας, αναφέρει η ΕΤΥΚ, « κατάθεσε τη θέση ότι όσοι συνάδελφοι μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα πρέπει να ενταχθούν στις υφιστάμενες συμφωνίες της ΕΤΥΚ με την Ελληνική Τράπεζα, ούτως ώστε να μην υπάρχουν δύο ταχυτήτων υπάλληλοι».

«Τονίσαμε επίσης ότι οι συνάδελφοι που είναι σήμερα στην ALTAMIRA πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα ένταξης τους στο Σχέδιο εάν το επιθυμούν αλλά και όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τράπεζα για να μεταφερθούν στην Ελληνική να δικαιούνται να το πράξουν», προστίθεται.

Η οργάνωσή εκφράζει την ικανοποίησή της για το θετικό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκφράζει επίσης την ικανοποίηση της «που όλα δείχνουν ότι η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα θα καταλήξει στην Ελληνική Τράπεζα η οποία για την ΕΤΥΚ είναι γνώριμο περιβάλλον, διατηρεί άριστες σχέσεις με την Οργάνωσή μας και σέβεται τις συμφωνίες,  τους θεσμούς και τις υποχρεώσεις της έναντι του προσωπικού».

Η ΕΤΥΚ, αναφέρει η ανακοίνωση, «θα είναι πάντα δίπλα στους συναδέλφους προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα τους και θα στηρίξει με κάθε τρόπο την προσπάθεια για μια υγιή και ασφαλή νέα Ελληνική Τράπεζα. Φυσικά τη στήριξη της ΕΤΥΚ θα έχουν και όσοι συνάδελφοι επιλέξουν να παραμείνουν στο ΦΟΡΕΑ και στην ALTAMIRA».

Εντός της επόμενης εβδομάδας, καταλήγει η ανακοίνωση, « η οργάνωσή μας θα καλέσει σε συγκέντρωση τα στελέχη της στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα όπως επίσης σε αντίστοιχη συγκέντρωση θα καλέσει και τα στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας με σκοπό την ενημέρωση και τη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος».

Κοινή ανακοίνωση ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ

Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητά της η διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο  συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ.

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα, οι συντεχνίες αναφέρουν ακόμα ότι συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του προσωπικού, είτε επιλέξει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, είτε την παραμονή στη ΣΚΤ στη βάση της όποιας μετεξέλιξής της, είτε στην ΑΛΤΑΜΙΡΑ Κύπρου, είτε ακόμα στο νέο εργοδότη που θα επιλεγεί.

Παράλληλα οι συντεχνίες διαβεβαιώνουν τους εργαζομένους στη ΣΚΤ πως θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται το όλο ζήτημα με την ίδια συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά τους και να δημιουργηθεί το απαιτούμενο υπόβαθρο για την ένταξή τους, χωρίς προβλήματα στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Καλούν, παράλληλα, το σύνολο του προσωπικού να παραμείνει συσπειρωμένο και να αγνοεί τους διάφορους ψιθύρους που προκαλούν αναστάτωση και θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία.

«Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να τυγχάνουν έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης από τα αρμόδια σώματα των Οργανώσεων μας και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κληθούν να συναποφασίσουμε για τις τελικές διευθετήσεις. Η κοινή πορεία μας θα συνεχιστεί και στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς», αναφέρεται.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι ύστερα από παρέμβασή των συντεχνιών οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο, 15 Ιουνίου 2018 στις 12.00 το μεσημέρι, με τη Διεύθυνση της ΣΚΤ και εάν χρειαστεί θα επανακαθοριστεί νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

MM