Συνεργατισμός: Θρίλερ για γερά νεύρα το deal Ελληνικής με Κυβέρνηση – Διστακτικοί οι μέτοχοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη

Συνεργατισμός: Θρίλερ για γερά νεύρα το deal Ελληνικής με Κυβέρνηση – Διστακτικοί οι μέτοχοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη | Newsit.com.cy

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η αποκρατικοποίηση του Συνεργατισμού, καθώς υφιστάμενοι και εν δυνάμει νέοι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας, δεν κατάφεραν να έρθουν σε μια έστω αρχική συμφωνία και παρά το γεγονός ότι χθες ήταν σχεδόν ολοήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τραπέζης, την ώρα μάλιστα που η Κύβερνηση έχει καταστεί σαφές ότι βιάζεται να υπογράψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πλαίσιο συμφωνίας για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Εξάλλου, ξεκαθαρίζεται ότι υφιστάμενοι και νέοι μέτοχοι καλούνται να καλύψουν μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης των περίπου €150 εκατ., το οποίο σαφώς είναι πολύ κατώτερο των αρχικώς αναφερθέντων €450 εκατ.-€500 εκατ., για το οποίο όμως οι μέτοχοι θέτουν σκληρούς όρους προκειμένου να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους και αυτό με αστερίσκους, καθώς κάποιοι δεν έχουν καν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται ενώ το πλαίσιο μιας γενικής συμφωνίας για εξαγορά του Συνεργατισμού έχει καταρχήν γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, ωστόσο χθες δεν ήταν εφικτό να πέσουν οι υπογραφές των νυν ή των νέων επενδυτών οι οποίοι καλούνται να διαμορφώσουν τη νέα μετοχική δομή της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Θεανούς Θειοπούλου σε άρθρο της για την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», αναφέρεται πως το επενδυτικό ταμείο J.C. Flowers έχει ήδη αποχωρήσει από προχθές από τη διαδικασία ενδιαφέροντος. Ως αιτία διέρρευσε ότι τα οικονομικά δεδομένα του Συνεργατισμού σε συνάρτηση με το περιεχόμενο της συμφωνίας με την κυβέρνηση, δεν ικανοποιούσαν το συγκεκριμένο fund, ενώ υπήρχαν και επιφυλάξεις ως προς τις εξελίξεις της επόμενης μέρας μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Έτσι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ως σίγουροι επενδυτές εκ των υφισταμένων μετόχων, με διατυπωμένο ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, είναι «Δήμητρα Επενδυτική» και από τους εν δυνάμει μετόχους η Pimco.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών της εφημερίδας, η Pimco υπολογίζεται να επενδύσει περί τα €50 εκατ. στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 19%.

Με €50 εκατ. η Δήμητρα Επενδυτική θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της στο κεφάλαιο της Τράπεζας στο 29,30% από το 10% που κατέχει σήμερα, με το φλέγον πλέον ζήτημα που τίθεται να είναι το ποιος/ποιοι θα είναι οι επενδυτές που θα εναποθέσουν τα υπόλοιπα €50 εκατ.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, το επενδυτικό ταμείο Third Point δεν προβάλλει ως ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο δεν προτίθεται εκ παραλλήλου και να αποχωρήσει από την Ελληνική, παρά το γεγονός ότι είχε επεξεργαστεί ως υπόθεση εργασίας κι ένα τέτοιο σενάριο. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης ενός τέτοιου σεναρίου, από την άρνηση συμμετοχής του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, το ποσοστό της από το 26,2% που είναι σήμερα, θα περισταλεί ακριβώς στο ήμισυ. Εξάλλου, με βάση το case study πώλησης του μετοχικού του πακέτου, ως επικρατέστερος αγοραστής των μετοχών αυτών προέβαλε η εταιρεία Worldview Capital Management LLP, σύμφωνα και με δηλώσεις εκπροσώπου της.

Στους υφιστάμενους μετόχους εξάλλου εντάσσεται και η Wargaming η οποία διαθέτει ένα ποσοστό μετοχών του 24,9% της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία τελεί σε στάση αναμονής, διαρρέοντας ότι προτίθεται να αποφασίσει εν ευθέτω χρόνο, ωστόσο εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για το εάν τελικώς θα μειωθεί το ποσοστό της στην τράπεζα.

Αναφορικά με μια σειρά άλλων επενδυτικών ταμείων τα οποία αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τοποθετηθούν στην αύξηση κεφαλαίου, συμπεριλαμβάνεται και το Atlas, το οποίο θέτει με την σειρά και αυτό σκληρές προϋποθέσεις προκειμένου να τρέξει στην διαδικασία αύξησης του τραπεζικού κεφαλαίου.

Καθίσταται έτσι προφανές ότι διεξάγεται ένας παράλληλος και πολυεπίπεδος σκακιστικός αγώνας, καθώς οι νέοι μέτοχοι προσπαθούν να διαγνώσουν το υφιστάμενο ή μη ενδιαφέρον από πλευράς παλαιών μετόχων, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι, όπως διαβάσαμε, προβαίνουν σε κινήσεις τακτικής, τηρώντας και κάποιοι στάση αναμονής, ενώ από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ασθμαίνει να κλείσει όσο πιο γρήγορα ένα ζήτημα όχι μόνο με πολιτικο-οικονομικό κόστος, αλλά και εν δυνάμει κοινωνικό.

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα κάλυψης του χρηματοδοτικού ελλείμματος μέσω της απορρόφησης του «καλού» συνεργατισμού, η χρυσή τομή ευρέθη, με την λύση να βασίζεται σ’ ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει ομόλογα, μετρητά και επιπρόσθετα, από το καλό χαρτοφυλάκιο, δάνεια με ρίσκο, για τα οποία το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις μέσω του μηχανισμού asset protection scheme.

MM