ΑΟΖ: Η «Καλυψώ» καλλιεργεί προσδοκίες και για γειτονικά τεμάχια – Στο επίκεντρο και ο EastMed

ΑΟΖ: Η «Καλυψώ» καλλιεργεί προσδοκίες και για γειτονικά τεμάχια – Στο επίκεντρο και ο EastMed | Newsit.com.cy

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» από τις ΕΝΙ – TOTAL αυξάνει σημαντικά τις προσδοκίες των ενεργειακών κολοσσών ως προς τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων στις επικείμενες γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» των ExxonMobbil – Qatar Petroleum.

Σύμφωνα με την ανάλυση του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη, για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα οριστικά επιστημονικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διαμόρφωση του κοιτάσματος «Καλυψώ» και δη τυχόν επέκταση του κοιτάσματος στα γειτονικά τεμάχια, «7», «9» και «10», εκ παραλλήλου αυξάνουν κάθετα το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας Eni/Total και για το μη αδειοδοτημένο ακόμα τεμάχιο «7».

Εξάλλου η «Καλυψώ» καλλιεργεί αυξημένες προσδοκίες στην κοινοπραξία ExxonMobbil – Qatar Petroleum, για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10», καθώς ο στόχος «Δελφίνος» απέχει κάτι λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από το σημείο γεώτρησης στο κοίτασμα «Καλυψώ» και λιγότερο από 35 χιλιόμετρα από τον στόχο του «Άνθεια».

Τη σημασία των ευρημάτων στο τεμάχιο «6» για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist» στην Αθήνα, είπε ότι υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες για το οικόπεδο «10», πολύ περισσότερο μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ», που έδειξε ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα στο κέντρο της κυπριακής ΑΟΖ.

Εξάλλου χθες ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πιθανότητα νέου γύρου αδειοδότησης για επιπρόσθετα τεμάχια, προφανώς αναφερόμενος στο «7», υποδεικνύοντας ότι υφίσταται γενικευμένο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές ακόμα και πέραν της Eni/Total.

Παράλληλα, στο άρθρο του ο Πέτρος Θεοχαρίδης τονίζει ότι αν και το ενδεχόμενο απευθείας ανάθεσης έχει εξεταστεί και στο παρελθόν, εντούτοις προκύπτουν νομικά κωλύματα περιορίζοντας κατά πολύ μια τέτοια προοπτική.

Επίσης, ο ΥΠΕΜΠ από το συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, ερωτώμενος για τις γενικευμένες τουρκικές προκλήσεις, αυτός απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας επισταμένα στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, αλλά και με τα εμπλεκόμενα κράτη, προκειμένου να οχυρωθούν πολύπλευρα αυτές οι δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά για τον East Med, έργο κρίσιμης γεωπολιτικής αξίας για την Ελλάδα, αλλά και το Ισραήλ και την Κύπρο, είπε ο ΥΠΕΜΠ ότι προχωρούν οι μελέτες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη βιωσιμότητα του αγωγού, τονίζοντας ότι είναι κορυφαίας προτεραιότητας για την Κύπρο να προωθηθούν αυτές οι ερευνητικές δραστηριότητες.

MM